× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώνε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Δημοσίευση 1/5/2021

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώνε «αρνί γιουμοστό»

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και ους φίλους.

Για περίπου 10 άτομα χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο).

Υλικά

Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια

Το συκώτι του αρνιού

¾ μιας κο΄λυπας τσαγιού ρύζι καρολίνα

Ένα λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες

Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

Δυομιση κούπες τσαγιού νερό

και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειασου΄με επίσης βαμβακερήκλωστή και μια σακοράδα για το ράψιμο του κρέατος

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

Καθαρίζουμε και κόβουμε ,σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Τρία νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

Κανένα κρούσμα στη Λέσβο

Απουσιάζει από τη σημερινή γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ το νησί μας
ΓΕΥΣΗ

«Βιολογικό ελαιόλαδο που κάνει καλό στην υγεία»

Το ελαιόλαδο «Eclectic Earth», του Παναγιώτη Κασώλη πιστοποιηθεί για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση, και υγειοπροστατευτικές ιδιότητες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη Κέντρο Στήριξης Παιδιού για 300 οικογένειες

Εγκαινιάστηκε από τα Παιδικά Χωριά SOS, θα λειτουργήσει από Σεπτέμβρη- Μιλά στο «Ν» η κοιν. λειτουργός, Ν. Λαρίση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Ένα νέο κρούσμα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

«Μέχρι τέλος Ιουλίου μπορούμε να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης»

Ξεπεράστηκαν οι 50.000 δόσεις εμβολίων στη Λέσβο, λέει ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Γ. Καμπούρης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

2 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΓΕΥΣΗ

Το μενού της Μαργαρίτας με άρωμα Λέσβου

Εντυπωσίασε η πρώτη Ελληνίδα μάστερ σεφ σε εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου επιμελήθηκε το γεύμα των προσκεκλημένων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Προς παράταση δύο μηνών τα self test από τα φαρμακεία

Υπό διαπραγμάτευση τα αιτήματα του κλάδου με την κυβέρνηση, μετά τον Γολγοθά με τα τεστ και τον εμβολιασμό, λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ. Βαλτάς
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

11 νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ