× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

30 χρόνια ζωής για το «ΔΕΛΦΙΝΙ» και το επετειακό λεύκωμα του Συλλόγου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 27/3/2021

30 χρόνια  ζωής  για το «ΔΕΛΦΙΝΙ»  και το επετειακό λεύκωμα του Συλλόγου

1990-2020! Τριάντα ολόκληρα χρόνια δράσης του Συλλόγου Μικρασιατών "ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ" της Σκάλας Λουτρών Μυτιλήνης. Αυτή είναι και η αφορμή της δημιουργίας του Λευκώματος αναφοράς στις δράσεις αυτών των τριάντα χρόνων του συλλόγου. Μεταξύ άλλων για τους λόγους της ίδρυσης του συλλόγου αναφέρεται το εξής ’’… το 1990 ιδρύσαμε αυτόν τον Σύλλογο είχαμε κάτι κοινό και αυτό ήταν η αγάπη για τον τόπο μας και η ελπίδα να βελτιώσουμε τις συνθήκες που τότε επικρατούσαν…’’ . Η αγάπη και η ελπίδα τα βασικά συστατικά και έτσι αντέχει στον χρόνο.

Μέσα στις 336 σελίδες του τόμου του, γνωρίζει κανείς αλλά και θυμάται το όλο έργο των ανθρώπων του συλλόγου. Έτσι όπως τα κατέγραψε η μνήμη αλλά και ο τύπος. Με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Μικρά αλλά και μεγάλα κατορθώματα άξια καθ όλα να μνημονευτούν. Ένας σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση.

Ένα λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, προϊόν φιλότιμων κόπων του ακούραστου προέδρου του συλλόγου Δημήτρη Παπαχρυσού, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο. Χωρίς εκείνον απλά δεν θα μπορούσε να υπάρχει αυτός το τόμος, αυτό το λεύκωμα. Μια εργασία που αγκαλιάστηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και από τον Δήμο Μυτιλήνης, μα και από τους φίλους του συλλόγου εντός και εκτός του νησιού αλλά και της επικράτειας.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, τι να αναφέρω και τι να σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας στις σελίδες του συλλογιέμαι. Ας αναφερθώ σε κάποια ενδεικτικά, για να πάρετε μια γενικότερη εικόνα.

Κατορθώσαμε και πήραμε την συγκατάθεση του Ιδρύματος Πέτρος Μάνδρας, για να δημιουργήσουμε δίπλα στην παιδική χαρά τον χώρο αθλοπαιδιών το 1991 μπαζώνοντας το οικόπεδο που ήταν μια εστία μόλυνσης για όλη την περιοχή.
Κάναμε εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις την περίοδο 1991-1995 με φύτευση 1500 περίπου δενδρυλλίων στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Λουτρών τοποθετώντας τα μάλιστα μέσα σε προστατευτικά ξύλινα τελάρα.

Κατασκευή του Γηπέδου Μπάσκετ και τα εγκαίνια του που έγιναν το 1993.
Κατασκευή του Θερινού αμφιθεάτρου, χωρητικότητας 180 ατόμων καθώς και τα εγκαίνια του που έγιναν το 1995.
Την δημιουργία χορευτικών και μουσικών τμημάτων που δημιούργησε ο Σύλλογος μας ειδικά στην δεκαετία του 1990 τότε που υπήρχαν πολλά παιδιά στην κατάλληλη ηλικία στον οικισμό μας.

Τον υπέρ δεκαετή αγώνα μας για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων καθώς και τις προσφυγές μας στο Σ.Τ.Ε. και στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίες κατέληξαν στο σφράγισμα αυτών των εγκαταστάσεων και στην απαλλαγή της περιοχής μας και του κόλπου Γέρας από μια μόνιμη εστία μόλυνσης και επικινδυνότητας το 2002.

Την ημερίδα που πραγματοποιήσαμε στο ΖΑΪΡΑ με θέμα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και προσκεκλημένους ομιλητές τον τότε πρόεδρο του 5ου τμήματος του Σ.Τ.Ε. κ. Μιχαήλ Δεκλερή και την σύμβουλο του Σ.Τ.Ε. κ. Μαρία Καραμανώφ, το 2000.

Τις πολυάριθμες εκδηλώσεις μας και κυρίως αυτές που ήταν αφιερωμένες στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής όλα αυτά τα χρόνια.
Θυμάστε την προνοητικότητα που είχαμε να διεκδικήσουμε το κτίριο του πρώην Δημοτικού σχολείου της Σκάλας Λουτρών, όταν αυτό έκλεισε το 2002 και να δημιουργήσουμε μέσα σ αυτό τον χώρο το «Μουσείο Προσφυγικής μνήμης 1922» στεγάζοντας εκεί όλα τα κειμήλια των προγόνων μας Μικρασιατών προσφύγων της Σκάλας Λουτρών και άλλων περιοχών του νησιού μας και που αποτελεί σήμερα τόπο έλξης επισκεπτών για την περιοχή μας;

Την ανακαίνιση του παρεκκλησίου του Αγίου Παντελεήμονα, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το 2005 και έκτοτε κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Συλλόγου έρχεται ιερέας και λειτουργεί τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.
Την διοργάνωση από τον Σύλλογο μας του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οικολογικών οργανώσεων με θέμα τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης το 2005.

Θυμάστε τα εγκαίνια του «Μουσείου προσφυγικής μνήμης 1922» που πραγματοποιήθηκαν από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Αύγουστο του 2006;

Τοποθετήσαμε οικίσκο στην αυλή του Μουσείου για να χρησιμοποιηθεί ως αγροτικό ιατρείο και μάλιστα το εξοπλίσαμε με όλα τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του το 2006.

Εγκαίνια του νέου κτιρίου της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας που έγιναν το 2008 και που σήμερα φιλοξενεί πάνω από 8000 τίτλους βιβλίων.Τμήματα, κοπτικής ραπτικής, κεντήματος, συμβουλευτικής γονέων, επιμόρφωσης ενηλίκων κ.α. που κατά καιρούς λειτούργησαν στην αίθουσα του Συλλόγου.

Από το 2008 ιδρύσαμε και λειτουργεί ανελλιπώς η ιστοσελίδα του Συλλόγου μας www.delfini1922.gr με στόχο να προβάλλεται η περιοχή μας και να ενημερώνονται τα μέλη μας.

Συμμετοχή του Συλλόγου από το 2008 έως το 2010 στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο, «Η Ευρώπη χρειάζεται ενεργούς πολίτες» στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig – Εκπαίδευση Ενηλίκων, μαζί με τις χώρες Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Εσθονία.

Από το 2012 μέχρι σήμερα διοργανώνουμε κάθε χρόνο ανελλιπώς τον «Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης», Κουντουρουδιά-Πέραμα, σε συνεργασία με τους Συλλόγους της Γέρας.Ανελλιπώς από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα βραβεύουμε τους αριστούχους μαθητές του τοπικού μας διαμερίσματος.

Την έκδοση των περιοδικών μας, τις επανεκδόσεις και τις παρουσιάσεις κάποιων ιστορικών βιβλίων και λευκωμάτων, καθώς και τα ημερολόγια μας από το 1992 μέχρι και το 2013 οπόταν λόγω της οικονομικής κρίσης σταμάτησε η συνέχεια των εκδόσεων τους.

Διοργανώνουμε εξορμήσεις καθαριότητας και δημόσιων χώρων ανελλιπώς κάθε χρόνο.Θυμάστε τα αφιερώματα μας για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής που διοργανώνουμε κάθε Αύγουστο στο Θερινό αμφιθέατρο ή στην αυλή του «Μουσείου προσφυγικής μνήμης 1922»;

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα τα δούμε μέσα από το ξεφύλλισμα αυτού του λευκώματος και μαζί θα θυμηθούμε μέσα από κείμενα και φωτογραφίες τις σπουδαιότερες από τις δράσεις μας, τοποθετημένες κατά χρονολογική σειρά αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 1990 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος μας, μέχρι και το 2020 οπότε και συμπληρώσαμε αισίως 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και δράσεων στην περιοχή μας.

Στόχος μας να τα φρεσκάρουν τη μνήμη τους οι ηλικιωμένοι και να διδαχθούν από αυτά οι νεώτερες γενιές για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτό το σπουδαίο έργο που τους αφήνουμε σαν παρακαταθήκη και ας μην ξεχνάμε πως, η γνώση του παρελθόντος αποτελεί σοφία για το μέλλον...

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε το επετειακό αυτό λεύκωμα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, και με την ιστοσελίδα του συλλόγου. www.delfini1922.gr


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι δημοσιογράφος-θεατρολόγος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Το Δελφίνι"

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπαρουσιάσεις παιδικών βιβλίων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

25 δημοσιογράφοι για τη γαστρονομία της Λέσβου

Επίσκεψη για την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» και φαγητό από Λέσβιους σεφ
ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάστε στα παιδιά σας 101 τουλάχιστον παραμύθια

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Αποκλεισμός τοπικών συγκροτημάτων ή εκ παραδρομής ανακοίνωση;

Άνω κάτω είναι από χθες δεκάδες επαγγελματίες μουσικοί του Δήμου Μυτιλήνης, οι οποίοι έμειναν εκτός προγράμματος Λεσβιακού καλοκαιριού
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πλήρης απαξίωση για την πρόταση της «Συνύπαρξης»

Το Σωματείο που μετρά 22 χρόνια ιστορίας, πρότεινε συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα» και αγνοήθηκε από τον Τσακύρη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πρόγραμμα του Λεσβιακού Καλοκαιριού

Πέγκυ Ζήνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μιχάλης Χατζηγιάννης και «ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Χαρούλης στο γήπεδο της Καλλονής

Συναυλία τη Δευτέρα 5 Ιουλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Διαδρομές στην Ιστορία του Πλωμαρίου, με έμφαση στο 1821»

Διαδικτυακή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Πόλιον» στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την ίδρυσή του
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ζωγραφίζοντας τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ

Η ΟΛΣΑ για τον Πάνο Φειδάκη που σαν σήμερα γεννήθηκε
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Στο σχολείο Αγίας Παρασκευής η πρώτη συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου

Η Λητώ Ντάκου, υπεύθυνη του Φεστιβάλ μιλά για το συναρπαστικό πρόγραμμα και τις εκπλήξεις του Αυγούστου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπροτάσεις παιδικών βιβλίων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ
ΒΙΒΛΙΟ

Η έμφυλη κακοποίηση στο επίκεντρο της νουβέλας «Μια γυναίκα απολογείται»

Η Μαρία Λούκα παρουσιάζει το νέο της βιβλίο