× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλασιασμός των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο

Μικρή μείωση στον αριθμό των ανέργων του Βορείου Αιγαίου σε σύγκριση με τον Ιούλιο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 26/9/2021

Διπλασιασμός  των επιδοτούμενων ανέργων τον Αύγουστο

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει ο αριθμός των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο το μήνα Αύγουστο, τον κατεξοχήν τουριστικό μήνα για την περιοχή μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, τον Αύγουστο εμφανίζονται εγγεγραμμένοι 15.390 συμπολίτες μας ενώ το μήνα Ιούλιο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 15.501 άτομα. Ουσιαστικά καταγράφεται μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 111 άτομα και ποσοστό 0,72%.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 ο αριθμός των ανέργων είναι αρκετά μειωμένος. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του ’20 οι εγγραμένοι άνεργοι ήταν 16.306 άτομα, αυξημένοι δηλαδή κατά 916 άτομα και ποσοστό 5,62%. Η ετήσια αυτή διαφορά είναι αρκετά εύκολο να ερμηνευθεί με δεδομένο ότι ο περσινός Αύγουστος είχε ελάχιστη τουριστική κίνηση στα νησιά μας και οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα ήταν σαφώς λιγότερες.

Αντίστοιχα μειωμένος είναι ο αριθμός των ανέργων στα στοιχεία της δωδεκάμηνης ανεργίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας. Πρωταθλήτρια στη μείωση σε σχέση πάντα με τον Αύγουστο του 2020 είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με ποσοστό 19, 41%. Ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγάιου με μείωση 18,83% και η Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό μείωσης 10,01%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα στοιχεία των επιδοτούμενων ανέργων στα νησιά μας την περίοδο του Αυγούστου, όπου παρατηρεί κανείς ορισμένες αξιοσημείωτες μεταβολές.

Συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι 2.085 άτομα. Από αυτούς στην κατηγορία των κοινών ανέργων ανήκουν 1.134 άτομα, οικοδόμοι 30 άτομα, εποχικοί τουρισμού 57 άτομα, εργάτες γης (αγροτικές εργασίες) 15 άτομα, εκπαιδευτικοί 849 άτομα.

Στους συγκριτικούς πίνακες των επιδοτούμενων ανέργων ωστόσο παρατηρεί κανείς ότι τον Αύγουστο ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Ιούλιο όπου οι επιδοτούμενοι ήταν 1.178. Η μεταβολή αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό 76,99%. Η κατηγορία ανέργων που εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση επιδοτούμενων ανέργων είναι στην κατηγορία των κοινών ανέργων όπου αυξήθηκαν κατά 937 άτομα μέσα σε ένα μήνα. Αντίθετα η κατηγορία των επιδοτούμενων στον τουριστικό τομέα μειώθηκε κατά 30 άτομα.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανέργων τώρα, παρατηρεί κανείς ότι ο αριθμός των άνεργων γυναικών είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ανδρών. Ειδικότερα οι άνεργες γυναίκες των νησιών μας είναι 10.445 ενώ οι άνεργοι άνδρες μόλις 4.788 άτομα.

Η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι η δυναμική ομάδα των 30 – 44 με 6.130 ανέργους ενώ ακολουθεί η ομάδα των 45-54 με 3.372 ανέργους.

Σε επίπεδο εκπαίδευσης, πρωταθλητές για άλλη μια φορά στον αριθμό των ανέργων είναι οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με 7.220 άτομα. Ακολουθούν οι απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με 3.862 ανέργους και με μικρή διαφορά οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ποσοστό 3.220 ανέργους.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε θολό τοπίο το πρόγραμμα των νέων αγροτών

Τάζουν πριμ 40.000 ευρώ για πριμ πρώτης εγκατάστασης αλλά…
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργασίες επισκευής των αγροτικών δρόμων στην Γέρα

Επισκευάστηκαν συνολικά 200 χιλιόμετρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Μεγάλη αύξηση του μέσου όρου των ανέργων στα χρόνια της πανδημίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα τοπικά προϊόντα ... πάνε κρουαζιέρα!

Η πράξη ΝΑΥΣ και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε προωθεί τα προϊόντα των νησιών μας και της Κύπρου σε μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας
ΑΓΟΡΑ

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία των επιχειρήσεων …επί τάπητος

Ενημερωτικό σεμινάριο διοργάνωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ξαναχτίζει τις καμένες αποθήκες του Μεσοτόπου

Το έργο εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα τις Περιφέρειας και αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς!

Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Θα ακολουθήσει μία ακόμη προσέγγιση το Νοέμβριο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναβλήθηκε η δίκη για τις οφειλές της ΕΑΣ Λέσβου στα ασφαλιστικά ταμεία

Το χρέος είναι ρυθμισμένο και πληρώνουμε κανονικά τις δόσεις λέει ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα οινάμπελα στο βόρειο Αιγαίο

Μειώθηκαν κατά 42 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την περίοδο 2019/2020
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ο ελαιώνας της Λέσβου κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή»

Ο γνωστός γεωπόνος Βασίλης Γάλλος μιλά για την άμεση ανάγκη δημιουργίας ταμιευτήρων νερού και τη συστηματική καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για τις ανάγκες των νησιών στο Olympia Forum II

Στις πρώτες προτεραιότητες η αντικατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου με «πράσινα» πλοία, δηλώνει ο Πλακιωτάκης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλειδώνει η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης

Στις 26 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ