× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μπάζωμα αρχαιολογικού χώρου από... άγνωστο!

Έργο «φάντασμα» στο αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης στου Καλαμάρη προκαλεί παρέμβαση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Αρμόδιοι και «αναρμόδιοι» δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το έργο!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 17/4/2021

Μπάζωμα αρχαιολογικού χώρου από... άγνωστο!
Η επεκταμένη και διαπλατυσμένη με μπάζα προβλήτα του μόλου

Με επείγον σήμα διακοπής εργασιών από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων Λέσβου και μετά από αυτοψία ειδικού αρχαιολόγου, διακόπηκε το έργο του μπαζώματος της ακτής αλλά και της διαπλάτυνσης και της επιμήκυνσης της μικρής προβλήτας στο λιμανάκι του εργοστασίου στου Καλαμάρη της Επάνω Σκάλας.
Ένα έργο που είχε σαν αποτέλεσμα όπως η πρώτη αυτοψία έδειξε, το μπάζωμα τμήματος του κρηπιδώματος του βορειοδυτικού λιμενοβραχίονα, του καλύτερα σύμφωνα με τους ειδικούς διατηρημένου, αρχαίου λιμανιού στο Αιγαίο. Ένα μνημείο που αποτελεί κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο ιστορίας 2.500 ετών!

Πως ήταν ο μόλος πριν το μπάζωμα του

Αμαρτίες «αγνώστων»
Η διακοπή των εργασιών και μάλιστα από την πλέον επίσημη πηγή προκάλεσε κύμα άγνοιας από τους αρμόδιους για το ποιος υλοποίησε το συγκεκριμένο έργο! Ο Δήμος Μυτιλήνης δια των υπηρεσιών του και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου επίσημα αποποιούνται κάθε ευθύνης. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το πληροφορήθηκαν αφ’ ότου έγινε ό,τι έγινε.

Μηχανήματα ιδιωτών στο έργο του μπαζώματος. Η φωτογραφία από ανάρτηση του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη

Πρόγραμμα για να πραγματοποιηθεί το έργο και από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου δεν υπάρχει σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και φυσικά πώς μπορεί να χρηματοδοτηθούν έργα χωρίς χρηματοδότηση και φυσικά χωρίς άδεια; Πράγμα που ο και λιμενολόγος καθηγητής και πάλαι ποτέ Πρύτανης του Μετσόβειο Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης προφανώς.... γνωρίζει.

Η ανάρτηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη. Μετά το σήμα διακοπής εργασιών η ανάρτηση... κατέβηκε!

Ερωτήματα βέβαια γεννά μια ανάρτηση του ίδιου του κ. Μουτζούρη μόλις την Τετάρτη 7 Απριλίου στην προσωπική του σελίδα σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτήν ο κ. Μουτζούρης και κάτω από τη φωτογραφία της διαπλατυσμένης προβλήτας γράφει «Μένει η θωράκιση – Μυτιλήνη 7.4.2021». Προαναγγέλλοντας και άλλα έργα για την.... θωράκιση της καταστροφής ενός μνημείου; Εδώ βέβαια ας σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης δηλώνει πως «δεν έχει καμία σχέση με ότι έγινε».

Αλήθεια όμως. Ποιος χωρίς τον παραμικρό έλεγχο πραγματοποίησε τις εργασίες; Πώς χρηματοδοτήθηκαν; Υπήρχε άδεια για αυτές; Ποιος έκανε μελέτη για το συγκεκριμένο έργο σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό χώρο για την ιστορία της Μυτιλήνης; Στις φωτογραφίες που ανήρτησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης (η ανάρτηση του «κατέβηκε» όταν διακόπηκαν οι εργασίες) εικονίζονται μηχανήματα ιδιωτών που πραγματοποίησαν τις εργασίες. Το αρμόδιο προς τούτο Λιμενικό Σώμα και φυσικά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης μπορούν καλώντας αυτούς τους ιδιοκτήτες των μηχανημάτων να διαπιστώσουν με εντολή τίνος εκτελούσαν τις καταστροφικές για το χώρο εργασίες.

Η μπαζωμένη ακτή

Θα μπορούσε αλλιώς;

Εδώ ας σημειωθεί ότι πριν 10 χρόνια περίπου, από το Δήμο Μυτιλήνης είχε ζητηθεί η πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών για τη συντήρηση του παλιού μόλου. Απαραίτητες αφού εξυπηρετεί μικρό μεν αλλά υπαρκτό αριθμό αλιέων που δένουν εκεί τις βάρκες τους.

Ο μπαζωμένος μόλος 

Αποτελεί δε και αυτός (με τη μορφή που είχε έως το καταστροφικό μπάζωμα του) στοιχείο της ιστορίας της περιοχής που συνδέεται με το βιομηχανικό συγκρότημα του Καλαμάρη.

Ο μόλος δεξιά,η ακτή και ο αρχαίος λιμενοβραχίωνας πριν την παρέμβαση...των "αγνώστων"

Στην επιφάνεια τους μάλιστα σωζόταν και οι ράγες πάνω στις οποίες κινούνταν τα βαγονέτα που μετέφεραν προϊόντα για φόρτωση του σε πλοία. Και οι οποίες.... εξαφανίστηκαν!
Τότε με έγγραφο της η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων που υπέγραφε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Αγγελική Σίμωσι είχε δώσε λύση στο θέμα. Λύση μόνιμη, ουσιαστική και τέτοια που θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του μνημείου, των ψαράδων και της περιουσίας τους αλλά και της περιοχής εν γένει.

Ο αρχαίος λιμενοβραχίονας και το συγκρότημα στου Καλαμάρη. Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξη και προόδου της περιοχής. Στη Μυτιλήνη ατιμώρητα (μήπως και με κρατικό χρήμα) κατά παράβαση καθήκοντος τον μπαζώνουμε;

Έγραφε τότε η ειδική δείχνοντας το δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθηθεί πριν 10 χρόνια: «η υπηρεσία μας προτείνει την επιδιόρθωση όλων των τμημάτων που έχουν ανατραπεί και παρασυρθεί από τον έντονο κυματισμό. Επίσης να αποκατασταθούν χωρίς τη χρήση υλικών που δεν συνάδουν με την κατασκευή του έργου αλλά με τα ίδια υλικά και κατά προτίμηση με τεχνικές που θα αίρουν τις ζημιές με τη μέθοδο της αναστήλωσης. Η προστασία του ήδη επισκευασμένου μόλου από τους έντονους κυματισμούς να γίνει με φυσικούς ογκόλιθους συγκεκριμένου όγκου, που θα υποδειχθεί από τη μελέτη και που θα ανασυρθούν εξ αλιεύσεως αλλά έξω από το κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο».

Αυτά έλεγε η αρμόδια υπηρεσία. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος του κόσμου που σέβεται τον πολιτισμό, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας που σπεύδει να φτιάξεις θαλάσσια πάρκα 10 χρόνια μετά το έργο θα είχε τελειώσει. Στη Μυτιλήνη 10 χρόνια μετά μπαζώσαμε το χώρο. Κύριε Εισαγγελέα και κύριοι του Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο λόγος σε εσάς. Αν μη τι άλλο ετούτο το κακό των καταστροφών από επίδοξους σωτήρες «για μια χούφτα ψήφους» να σταματήσει.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Οι μπουλντόζες καταστρέφουν τον Τσικνιά!»

Αναφορά Μπάκα στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και άλλους φορείς
ΥΓΕΙΑ

Κανένα θετικό κρούσμα στην Πλατεία Σαπφούς

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά μέχρι το μεσημέρι από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ 136 δειγματοληπτικοί έλεγχοι με ράπιντ τεστ
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν rapid test στην Καλλονή

Την Πέμπτη από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πικετοφορία την Πέμπτη στην πλατεία Σαπφούς

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο» λέει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η κυβέρνηση άργησε τους μαζικούς εμβολιασμούς στα νησιά»

Κοινή δήλωση τομεαρχών Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με δηλώσεις Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα προλάβουμε να πάρουμε ναυαγοσώστες;

Αγώνα δρόμου από τους δήμους για τη στελέχωση των παραλιών με ναυαγοσώστες. Καθυστερήσεις στη Μυτιλήνη, πιο μπροστά η Δυτική Λέσβος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Θα δούμε με συμπάθεια τις ενστάσεις για την ενίσχυση επιχειρήσεων»

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εφ’ όλης της ύλης για οικονομία, τουρισμό και έργα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

50 χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει…

Έκλεισε τον φούρνο του ο κ. Κωστής Σαραγάς στην Αγία Παρασκευή για να πάρει σύνταξη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η γονική μέριμνα είναι σύνθετο κοινωνικό ζήτημα»

Ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα επί του νομοσχεδίου των Μεταρρυθμίσεων αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με ταπεράκια ανοίγουν οι Παιδικοί Σταθμοί της Λέσβου

Έντονες διαμαρτυρίες γονέων για τη διακοπή της σίτισης στους παιδικούς σταθμούς του νησιού μας. Ο διαγωνισμός καθυστέρησε λόγω των περιορισμών του covid, αναφέρει ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης
ΥΓΕΙΑ

Προβληματισμό και ανασφάλεια από τις ελλείψεις στο Κ.Υ Αντισσας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας από τη βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και δύο ακόμη βουλευτές του κόμματος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στον Εισαγγελέα ο μαχαιροβγάλτης για ασήμαντη αφορμή

Συνελήφθη ο δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας γιατί... πρόβατο μπήκε στο κτήμα του