× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά… η Ρομποτική!

H «Ακαδημία Ρομποτικής» που πάντα ήθελες, με εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν. Είναι εδώ!

Δημοσίευση 13/9/2021

Στην καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά… η Ρομποτική!

Τηλέφωνα, τάμπλετ, υπολογιστές, οι μηχανές βρίσκονται παντού γύρω μας! Όλα λειτουργούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Πώς όμως… λειτουργούν; Ειδικά αυτές οι συσκευές που τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν πριν ακόμα μάθουν καλά καλά γραφή και ανάγνωση;

«Τα παιδιά επικοινωνούν με τις μηχανές με την ίδια ευχέρεια που επικοινωνούν με ανθρώπους. Είναι σημαντικό αυτή η επικοινωνία να είναι αμφίδρομη» υποστηρίζει ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, συνιδρυτής της Ακαδημίας Ρομποτικής, συμπληρώνοντας «το να δώσουμε, σε ένα παιδί, τα εφόδια να μάθει «ψηφιακές» γλώσσες, είναι το ίδιο με το να μαθαίνει Ελληνικά, Αγγλικά ή Γαλλικά για να επικοινωνήσει με ανθρώπους».

Στην Ακαδημία Ρομποτικής, που είναι εγκατεστημένη στην καρδιά της πόλης, οι επιστήμες και ο προγραμματισμός γίνονται κτήμα των παιδιών μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, που συνδυάζουν τη γνώση και την εξέλιξη μέσα από την ψυχαγωγία. Τα παιδιά παρατηρούν τα πράγματα γύρω τους, ενθαρρύνονται να εστιάσουν στο «τι» παρά στο «γιατί», ξεκινούν να περιγράφουν, εξοικειώνονται με αλγόριθμους και έρχονται πιο κοντά στις επιστήμες, παίζοντας.

Γιατί STEM; Επειδή το «STEM» δεν είναι απλά «Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά» όπως μαρτυρά το όνομά του, αλλά μια σύγχρονη και εξελισσόμενη εκπαιδευτική μεθοδολογία που σχεδιάζει τις βάσεις για να ενθαρρύνει την παρατήρηση, την ερώτηση και τον υπολογισμό. Το STEM δημιουργεί τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη των σύγχρονων δεξιοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο στην επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά και όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας.

Γιατί στην Ακαδημία Ρομποτικής; Επειδή η Ακαδημία Ρομποτικής του Ιδρύματος Αιγαίου είναι ένας αμιγώς εκπαιδευτικός οργανισμός, μέλος της οικογένειας STEM education, με πρότυπο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, εκπαιδευμένους επιστημονικούς συνεργάτες από την LEGO Academy και όλο τον πιστοποιημένο εξοπλισμό εκπαίδευσης LEGO education.

 

«Το 67% των σημερινών μαθητών του Δημοτικού θα εργαστούν σε επαγγέλματα που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη» μας εξηγεί η Μαρία Ζαγοραίου, συνιδρύτρια της Ακαδημίας, για να προσθέσει: «Οι επιχειρήσεις του αύριο θα είναι βασισμένες στην τεχνολογία και φυσικά θα υποστηρίζονται από το κατάλληλο εργατικό δυναμικό. Στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε τα παιδιά όχι μόνο να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον, αλλά και να ηγηθούν».

Τα προγράμματα στην Ακαδημία Ρομποτικής

Η Μαρία Ζαγοραίου, μαθηματικός με πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση, και ο Ηλίας Γιαννακόπουλος, αναλυτής σε υπολογιστικά συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, έχουν από κοινού συνδιαμορφώσει ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4+ ετών που αγαπούν τις επιστήμες και το παιχνίδι. Οι δυο τους, εκφράζοντας τα σχέδια τους, είναι ξεκάθαρο πως εκτός από την δημιουργική ζωντάνια που παράγεται καθημερινά, προετοιμάζουν με πάθος τη νέα γενιά για την επόμενη ημέρα!

Η δομή́ του αναλυτικού́ προγράμματος σπουδών έχει ως αφετηρία την αφύπνιση της περιέργειας, της εξερεύνησης, συνεχίζει με την έκφραση, ορθή δόμηση και τον πειραματισμό, με την πρόοδο των δεξιοτήτων να καταλήξει στην κριτική και την υπολογιστική σκέψη.

 

Ηλικίες 4-6: Τα προνήπια και τα νήπια γίνονται μικροί επιστήμονες, δημιουργούν υπέροχες κατασκευές με πιστοποιημένο προσχολικό εκπαιδευτικό εξοπλισμό LEGO education και ανακαλύπτουν έννοιες, όπως η δύναμη και η βαρύτητα, από τον κόσμο γύρω τους.

Ηλικίες 6-9: Οι πρώτες βόλτες με τους αλγόριθμους, οι πρώτες εντολές με κάρτες, οι απλές μηχανές και το παιχνίδι θέτουν γερές βάσεις από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση εννοιών προγραμματισμού, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που δίνουν στα παιδιά κίνητρα για να αγαπήσουν τη μάθηση.

Ηλικίες 9-12: Η στιγμή που η μηχανική και ο προγραμματισμός γίνονται ένα με τις επιστήμες, τα μαθηματικά και τη φυσική, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Η ακολουθία κανόνων, ο σχεδιασμός, η δημιουργικότητα, η διατύπωση και η πρακτική εφαρμογή αρχίζουν να αποδίδουν μια άλλη δυναμική.

Ηλικίες 12+: Ένας καινούριος τρόπος να ωθηθούν όλοι στην ενασχόληση με το STEM και την εκπαιδευτική ρομποτική. Η εμπλοκή στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ βοηθά να κατανοήσουν ουσιαστικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο. Η κατηγορία αφορά οποιαδήποτε ηλικία, καθώς οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες.

 

Πληροφορίες:

Λεπετύμνου και Πινδάρου 8, στο www.ia.gr και στα τηλέφωνα 2251054080 και 6948001597.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεχίζεται η πορεία διαμαρτυρίας στην Μυτιλήνη

Στις γειτονιές της πόλης κατευθύνονται οι διαδηλωτές
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας

Ενάντια στην αστυνομική βία και την δολοφονία του Ν. Σαμπάνη στο Πέραμα Αττικής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φθινόπωρο στον καλαμιώνα της Γέρας!

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις δακτυλίωσης πουλιών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκλογές στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης

Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στην καφετέρια Σουσαμλή στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να ερευνήσει, αντί να συγκαλύπτει ο Δήμαρχος τις καταγγελίες των γυναικών»

«Οι αντιδράσεις των αρμόδιων αποκαλύπτουν εμπεδωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας για σεξουαλική και ηθική παρενόχληση» λέει ο Γιάννης Μπουρνούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έμπρακτη στήριξη του Λιμενικού από την ΕLPEN

Αντικατέστησε την θερμική κάμερα περιπολικού σκάφους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

50 πυρκαγιές έκαψαν 75 στρέμματα στη Λέσβο κατά την αντιπυρική περίοδο

«Αυξημένη προσοχή κατά το μάζεμα της ελιάς» ζητά ο αρχιπύραρχος, Χ. Μπόκας, Διοικητής της Πυροσβεστικής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός, μέτρα και πτώση του τουρισμού εξόντωσαν τα ταξί

Τι λένε οι οδηγοί ταξί σε Μυτιλήνη και Καλλονή στην κάμερα του «Ν» για τα κόμιστρα, τα καύσιμα και τη σεζόν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ Ο Πάπας στη Μυτιλήνη στις 4 Δεκεμβρίου

Αρχές Δεκεμβρίου η επίσκεψη του πάπα στην Ελλάδα και την Κύπρο
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αποκλείονται πολλοί συμβασιούχοι ΚΥΤ από την παράταση του κοινωφελούς προγράμματος

«Να αρθεί άμεσα ο άδικος αποκλεισμός εργαζομένων στα ΚΥΤ από την παράταση συμβάσεων Γ΄ κύκλου» ζητά ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιαννής Μπουρνούς
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάνει πειθαρχικό για τα σκουπίδια, αρκεί να προηγηθεί καταγγελία!

Ο κ. Κύτελης απαντά στο «Ν» ότι δεν συγκαλύπτει και ως υπέρμαχος της καθαριότητας της πόλης μας, καλεί σε απολογία την εργαζόμενη του δήμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «Αρχιπέλαγος» αποχαιρετά τη Φώφη

Με ντοκουμέντα από την επίσκεψη της στο Μουσείο Βρανά στις 21 Σεπτεμβρίου 2018