× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το τσουρέκι, η πιο γλυκιά συντροφιά στις χαρές και στις γιορτές μας»

Το μυστικό της επιτυχίας για το καλό τσουρέκι αναφέρει ο γνωστός ζαχαροπλάστης της πόλης μας Βασίλης Πανταζής, είναι η αγάπη και η υπομονή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2021

«Το τσουρέκι, η πιο γλυκιά συντροφιά στις χαρές και στις γιορτές μας»

Το τσουρέκι, ως παράδοση,  είναι συνδεδεμένο με όλες τις οικογενειακές χαρές και τις γιορτές στο νησί μας, δήλωσε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο γνωστός ζαχαροπλάστης Βασίλης Πανταζής.

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Πανταζής, στη Λέσβο φτιάχνουμε τσουρέκια σε όλες τις χαρμόσυνες στιγμές μας όπως ο αραββώνας, ο γάμος, τα πρώτα δόντια των νεογέννητων, το Πάσχα, την Πρωτοχρονιά κ.λπ. Με νοσταλγία εξάλλου, ο Βασίλης Πανταζής θυμάται το τσουρέκι γίγας 76 μέτρων που στήθηκε στην αγορά της Μυτιλήνης το 2013 και το οποίο μοιράστηκε στους πολίτες.

«Το τσουρέκι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα – αρτοσκεύασμα το οποίο αν και φτιάχνεται από καθημερινά και απλά υλικά, όπως το αλεύρι, η μαγιά, το γάλα, το βούτυρο, το αλεύρι και τα αυγά, εντούτοις για να πετύχει χρειάζεται μεράκι, εμπειρία και πολύ αγάπη. Το ζαχαροπλαστείο Πανταζής, με ιστορία 100 ετών  έχει παράδοση στο καλό τσουρέκι το οποίο είναι ξακουστό σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά του γλικού και στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας, ο Βασίλης Πανταζής, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κρίση του κορονοϊού και όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στις ζωές μας, έχουν επιρεάσει σημαντικά και το τζίρο των ζαχαροπλαστείων παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα αυτά παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια του lock down.

«Πολλοί παράγοντες, επηρέασαν την αγορά του γλυκού και την κίνηση στα ζαχαροπλαστεία. Μέσα στο lock down, μειώθηκε η κινητικότητα των συμπολιτών μας, οι επισκέψεις στα σπίτια και υπήρξε γενικά μια εσωστρέφεια η οποία είχε αντίκτυπο σε όλα τα είδη ακόμη στα γλυκά. Η παραμονή στο σπίτι, η μείωση των εισοδημάτων, οι αναστολές εργασίας και η γενικότερη ανασφάλεια που επικρατούσε έκανε τους συμπολίτες πιο φειδωλούς. Ακόμη και σήμερα, που πλησιάζουμε στο Πάσχα, οι καταναλωτές είναι μουδιασμένοι και η αγορά δεν έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς».

Αναφερόμενος ο Βασίλης Πανταζής, στις τάσεις που επικρατούν σήμερα στα ζαχαροπλαστεία του νησιού μας, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πλέον οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζαχαροπλαστική έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις αγνές πρώτες ύλες και στην παραγωγή φρέσκων γλυκών απομακρυνόμενοι από την αντίληψη της βιομηχανοποιημένης ζαχαροπλαστικής. «Οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, σημείωσε μεταξύ άλλων αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Επιστρέφουμε στις ρίζες μας και εξελίσσουμε τα γλυκά του τόπου μας με νέες τεχνικές, διατηρώντας όμως το χαρακτήρα και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τεχνική σύσκεψη με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ για την ακαρπία του ελαιώνα

Ο Προϊστάμενος του Υποκαταστήματος Αττικής και Νήσων Αιγαίου Δημήτρη Μπόλος, στη συνάντηση με τον Πανάγο Κουφέλο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον ελαιώνα του νησιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει την ελαιοπαραγωγή»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τα προβλήματα καρπόδεσης στον ελαιώνα του νησιού μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πολυετείς έρευνες θα αποδείξουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα»

Ο γεωπόνος Δημήτρης Γιασσάς αναφέρεται στο φαινόμενο της πρόωρης ανθοφορίας της ελιάς και στην καταστροφή του ανθού από τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

15 θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας

Προκήρυξη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Όχι στον αποκλεισμό μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τις ενισχύσεις»

Ερώτηση Μπουρνού και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε απόγνωση οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Αναξο

Ακυρώθηκε το μοναδικό charter από Πολωνία λόγω χαμηλής ζήτησης του προορισμού της Λέσβου. Μία από τις αιτιολογίες που ανέφερε η εταιρεία είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του νησιού
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

20 θέσεις συμβασιούχων στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει το Λεσβιακό ελαιώνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και ζητά τη λήψη μέτρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βραβευμένο λάδι από τη Γέρα με μεράκι και αγάπη

Ο παραγωγός και τυποποιητής Γρηγόρης Γλιγλής αναφέρεται στη δωδεκαετή πορεία του στην τυποποίηση ελαιολάδου, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις μέσα από τους διαγωνισμούς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η ταινία Σμύρνη μου αγαπημένη μπορεί να προβάλλει τη Λέσβο διεθνώς»

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μίλησε για τις δράσεις της περιφέρειας για τον τουρισμό, το κολυμβητήριο, το master plan του λιμανιού και δρομολογημένα έργα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Να παραταθεί άμεσα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στις προσφυγικές δομές»

Ο τομεάρχης Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός καλεί τον υπουργό Εργασίας και τον ΟΑΕΔ να ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημα, ώστε να λήξει η ανασφάλεια των εργαζομένων
ΑΓΟΡΑ

«Η προβολή του ελαιολάδου, εξασφαλίζει την προστιθέμενη αξία του»

Δήλωση του προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλη Μυρσινιά για τις διακρίσεις των παραγωγών και τυποποιητών της Λέσβου