× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ευκαιρίες για ανέγερση Ειδικών και Μουσικών Σχολείων στο νέο ΕΣΠΑ»

Στην προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να στηρίξει την Εκπαίδευση, την ανέγερση νέων σχολείων και τη Δια Βίου Μάθηση αναφέρεται ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Στέλιος Καμπούρης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 17/6/2021

«Ευκαιρίες για ανέγερση Ειδικών και Μουσικών Σχολείων στο νέο ΕΣΠΑ»

Σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Βορείου Αιγαίου, την ανέγερση νέων κτιρίων καθώς και την αγορά εξοπλισμού, επιφυλάσσει το νέο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Στέλιο Καμπούρη.

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Στέλιος Καμπούρης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ μπαίνουν τα Μουσικά και Ειδικά Σχολεία, ενώ όπως τόνισε ήδη υπάρχει σχετικός σχεδιασμός για το νησί της Λέσβου.

«Επιπλέον τόνισε ο Στέλιος Καμπούρης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας, υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκες νέων αιθουσών σε σχολεία που είναι ζωντανά και δυναμικά αυξανόμενα σε μαθητές και σήμερα καλύπτουν τις ανάγκες τους με προκατασκευασμένες αίθουσες. Ήδη προχωράμε στην καταγραφή των αναγκών και σε μια δίκαιη ιεράρχηση με στόχο στο τέλος της νέας προγραμματικής περιόδου, να μην υπάρχουν κοντέινερ στα σχολεία.

Στις προτεραιότητες πάντως, παραμένει η ανέγερση Μουσικών και Ειδικών Σχολείων με βάση φυσικά και την ωριμότητα που θα έχουμε στις μελέτες και στα υπόλοιπα που είναι απαραίτητα για τα έργα αυτά. Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που έγινε για το θέμα αυτό, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, οφείλω να ομολογήσω ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Λέσβου, μου άφησαν πολύ καλή εντύπωση. Είχαν συγκεκριμένες προτάσεις για αυτά που πρέπει να γίνουν γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα έργα που θέλουμε».

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Δια Βίου Μάθησης, ο Στέλιος Καμπούρης, αποκάλυψε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός περιφερειακού μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς εργασίας.  «Πραγματοποιούμε συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, υπογράμμισε, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό διότι αν διαπιστώνεις τις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας στην Περιφέρειά σου μπορείς να κάνεις και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις σε επίπεδο δια βίου μάθησης και κατάρτισης».

Στις αρμοδιότητες της Αντιπεριφέρειας Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης είναι μεταξύ άλλων και το μεταφορικό έργο των μαθητών του Βορείου Αιγαίου. Γενικά όπως αποκάλυψε ο Στέλιος Καμπούρης το ζήτημα αυτό είναι αρκετά σύνθετο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες ώστε να υπάρχει ομαλή μετακίνηση και έγκαιρη πληρωμή των μεταφορέων από την Περιφέρεια. «Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές, το μεταφορικό έργο προχωρά πολύ καλά σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πλην της Ικαρίας. Εκεί δυστυχώς το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ΚΤΕΛ αστικά ή υπεραστικά δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια γίνεται. Συνήθως τη μεταφορά την αναλαμβάνουν ταξί ή τουριστικές εταιρείες που διαθέτουν λεωφορεία. Πολύ γρήγορα όμως τα δρομολόγια σταματούν διότι οι μεταφορείς διαπιστώνουν ότι δεν τους συμφέρει. Κάνουμε νέους διαγωνισμούς από την αρχή και όλη αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνεται ομαλά η μετακίνηση των παιδιών».  

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στέλιος Καμπούρης αναφέρθηκε στην ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία όπως είπε ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990.

 «Αυτό που έχω διαπιστώσει γενικά όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης από όλες τις κυβερνήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό μεταφράζεται κυρίως στο γεγονός ότι η πολιτεία δίνει με μεγάλη φειδώ αρμοδιότητες στους δήμους και στις Περιφέρειες. Ωστόσο και αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε, η Αυτοδιοίκηση έχει ξελασπώσει πολλές φορές την κεντρική κυβέρνηση στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαχείριση της πανδημίας, όπου οι αρμοδιότητες που έχουμε ως αυτοδιοίκηση είναι πολύ ελάχιστες ωστόσο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι Αυτοδιοίκηση και όσοι ασχολούμαστε ενεργά με αυτή, είτε στον Α’ είναι στο Β΄βαθμό οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερες και πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες μαζί με τους αντίστοιχους πόρους φυσικά και το ανάλογο προσωπικό, ώστε τα προβλήματα που αφορούν τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες να λύνονται κοντά μας από ανθρώπους που έχουν εικόνα της κατάστασης και όχι από Υπουργεία και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», επισήμανε ο Στέλιος Καμπούρης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δια ζώσης οι συνεδριάσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους

Αλλαγή για τις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων στο Δημόσιο σύμφωνα με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Το νερό είναι για να πίνουμε και όχι για να ποτίζουμε»

Στην επέκταση της χρήσης του δικτύου ύδρευσης σε χρήσεις άρδευσης αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων στα χωριά ο Παρασκευάς Φυντανής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Έχουμε δικαίωμα να μπαίνουμε στα σπίτια μας;»

Το «Κιρκινέτσι» για την συσσώρευση σταθμευμένων αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συνάντηση Χριστόφα με Νίκο Ζούρο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συζήτησαν διεξοδικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα και μοιράζονται πολλές κοινές ανησυχίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καμίνι η Λέσβος τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα

Η μόνη μέρα σχετικής δροσιάς είναι το Σάββατο όπου η θερμοκρασία θα πέσει τους 37 βαθμούς κελσίου.
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Φέτος τον Αύγουστο ... πάμε Μεσότοπο»

Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση».
ΧΩΡΙΑ

Γιορτή σαρδέλας με τη μάστερ σεφ Μαργαρίτα

Την Κυριακή 8 Αυγούστου στην Σκάλα Καλλονής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στον Εισαγγελέα για τα μπάζα στην ΕΠΟΜ

Καταγγελία σε βάρος του Δήμου Μυτιλήνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την απόρριψη μπάζων σε οικόπεδο κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης

Εντάχθηκε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων-Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Π.Χριστόφα
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στη Βρίσα

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα για το έργο της Λαγκάδας

Παρέμβαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
ΥΓΕΙΑ

«Βόμβα» κορονοϊού με 43 κρούσματα στη Λέσβο

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στο νησί. Όλα τα κρούσματα προέρχονται από την τοπική κοινωνία!