× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα πνίγουν την εστίαση

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Καταστημάτων εστίασης για τις πιέσεις που δέχονται τα καταστήματα να πληρώσουν συγγενικά δικαιώματα σε εταιρείες χωρίς ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική

Δημοσίευση 22/9/2021

Τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα πνίγουν την εστίαση

Στο ζήτημα της πληρωμής των Συγγενικών - Πνευματικών δικαιωμάτων και στις πιέσεις που υφίστανται τα καταστήματα εστίασης από διάφορες εταιρείες που ενοχλούν τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες απαιτώντας αμοιβές χωρίς ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική, αναφέρεται  σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των συλλόγων εστίασης της χώρας, Estiasigreeece, η οποία συνυπογράφεται και από το Σύλλογο Εστίασης Μυτιλήνης «Ασπίδα». Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων η Estiasigreeece σημειώνει ότι τα καταστήματα αποδέχονται μεν ότι πρέπει να πληρώνουν τα συγγενικά πνευματικά  δικαιώματα, αυτό όμως όπως σημειώνουν πρέπει να γίνεται με βάση ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: 

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συνεχόμενη πίεση σε επιχειρηματίες της εστίασης για την είσπραξη αμοιβής των Συγγενικών-Πνευματικών δικαιωμάτων.

Η estiasigreece ως ένας φορέας διαλόγου βγαίνει μπροστά και παίρνει ξεκάθαρη και σαφή θέση για τα δικαιώματα των εταιριών. 
Όπως και στο παρελθόν σταθερό αίτημα μας είναι η ύπαρξη ενός Οργανισμού-Εταιρείας Συλλογικής Διαχείρισης στην οποία θα καταβάλουν τα καταστήματα την αναλογική αμοιβή και αυτός με την σειρά του να κάνει την σωστή κατανομή στις εταιρείες, όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις παρέχοντας προστασία τόσο στους δικαιούχους όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης.
Δεν γίνεται καθημερινά να επικοινωνούν εταιρείες και να απαιτούν αμοιβές χωρίς σωστή τιμολογιακή πολιτική, να απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά και να μην αποστέλλουν τον πλήρη κατάλογο με το ποια τραγούδια εκπροσωπούν.
Έτσι η εστίαση γίνεται έρμαιο των εταιρειών, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από το κράτος για το ποια πρέπει να πληρώσουμε, αφού πολλές από αυτές έχουν δικαστικές διαμάχες για την νομιμότητα τους ή με τους ίδιους τους δημιουργούς ή και ακόμα μεταξύ τους ζητώντας την ανάκληση αδειών εκατέρωθεν. Σίγουρα αυτό από μόνο του μας δημιουργεί απορίες και δυσπιστία, διότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Η estiasigreece δέχεται ότι πρέπει να καταβάλλονται Συγγενικά & Πνευματικά Δικαιώματα, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζοντας κανόνες. Το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μεγάλο και χρόνιο για την εστίαση, τους τελευταίους 18 μήνες όμως έγινε τεράστιο λόγο των παρατεταμένων lockdown.
Η άποψη μας λοιπόν είναι σαφή και ξεκάθαρη :
• Δημοσίευση άμεσα των ρεπερτορίων όλων των εταιριών για να είναι ξεκάθαρο ποιος εκπροσωπεί ποιον. (Δεν γίνεται όλες οι εταιρίες να απαιτούν το 100% του καταλόγου τους χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποια εκπροσωπούν).
• Δημοσίευση των τιμοκαταλόγων. Δεν μπορεί να γίνετε τιμολόγηση κατά το δοκούν.
• Όταν υπάρχει τιμολόγηση από δύο και πλέον εταιρίες δεν μπορεί να απαιτείται καταβολή ολόκληρου κατάλογου και από τις δύο ή τρεις εταιρείες. Ανάλογα το ρεπερτόριο της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει ποσοστιαία κατανομή. (Π.χ. 60% του τιμοκαταλόγου στην μία εταιρεία, το 40% στην άλλη).
            •         Λόγω των έκτακτων συνθηκών και των επιπτώσεων από τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID -19 με την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων βάσει σχετικών ΚΥΑ, κατά τους μήνες από Μάρτιο 2020 έως Μάιο 2020, καθώς και από Νοέμβριο 2020 έως Μάιο 2021, για τον υπολογισμό της αναλογούσας συνολικής αμοιβής των ετών 2020 και 2021 δεν θα να προσμετράτε για τα εν λόγω καταστήματα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν κλειστά, βάσει των ανωτέρω. Το αυτό θα ισχύσει και σε περίπτωση που εκδοθούν τυχόν νέες ΚΥΑ οι οποίες θα προβλέπουν νέα αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, για το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών από Ιούνιος 2021 έως Δεκέμβριο 2021.
            •     Για τους μήνες που υπολειτουργήσαμε είτε με μόνο καθήμενους, είτε με αποστάσεις, είτε μόνο σε εξωτερικούς χώρους, το τίμημα δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50% του τιμοκαταλόγου στην χαμηλή κλίμακα αφού οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν επέτρεπαν να λειτουργήσει ο χώρος με τα κριτήρια της άκρως απαραίτητης.
• Προτείνουμε το αίτημα μας να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των επιμέρους τοπικών Συλλόγων εστίασης και να μην υπάρξει καμία σύμβαση χωρίς να ληφθεί υπόψη η περίοδος της πανδημίας.
• Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για όλους τους Συλλόγους της χώρας και ξεκινάμε επαφές με μεγάλο Δικηγορικό γραφείο για να διασφαλίσουμε όλα τα μέλη μας.
• Ζητάμε επίσημα από την Κυβέρνηση να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει την θέση της σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι  επιθυμεί και η ίδια. Το θέμα είναι και πολιτικό. Η ηθική δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη νομιμότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Estiasigreeece

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε θολό τοπίο το πρόγραμμα των νέων αγροτών

Τάζουν πριμ 40.000 ευρώ για πριμ πρώτης εγκατάστασης αλλά…
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργασίες επισκευής των αγροτικών δρόμων στην Γέρα

Επισκευάστηκαν συνολικά 200 χιλιόμετρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Μεγάλη αύξηση του μέσου όρου των ανέργων στα χρόνια της πανδημίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα τοπικά προϊόντα ... πάνε κρουαζιέρα!

Η πράξη ΝΑΥΣ και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε προωθεί τα προϊόντα των νησιών μας και της Κύπρου σε μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας
ΑΓΟΡΑ

Τα Ηλεκτρονικά Βιβλία των επιχειρήσεων …επί τάπητος

Ενημερωτικό σεμινάριο διοργάνωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ξαναχτίζει τις καμένες αποθήκες του Μεσοτόπου

Το έργο εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα τις Περιφέρειας και αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς!

Την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Θα ακολουθήσει μία ακόμη προσέγγιση το Νοέμβριο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναβλήθηκε η δίκη για τις οφειλές της ΕΑΣ Λέσβου στα ασφαλιστικά ταμεία

Το χρέος είναι ρυθμισμένο και πληρώνουμε κανονικά τις δόσεις λέει ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα οινάμπελα στο βόρειο Αιγαίο

Μειώθηκαν κατά 42 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την περίοδο 2019/2020
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ο ελαιώνας της Λέσβου κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή»

Ο γνωστός γεωπόνος Βασίλης Γάλλος μιλά για την άμεση ανάγκη δημιουργίας ταμιευτήρων νερού και τη συστηματική καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για τις ανάγκες των νησιών στο Olympia Forum II

Στις πρώτες προτεραιότητες η αντικατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου με «πράσινα» πλοία, δηλώνει ο Πλακιωτάκης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλειδώνει η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης

Στις 26 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ