× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξανά στο προσκήνιο το «Αη Στράτης‑Πράσινο νησί»

Mε καθυστέρηση εννιά ετών προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για το ερευνητικό-πιλοτικό έργο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 13/6/2020

Ξανά στο προσκήνιο το «Αη Στράτης‑Πράσινο νησί»

Εννιά χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο δήμος Αγίου Ευστρατίου είχαν υπογράψει συμφωνία για τη μετατροπή του Αη Στράτη στο πρώτο μικρό νησί του Αιγαίου όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το εγχείρημα όμως για τον Αη Στράτη, δεν ξεκίνησε να υλοποιείται έως το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και έτσι, χωρίς χρηματοδότηση, έμεινε στα χαρτιά.

Την εβδομάδα που μας πέρασε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετά την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για το ερευνητικό-πιλοτικό έργο "Άη Στράτης-Πράσινο Νησί".

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΑΠΕ, η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, μαζί με αυτή που εκδόθηκε από τη ΡΑΕ λίγο νωρίτερα, ορίζουν, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος καθεστώτος, το ειδικό θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου και τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος του Αγίου Ευστρατίου.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ http://www.eprocurement.gov.gr και θα είναι ενεργός μέχρι 5/8/2020.

Το ερευνητικό-πιλοτικό έργο που προκηρύσσεται αποτελεί το κυριότερο μέρος μιας ευρύτερης Πράξης που περιλαμβάνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και επιδεικτικού χαρακτήρα πράσινες μεταφορές σε μικρή κλίμακα. Το έργο στοχεύει σε πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, άνω του 85%, στο ηλεκτρικό σύστημα του Αγίου Ευστρατίου, με ταυτόχρονη κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών θέρμανσης των κατοίκων.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,0 MW, αποτελούμενο από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκό σταθμό σε αναλογία 4:1, μαζί με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες.

Επίσης, θα κατασκευαστεί σταθμός μετατροπής της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ σε θερμική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε δεξαμενές ζεστού νερού. Τέλος, θα κατασκευαστεί δίκτυο τηλεθέρμανσης σε ολόκληρο τον οικισμό για τη διανομή του ζεστού νερού, το οποίο θα συνδεθεί με τις κεντρικές θερμάνσεις των κατοίκων, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν εκδηλώσει και εγγράφως το ενδιαφέρον τους να συνδεθούν με την τηλεθέρμανση.

Σήμερα, οι ηλεκτρικές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από τον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ που λειτουργεί με diesel, ενώ η θέρμανση της πλειονότητας των κατοικιών και των λοιπών κτηρίων παρέχεται από λέβητες πετρελαίου.


Τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος μετά την ολοκλήρωσή του, θα αναλάβει ένας νέος φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα συσταθεί από το ΚΑΠΕ και το Δήμο για το σκοπό αυτό, με πιθανή συμμετοχή και τρίτου εταίρου. Προς αυτή τη κατεύθυνση, υπήρξαν πρωτοβουλίες από πλευράς ΚΑΠΕ και πρόταση προς τη ΔΕΗ για συμμετοχή στο φορέα, η οποία ανταποκρίθηκε κατ’ αρχάς θετικά.

Το νέο υβριδικό σύστημα θα αλλάξει την ενεργειακή εικόνα του νησιού, καθώς θα έχει προτεραιότητα έναντι του σταθμού της ΔΕΗ, ο οποίος θα περιοριστεί στο ελάχιστο (15%), διατηρώντας όμως τη σημερινή του μορφή για λόγους εφεδρείας. Τα λειτουργικά αποτελέσματα (σε τεχνολογικό, διαχειριστικό και θεσμικό επίπεδο) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παραδείγματα συνδυασμού υβριδικού συστήματος ΑΠΕ με τηλεθέρμανση σε αυτόνομο σύστημα είναι σχεδόν ανύπαρκτα παγκοσμίως.

Παράλληλα, η ανάπτυξη και λειτουργία του έργου θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής (λόγω της επιδότησης), σημαντική μείωση των δαπανών θέρμανσης, καθώς και έμμεσα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ, ο Άη Στράτης είναι το μοναδικό νησί του Αιγαίου που εξαιρείται από την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση με το ΕΣΜΗΕ, συνεχίζοντας την μέχρι τώρα αυτόνομη πορεία ανάπτυξης του ηλεκτρικού του συστήματος, έχοντας λάβει υπόψη και το προς υλοποίηση έργο.

Η Πράξη είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακή Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Το έργο, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για λογαριασμό του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, με την επιστημονική υποστήριξη του ΕΜΠ, τυγχάνει καθολικής αποδοχής και υποστήριξης από την πολιτεία και ιδίως από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ το στηρίζει έμπρακτα και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται τα SMS από την Παρασκευή

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος
ΕΛΛΑΔΑ

Για τέταρτο βιασμό ανηλίκου ελέγχεται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Εξηγήσεις για ακόμη μία πράξη βιασμού ανηλίκου αγοριού καλείται να δώσει
ΕΛΛΑΔΑ

Για βιασμό και απόπειρα βιασμού κατά συρροή

Βαριά δικογραφία κατά του Φιλιππίδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στηρίζει τη Τζέλη Χατζηδημητρίου

Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη στοιχείων του πολιτισμού του νησιού μας μέσα από δύο νέες παραγωγές ταινιών, αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αν. Αντωνέλλη
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Τυχερός παίκτης στην Αττική κέρδισε 500.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ «ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΕΦΤΑΡΙΑ»
ΕΛΛΑΔΑ

Αρθρο ‑ κόλαφος για την κατάργηση 8ώρου και υπερωριών

O πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για τις δραματικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης στα εργασιακά
ΕΛΛΑΔΑ

70 νεκροί, 707 διασωληνωμένοι, 2.489 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους της 20χρονης

Mε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές, παρακαλούνται όσοι πολίτες γνωρίζουν κάτι, να παράσχουν πληροφορίες και στοιχεία
ΕΛΛΑΔΑ

3.197 νέα κρούσματα ‑ 52 νεκροί ‑ 732 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε ήρωας έχει μια Οδύσσεια, αλλά και μια ευχή: την Ιθάκη του

Ο ετήσιος εικονικός περίπατος του Make-A-Wish (Κάνε- Μια – Ευχή Ελλάδος)και φέτος «διασχίζει» ηλεκτρονικά την Ελλάδα και οδηγεί 25 ήρωες στην Ιθάκη τους
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο φονικό στα Γλυκά Νερά

Στραγγαλισμένη γυναίκα δίπλα στο μωρό της – Έδεσαν τον σύζυγό της
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου όλα τα εμβόλια για 40άρηδες και 30άρηδες

Ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων είναι πιθανό τον Ιούνιο να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24