× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν δικαιολογείται η περαιτέρω όχληση» για τον Μανταμάδο λέει η ΔΕΥΑΛ

Απαντά στην ανακοίνωση των εκατοντάδων κατοίκων που μένουν χωρίς νερό και με λύματα που τρέχουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/4/2021

«Δεν δικαιολογείται η περαιτέρω όχληση» για τον Μανταμάδο λέει η ΔΕΥΑΛ
Από την καταγγελία των κατοίκων Μανταμάδου

Απάντηση… εμμέσως έδωσε στη δημοσιότητα με τη μορφή ανακοίνωση η ΔΕΥΑΛ για τα όσα διαμαρτύρονται έντονα εκατοντάδες κάτοικοι του Μανταμάδου σε σχέση με το έργο της στην περιοχή, τις συνεχείς διακοπές νερού εδώ και μήνες εν μέσω πανδημίας, τα λύματα που τρέχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που καταγγέλθηκαν.

Η ΔΕΥΑΛ αναφέρει έχει προτάξει την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης των οικισμών Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς και Πελόπης και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το έργο της κατασκευής προκαλεί όχληση, αλλά ότι «περαιτέρω όχληση δεν δικαιολογείται»! Ειδικότερα η ΔΕΥΑΛ αναφέρει:

«Το παλαιό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Μανταμάδου αποτελείτο από αμιαντοσωλήνες, εκτός μικρών τμημάτων του που αντικαταστάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με σωληνώσεις PVC χωρίς αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΛ, ενώ σε αυτά τα τμήματα λειτουργούσαν παράλληλα και τα παλαιά δίκτυα αμιάντου χωρίς να έχουν ακυρωθεί.

Σήμερα ο Μανταμάδος διαθέτει νέο και σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης από σωληνώσεις πολυαιθυλενίου ενώ πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου ταυτόχρονη και σταδιακή ακύρωση του δικτύου των αμιαντοσωλήνων.

Επισημαίνεται ότι το παλαιό δίκτυο του οικισμού, ήτο χωρίς χαρτογράφηση & χωρίς καμία άλλη πληροφορία για την δομή του, λειτουργούσε ως μια ενότητα με χειρισμό μόνο από την κεντρική δεξαμενή. Η απομόνωση και η σταδιακή ακύρωση του παλαιού δικτύου μπορούσε να γίνει με χειρισμούς μόνο από ένα σημείο. Το αντίθετο με το νέο δίκτυο, στο οποίο μπορούν να απομονωθούν πολλά τμήματα του, με χειρισμούς στο εσωτερικό του.

Επιπλέον το παλαιό δίκτυο του οικισμού δεν μπορούσε να εκκενωθεί και να καθαριστεί πράγμα απαραίτητο διότι υπήρχαν πολλά τερματικά και προβληματικά σημεία.

Τα “παραδοσιακά” πλακόστρωτα του οικισμού πριν την κατασκευή του έργου ήταν σε κακή κατάσταση με αποσύνθεση σε πολλές των περιπτώσεων, ποικίλων τύπων & ειδών με ανομοιόμορφη αρμολόγηση, φθαρμένα με τον χρόνο, με βυθίσματα σε πολλές θέσεις (ακόμα και στην κεντρική πλατεία), πέτρες με μπετό και χώμα ανακατεμένα, τα οποία δεν μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως στα πλαίσια της κατασκευής ενός δικτύου ύδρευσης. Αυτό αποτελεί αντικείμενο άλλου έργου και άλλης υπηρεσίας.

Το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης δεν αντικαθίσταται με το παρόν έργο διότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης  και χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων (όπως ο Μανταμάδος) στην παρούσα φάση δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην πλατεία του οικισμού ήταν απαραίτητες διότι δεν υφίσταντο δίκτυο αποχέτευσης παρά πέτρινη τάφρος κατασκευής της δεκαετίας του 1950 μπαζωμένη χωρίς δυνατότητα απορροής, με αποτέλεσμα σημείο της πλατείας να είχε μετατραπεί σε απορροφητικό βόθρο, με συσσώρευση λυματολάσπης για μεγάλο και άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η κατασκευή δικτύων από μόνη της συνιστά όχληση σε οικισμούς, με μονοδρομήσεις οδών, τροποποίηση κυκλοφορίας, διακοπή υδροδότησης όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές που κατασκευάζονται έργα ύδρευσης π.χ.: Μυτιλήνη, Αγιάσος, Πολιχνίτος. Η περαιτέρω όχληση η οποία δεν δικαιολογείται και υφίσταται δεν μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ για αντικατάσταση ενός δικτύου παλαιωμένων αμιαντοσωλήνων με νέο σύγχρονο και την παροχή υγιεινού νερού στον οικισμό. Επιπλέον η προσπάθεια της ΔΕΥΑΛ ειδικότερα για τον οικισμό Μανταμάδου επεκτείνεται στην αντικατάσταση των αντλητικών συγκροτημάτων στις γεωτρήσεις, καθαρισμό δεξαμενών, αντικατάσταση βανών στην κεντρική δεξαμενή, μόνιμη παρουσία συντηρητών (υδραυλικών & ηλεκτρολόγων), χλωρίωσης, τακτικές  χημικές αναλύσεις, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στην κάτω γειτονιά του χωριού και στην κατασκευή φρεατίων υδροσυλλογής στον κεντρικό δρόμο έργο που τελεί υπό ανάθεση».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ανάδειξη των απολιθωμάτων στη θέση «Φυλάκιο»

Σύντομα οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τους πάνω από 40 νέους απολιθωμένους κορμούς που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την Πέμπτη το βράδυ τα κάψαλα της Κουλμπάρας και του Κιοσκιού

Από τον Σύλλογο κατοίκων «το κιρκινέτσι»
ΧΩΡΙΑ

Μετρητής στη βρύση του νεκροταφείου Κάτω Τρίτους!

Μία περίεργη ιστορία για γέλια και για κλάματα στο γραφικό χωριό της Δημοτικής ενότητας Ευεργέτουλα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιχορήγηση στους δήμους για τους ναυαγοσώστες

Οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου επιχορηγούνται με το ποσό των 18.845 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση ΚΚΕ για τα προβλήματα στον ελαιώνα της Λέσβου

Η βουλευτής Μαρία Κομνηνάκα και δύο ακόμη βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να αποκατασταθεί η αδικία για τη Λέσβο»

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης από τους φορείς και τους επιστημονικούς συλλόγους του νησιού μας για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ποιους κοροϊδεύει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τη στάση που τήρησε στη ψηφοφορία του εργασιακού νομοσχεδίου ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς
ΧΩΡΙΑ

Ο τάφος της «Αρχόντισσας του Ιππείου»

Τοποθέτηση σήμανσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκαρδιστικά «e‑stories από τα παλιά» με 3ο βραβείο

Σημαντική διάκριση για το Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο Ερεσού, η ταινία του οποίου έκλεψε την παράσταση στον στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους
ΧΩΡΙΑ

ΑΤΜ στην Αγρα

Ικανοποίησε το αίτημα των κατοίκων η Δυτική Λέσβος