× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πήρε φωτιά το καλάθι της νοικοκυράς στη Λέσβο

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται το τελευταίο τρίμηνο σε καύσιμα, κρέας, λαχανικά και κατεψυγμένα είδη στο νησί μας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 12/9/2021

Πήρε φωτιά το καλάθι της νοικοκυράς στη Λέσβο

Έντονο προβληματισμό στα ελληνικά νοικοκυριά και στην κοινωνία γενικότερα  προκαλούν οι ειδήσεις που κυριαρχούν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα περί τσουνάμι ανατιμήσεων εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία με τον κορονοϊό και την  αύξηση στην τιμή των καυσίμων που συμπαρασύρει μεγάλο αριθμό παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ήδη το τελευταίο διάστημα από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, οι καταναλωτές παρατηρούν μικρές αυξήσεις στα βασικά είδη και στα τρόφιμα, οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες. Την ίδια ώρα οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας μιλούν για σημαντικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα το επόμενο διάστημα οι οποίες θα επιβαρύνουν σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμό των πολιτών.

Παράλληλα οι τιμές των καυσίμων αλλάζουν σχεδόν σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, καθημερινά ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τον Οκτώβριο όταν θα ξεκινήσει  η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του θα ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο τη στιγμή που πέρυσι τον Απρίλη η αγορά έκλεισε κοντά στα 85 λεπτά.

Αύξηση 10 – 20 λεπτά στο ψωμί

Από τις αρχές της εβδομάδας εξάλλου, στους φούρνους και στα πρατήρια άρτου σημειώθηκαν οι πρώτες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων. Αν ρωτήσει μάλιστα κανείς τους πωλητές στο φούρνο της γειτονιάς του, θα διαπιστώσει ότι η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 10 λεπτά και η τιμή των τυροπιτοειδών αυξήθηκε κατά 20 λεπτά.

Το ερώτημα ωστόσο που απασχολεί αυτή τη στιγμή το μέσο καταναλωτή είναι πως  μπορεί να προστατευτεί από φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και πως θα μπορέσει να επιλέξει την πιο συμφέρουσα επιλογή για τις αγορές του.

Τιμοληψίες στα είδη πρώτης ανάγκης

Το «Ν», θέλοντας να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο  επικοινώνησε με το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγάιου και την αρμόδια υπάλληλο προκειμένου να πάρει πληροφορίες για το ζήτημα των τιμών και των αυξήσεων στο νησί μας

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του τμήματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι υπάλληλοι πραγματοποιούν προγραμματισμένες ή έκτακτες τιμοληψίες στα βασικά είδη διατροφής, στα φρούτα και στα λαχανικά τα αποτελέσματα των οποίων αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αιγαίου. Παράλληλα γίνονται κάθε εβδομάδα τιμοληψίες στα πρατήρια του νησιού μας και έτσι υπάρχει σαφής εικόνα για τις αυξομειώσεις στην τιμή των καυσίμων.

Όπως τόνισε η υπάλληλος της Διεύθυνσης Εμπορίου, ο καταναλωτής μπορεί να ενημερώνεται από τη σελίδα της Περιφέρειας για τις τιμές των βασικών προϊόντων και των καυσίμων προκειμένου να επιλέγει την πιο συμφέρουσα λύση.

Από εκεί και πέρα σημείωσε, το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ζητά διαρκώς νέα στοιχεία από τις τοπικές διευθύνσεις προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να καθορίσει τη στάση του απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

«Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, επισημαίνει  είναι πολύ περιορισμένες, αφού η ελεύθερη αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και διαμορφώνει τις τιμές ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία. Φυσικά μπορούν να γίνουν, από την εκάστοτε κυβέρνηση, στοχευμένες παρεμβάσεις και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγικών κλάδων προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των προϊόντων.

Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις υπερβολικών και υπέρογκων αυξήσεων το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πλαφόν, δηλαδή ανώτατη τιμή για κάποιον προϊόν. Αυτό όμως είναι κάτι που γίνεται σε έκτακτες καταστάσεις και πολύ σπάνια».

Τα καύσιμα καίνε ...

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, ,στο νησί μας  το τελευταίο δίμηνο αρκεί να μελετήσει τις τιμοληψίες του Τμήματος Εμπορίου για το διάστημα αυτό στα πρατήρια του νησιού μας.

Για παράδειγμα στην τιμοληψία της 5ης Ιουλίου βλέπει κανείς τις εξής τιμές: Βενζίνη Αμόλυβδη: 1,685 ευρώ/λίτρο, Βενζίνη Αμόλυβδη 100: 1,885 ευρώ/λίτρο, βενζίνη σούπερ: 1,457 ευρώ/λίτρο και πετρέλαιο κίνησης 1,390 ευρώ/λίτρο.

Δύο μήνες αργότερα ωστόσο και συγκεκριμένα στην τιμοληψία της 6ης Σεπτεμβρίου οι τιμές έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά προς τα πάνω. Ειδικότερα: Βενζίνη Αμόλυβδη:1,716 ευρώ/λίτρο, Βενζίνη Αμόλυβδη 100: 1,914 ευρώ/λίτρο, Βενζίνη σούπερ: 1,479 ευρώ/λίτρο και πετρέλαιο κίνησης 1,412 ευρώ ανά λίτρο.

Ο καύσωνα έκαψε τα οπωροκηπευτικά

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στις τιμές των προϊόντων είναι οι εποχικές αυξομειώσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τα λαχανικά και τα φρούτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του παρατεταμένου καύσωνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καταστράφηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής των εποχικών ειδών με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές των νωπών  οπωροκηπευτικών όπως είναι η ντομάτα, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια.

Ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις   μπορεί να δει κανείς αποτυπωμένες στις τιμοληψίες του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου.

Για παράδειγμα τα αγγούρια πωλούνται σήμερα προς 89 λεπτά το τεμάχιο, τη στιγμή που το Μάιο πωλούνταν προς 50 λεπτά το τεμάχιο. Επίσης η ντομάτα α’ ποιότητας πωλείται σήμερα προς 1,99 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που μέσα στο Μάιο το ίδιο προϊόν πωλείτο προς 1,69 λεπτά το κιλό. Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στα κολοκυθάκια τα οποία σήμερα πωλούνται προς 1,63 ευρώ το κιλό ενώ το Μάιο η τιμή τους δεν ξεπερνούσε το 1,30 ευρώ το κιλό. Σημαντική αύξηση παρατηρεί κανείς και στα λεμόνια τα οποία βέβαια είναι εκτός εποχής αυτή την περίοδο και πωλούνται προς 2,29 ευρώ το κιλό.  Το Μάιο μπορούσε κανείς να βρει λεμόνια  με 1,36 ευρώ το κιλό.

Αντίθετα μικρή μείωση εμφανίζει η τιμή της πατάτας από το Μάιο έως σήμερα κατά 11 λεπτά το κιλό από 92 λεπτά το Μάιο, σήμερα πωλείται 81 λεπτά αλλά και η τιμή των κρεμμυδιών τα οποία πωλούνται σήμερα προς 75 λεπτά από 91 λεπτά που είχαν το Μάιο.

Μικροαυξήσεις από το Μάιο έως σήμερα παρατηρεί κανείς και στην τιμή των κρεατικών και κυρίως στην τιμή του χοιρινού κρέατος και του κοτόπουλου. Αντίθετα η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος παραμένει σχετικά σταθερή κοντά στα 9,50 ευρώ το κιλό, χωρίς σοβαρές αυξομειώσεις.

Αυξήσεις σε χοιρινό και κοτόπουλο

Μικροαυξήσεις από το Μάιο έως σήμερα παρατηρεί κανείς και στην τιμή των κρεατικών και κυρίως στην τιμή του χοιρινού κρέατος και του κοτόπουλου. Αντίθετα η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος παραμένει σχετικά σταθερή κοντά στα 9,50 ευρώ το κιλό, χωρίς σοβαρές αυξομειώσεις.

Στην τιμοληψία του Μαΐου βλέπει κανείς ότι οι χοιρινές μπριζόλες πωλούνται προς 5,77 ευρώ το κιλό, τρεις μήνες αργότερα όμως το ίδιο προϊόν πωλείται προς 6,20 ευρώ το κιλό.

Ανάλογες αυξήσεις παρατηρεί κανείς και στα άλλα προϊόντα χοιρινού κρέατος όπως οι παντσέτες που από 5,75 ευρώ το Μάιο σήμερα πωλούνται προς 6,23 ευρώ το κιλό, η σπάλα που από 5,48 ευρώ το Μάιο σήμερα πωλείται προς 5,60 ευρώ το κιλό, το χοιρινό μπούτι που από 6,31 ευρώ το κιλό σήμερα πωλείται προς 6,48 ευρώ και το σνίτσελ που από 6,92 ευρώ το κιλό σήμερα πωλείται προς 7,49 ευρώ το κιλό.

Το κότοπουλο πωλείτο το Μάιο προς 3,04 ευρώ το κιλό και σήμερα η τιμή του αγγίζει τα 3,21 ευρώ το κιλό.

Κατεψυγμένα και άλλα

Σημαντικές αυξήσεις εξάλλου παρατηρεί κανείς και στις τιμοληψίες των κατεψυγμένων ειδών στα οποία περιλαμβάνονται διάφορα αλιεύματα και λαχανικά που συντηρούνται στην κατάψυξη.

Ειδικότερα στα αλιεύματα η τιμή του κατεψυγμένου βακαλάου εμφανίζει αύξηση πάνω από 2 ευρώ και συγκεκριμένα από 5,80 που τον αγόραζε κανείς το Μάιο σήμερα τον βρίσκει κοντά στα 8,17 ευρώ. Το κατεψυγμένο χταπόδι από 16,38 ευρώ  το Μάιο σήμερα το βρίσκεις στα 17,02 ευρώ ενώ οι γαρίδες από 11,85 ευρώ το Μάιο σήμερα πωλούνται προς 17,67 ευρώ.

Αυξημένη αντίστοιχα και η τιμή του κατεψυγμένου κοτόπουλου το οποίο από 2,55 ευρώ το Μάιο σήμερα το αγοράζει κανείς προς 2,63 ευρώ το κιλό.

Αυξήσεις εξάλλου παρατηρούνται και στις τιμές των κατεψυγμένων  λαχανικών. Ειδικότερα τα φασολάκια από 2,28 σήμερα πωλούνται 2,44, το σπανάκι από 2,65 σήμερα πωλείται προς 2,84 ενώ οι αγκινάρες έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά και από 5,01 ευρώ το κιλό σήμερα πωλούνται 6,30 ευρώ το κιλό.

Δείτε αναλυτικά στη σελίδα του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τις τιμοληψίες και τα στοιχεία των τελευταίων μηνών. 

 Αποκαλυπτικά στοιχεία, εξάλλου  για το «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα μέσα στον Αύγουστο σε πανελλαδικό επίπεδο  δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.Οι ανατιμήσεις έναντι του 2020 φτάνουν το 91% στο φυσικό αέριο, 28,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 21,5% στα νωπά λαχανικά, 17,6% σε βρώσιμα έλαια και 7,1% στο ελαιόλαδο.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται άνοδος 17,4% σε καύσιμα και λιπαντικά, 12,2% σε αρνί και κατσίκι, 11,4% σε ξενοδοχεία, 8% στα ψάρια, 4,2% στα φρούτα, 4,5% στα πουλερικά, 3,4% στα τυριά.

Συνολικά από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Αυγούστου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2020 προέκυψε αύξηση 1,9%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, γνωστοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για επίπεδο που είχε να δει η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης στη Λέσβο, φθηνότερο σε Χίο και Σάμο

Ξεκίνησαν οι πρώτες παραγγελίες σε Μυτιλήνη και χωριά με ποσότητες από 300 έως 500 λίτρα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από το 10% των παραγωγών εκτός επιδοτήσεων ή με μεγάλες περικοπές

Το Δεκέμβριο η αντιμετώπιση των προβλημάτων λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ανοιχτή η αγορά την Παρασκευή το μεσημέρι

Πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου εν’ όψει της έλευσης κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κορονοϊός, μέτρα και πτώση του τουρισμού εξόντωσαν τα ταξί

Τι λένε οι οδηγοί ταξί σε Μυτιλήνη και Καλλονή στην κάμερα του «Ν» για τα κόμιστρα, τα καύσιμα και τη σεζόν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αποκλείονται πολλοί συμβασιούχοι ΚΥΤ από την παράταση του κοινωφελούς προγράμματος

«Να αρθεί άμεσα ο άδικος αποκλεισμός εργαζομένων στα ΚΥΤ από την παράταση συμβάσεων Γ΄ κύκλου» ζητά ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιαννής Μπουρνούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή των επιδοτήσεων

Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάνει πειθαρχικό για τα σκουπίδια, αρκεί να προηγηθεί καταγγελία!

Ο κ. Κύτελης απαντά στο «Ν» ότι δεν συγκαλύπτει και ως υπέρμαχος της καθαριότητας της πόλης μας, καλεί σε απολογία την εργαζόμενη του δήμου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Φυγή προς τα μπρος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Απάντηση χωρίς απαντήσεις στην κριτική για την κατανομή των βοσκοτόπων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επτά υποψήφιοι για το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Στύψης

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου οι εκλογές
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι τιμές των λιπασμάτων τρομάζουν τους αγρότες

Αυξήσεις από 40 ως 100% καταγράφονται στον Ελλαδικό χώρο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πανηγυρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι

Μείωση των αιτημάτων για χρηματοδοτήσεις από το εθνικό απόθεμα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΡΓΑΣΙΑ

Με πειθαρχικό απαντά ο Κύτελης στις καταγγελίες της!

Καταθέτει σήμερα στην προκαταρκτική έρευνα εναντίον προϊσταμένου της και ο Δήμαρχος την καλεί σε απολογία- Είναι απόπειρα συγκάλυψης κ. Κύτελη;
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ