× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2021

«Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση» για τη νέα δομή
φωτογραφία αρχείου

Ενιαίο μέτωπο από μηδενική βάση ζητά από τους δημάρχους της Λέσβου και τον Περιφερειάρχη η Επιτροπή αγώνα αναφορικά με τη νέα δομή και με αφορμή τη συνεδρίαση και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για τη Βάστρια.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά από ένα μαραθώνιο δημοτικό συμβούλιο που διήρκεσε  δύο 24ωρα και μας κράτησε καθηλωμένους στους διαδικτυακούς μας δέκτες, ξεπερνώντας την ακροαματικότητα των δημοφιλέστερων τηλεοπτικών εκπομπών επιβίωσης των καναλιών εθνικής εμβέλειας,   ο Λεσβιακός λαός προσπαθεί ακόμα να κατανοήσει τι ακριβώς αποφάσισαν οι πολιτικοί ταγοί του Δήμου Μυτιλήνης. Αν και αυτό δεν είναι απλή διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τα τεκταινόμενα. Δεν θα μείνουμε στις λεπτομέρειες του τυπικού του συμβουλίου που ομολογουμένως  τα είχε όλα, όπως ακραίες κανονιστικές παλινωδίες του προέδρου, γηπεδικού τύπου ύβρεις του δημάρχου σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και εμβόλιμες τηλεπικοινωνιακές δυσλειτουργίες που δεν επέτρεψαν να εκφραστεί η δημοκρατική βούληση του συνόλου των δημοτικών συμβούλων. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ύλη προχωρημένου σεμινάριού στην επιστήμη του «τυχοδιωκτικού πολιτικαντισμού» και θα τα αφήσουμε να τα αναλύσουν εξειδικευμένοι στο είδος «επιστήμονες».

Τι αποφάσισε όμως τελικά το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο; Τα συμπεράσματα συνοψίζονται παρακάτω:

1)      Αποφασίστηκε  ομόφωνα  ότι δεν θα κατασκευαστεί η σχεδιαζόμενη δομή στην Βάστρια. 16 το είπαν καθαρά και άλλοι 16 το είπαν έμμεσα, θέτοντας αριθμητικούς περιορισμούς που δε συνάδουν με τους υφιστάμενους φαραωνικού τύπου σχεδιασμούς.    

2)      Αποφασίστηκε ομόφωνα να κλείσει η δομή του Μαυροβουνίου. 16 το είπαν καθαρά και άλλοι 16 έμμεσα, αφού και αυτή η δομή  πληροί τα κριτήρια υπερδομής, που η παραμονή της στην Λέσβο καταδικάστηκε απερίφραστα από όλους.

3)      Καταδικάστηκε ομόφωνα το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δημιουργία υπερδομών όπως μας επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας και παρά την αντίθετη άποψη του καθηγητή διεθνούς δικαίου κ. Γρηγορίου. 

Αυτό που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί από τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης του τόπου μας είναι αν εγκρίνεται η όχι η ύπαρξη οποιασδήποτε δομής και σε περίπτωση έγκρισης της ύπαρξης δομής  αν αυτή θα είναι μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, η αν θα περιλαμβάνει και την διαδικασία απονομής ασύλου με συνολικό αριθμητικό περιορισμό τους 3,000 διαμένοντες κατά μέγιστό.

Η θέση της Επιτροπής Αγώνα είναι γνωστή και αμετακίνητη. Ύπαρξη μόνο ενός μικρού χώρου για τις ανάγκες καταγραφής και ταυτοποίησης των λιγοστών αφικνούμενων μεταναστών, με δεδομένη την αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, και ταχύτατη διεκπεραίωση στην ηπειρωτική Ελλάδα, για λόγους εθνικού συμφέροντος. Φυσικά θα προτιμούσαμε να μην υφίσταται καμία εγκτάσταση και η όλη διαδικασία να λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν καθορίζεται μόνο από την χώρα μας η την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία απονομής ασύλου δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα στην Λέσβο γιατί αυτό συνεπάγεται ευθέως την ύπαρξη υπερδομής. Η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας από πρόσφυγες και μετανάστες και το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων δομών και χώρων φιλοξενίας θεωρείται εκ των εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.  Καταδικάζουμε απερίφραστα το Σύμφωνο στην παρούσα του μορφή για τους λόγους που ήδη έχουμε καταδείξει και κυρίως για το ότι αντιμετωπίζει τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρους που δεν αποτελούν Ευρωπαϊκό έδαφος,  συμφωνώντας απόλυτα με τον υπουργό μετανάστευσης κ. Μηταράκη ο οποίος στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου γράφει χαρακτηριστικά ότι το νέο Σύμφωνο «επιβαρύνει δυσανάλογα τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής με τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού ατόμων σε χώρους που καταλήγουν, κατά πλάσμα δικαίου, να μην θεωρούνται ευρωπαϊκό έδαφος».

Με δεδομένη την κρισιμότητα των στιγμών, η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου απευθύνει κάλεσμα στον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη να προσκαλέσει τους Δημάρχους των δύο Δήμων του νησιού μας κ. Κύτελη και κ. Βέρρο με σκοπό να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο και να συζητήσουν με το υπουργείο από μηδενική βάση και επί των θέσεων που έχουν υιοθετηθεί από το περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια και κυρίως σε συμφωνία με την βούληση του Λεσβιακού λαού ο όποιος έχει εκφραστεί με σαφή τρόπο. Οποιαδήποτε διαδικασία εξεύρεσης χώρου, θα αφορά χώρο περιορισμένης έκτασης και δυνατοτήτων και ο οποίος δεν θα έχει καταδικαστεί στην συνείδηση του Λεσβιακού λαού. Καλούνται παράλληλα ο κύριος Περιφερειάρχης και οι κύριοι Δήμαρχοι να θέσουν τις θεμελιώδεις αρχές και τις προδιαγραφές ώστε να διασφαλιστεί ότι  η ικανοποίηση της βούλησης των Λέσβιων θα τηρηθεί απαρέγκλιτα στο διηνεκές.  

Ο Λεσβιακός λαός είναι όρθιος και αποφασισμένος να ευημερήσει στον τόπο που για χιλιάδες χρόνια ζει. Περιμένει από  τους εκλεγμένους ηγέτες του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να γίνουν οι «αισυμνήτες» του σύμφωνα με την αιολική παράδοση που δημιούργησε ο  Πιττακός ο Μυτιληναίος».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Στη βουλή τα προβλήματα στις δομές Υγείας της Λήμνου

Ερώτηση της βουλευτή ν.Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Μέσα στο καλοκαίρι θ’ αναδειχτούν θέσεις του υπαίθριου μουσείου!

Εφ’ όλης της ύλης για τις ανασκαφές, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μιλά ο Νίκος Ζούρος
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη νεαρός που σκότωσε γατάκι στο Ίππειος

Το περιστατικό συνέβη στο Ίππειος το περασμένο Σαββατοκύριακο και καταγγέλθηκε από πολίτες στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Χωρίς πυροπροστασία ο Κινηματογράφος Ερεσού

Αναφορές από στελέχη της Δυτικής Λέσβου ότι το έργο παραδόθηκε ημιτελές, από τη Μυτιλήνη και δεν μπορεί να λειτουργήσει φέτος. Ανησυχία και για τη μελέτη του έργου Παληός – Άγιος Στέφανος
ΥΓΕΙΑ

Ράπιντ τεστ σε Δημοτικό Θέατρο και Πλατεία Σαπφούς

Τη Δευτέρα 17 και την Τετάρτη 19 Μαΐου, από τις 10 το πρωί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και το μέλλον του πλανήτη

Διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντικός καθαρισμός στα Βατερά την Κυριακή 23 Μαΐου

Σε ξενοδοχεία της περιοχής θα φιλοξενηθούν οι συντελεστές της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Είναι δυνατόν το 2021 «να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε»;

Δεκάδες καταγγελίες για παρενόχληση γυναικών, και οι Αρχές… το «δρομολογούν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα έργα της ΔΕΥΑΛ και η πεζοδρόμηση στο επίκεντρο

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινότητα Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οικονομική καταστροφή και για τους δικηγόρους το λοκντάουν»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δ. Βασιλούδης για τα μέτρα της πανδημίας και την αξιοποίηση χώρων από τον κλάδο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα στα στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής»

Επιστολή του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη στον Κώστα Μουτζούρη