× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πολύ κακό για το τίποτα!

Ευκαιρία για γκρίνια της Δημοτικής Αρχής με αφορμή την αποχώρηση του Δήμου Μυτιλήνης από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 28/7/2020

Πολύ κακό για το τίποτα!

Ένταση υπήρξε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης, το απόγευμα της Δευτέρας, με αφορμή την επικαιροποίηση της απόφασης που αφορά στην αποχώρηση- μη συμμετοχή του Δήμου Μυτιλήνης στον Σύνδεσμο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου.

Φαίνεται πως η δημοτική αρχή Μυτιλήνης στέκεται για ακόμα μία φορά σε μικροπολιτικά ζήτήματα, βρίσκοντας ευκαιρίες για γκρίνια και με ορισμένα στελέχη της να προτάσσουν την αυτοπροβολή τους έναντι του κοινού καλού, ενώ φλέγοντα ζητήματα του Δήμου και της καθημερινότητας έχουν πάει στις καλένδες!

Κατά γενική ομολογία, άλλωστε, το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020» του Συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου είναι αισθητά πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις από το αντίστοιχο «Λεσβιακό Καλοκαίρι» του Δήμου Μυτιλήνης. Γεγονός, που δυσκολεύεται προφανώς να αποδεχθεί ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τσακύρης, αδυνατώντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε μια χρονική συγκυρία, μάλιστα, κατά την οποία η τοπική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται επ'ουδενί για προσωπικές κόντρες, αλλά προσπαθεί να απολαύσει-στο μέτρο του δυνατού μετά την τρίμηνη καραντίνα- ένα υψηλό επίπεδο πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Από τα χρήματα

Αφού ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης κ. Ηρακλής Κουντουρέλλης έκανε μια ενημέρωση σχετικά με το πότε δόθηκαν οι επιχορηγήσεις προς τον Σύνδεσμο, επεσήμανε πως ο Δήμος Μυτιλήνης έχει εκταμιεύσει ως τώρα περίπου το 50% όσων χρημάτων πρέπει να δαπανήσει, με βάση τη συμμετοχή του στον προϋπολογισμό. Χρήματα που αναλογούν σε 366.000 ευρώ, τη στιγμή που ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει συνεισφέρει ως τώρα με ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται ωστόσο στο 1/3 των χρημάτων που του αναλογούν.

Συνεχίζοντας ο κ. Κουντουρέλλης, πρόσθεσε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου επέστρεψε την πρόταση του Δήμου Μυτιλήνης για αποχώρηση από τον Σύνδεσμο, ζητώντας επικαιροποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, επικαλούμενη γραφειοκρατικά ζητήματα.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, επανέλαβε τη θέληση της δημοτικής αρχής να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου, επισημαίνοντας ότι «με βάση κάποιες πλειοψηφίες που έχουν διαμορφωθεί, η ειλημμένη αυτή απόφαση πέφτει στο κενό». Έκανε λόγο μάλιστα για «εφήμερες και ανίερες συμμαχίες».

Διάλυση ζητά ο Τσακύρης

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης επιτέθηκε για ακόμα μία φορά κατά της Προέδρου του Συνδέσμου Βάσως Χοχλάκα, η οποία απουσίαζε από τη συνεδρίαση, ζητώντας «να διεκδικηθεί η διάλυση του συνδέσμου και όχι απλώς η αποχώρηση του Δήμου Μυτιλήνης από αυτόν». Επέμεινε μάλιστα, πως τα χρήματα που δόθηκαν από τον Δήμο Μυτιλήνης «αφορούν λειτουργικά έξοδα» και έτσι, κακώς διοργανώνει εκδηλώσεις το φετινό καλοκαίρι, κάνοντας λόγο «για άκυρες αποφάσεις».

Χαρακτήρισε μάλιστα «εκ του πονηρού» την επικαιροποίηση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, κατηγορώντας την ότι «με τις ενέργειες αυτές χρονοτριβεί». Ανακήρυξε, δε, τον εαυτό του ως «άμεσα ενδιαφερόμενο», προφανώς λόγω της ιδιότητας του ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μετατρέποντας το ζήτημα της αποχώρησης του Δήμου Μυτιλήνης από τον διαδημοτικό σύνδεσμο σε προσωπικό «σόου», από το οποίο -προφανώς θεωρεί- πως με κάποιο τρόπο θα επωφεληθεί. Απευθυνόμενος προς το σώμα, μάλιστα, ακούστηκε να λέει κοιτώντας τον κ. Κουντουρέλλη: «Tα λέω στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά, ώστε να επιστήσετε την προσοχή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου».

Ο κ. Κουντουρέλλης διευκρίνισε πως εξαιτίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου δεν διαλύεται ο διαδημοτικός σύνδεσμος, επισημαίνοντας πως στο πρόσφατο παρελθόν είχε δοθεί η διαβεβαίωση από τη δημοτική αρχή Βέρρου ότι θα αποχωρήσουν ταυτόχρονα οι δύο Δήμοι, κάτι που όμως δεν τηρήθηκε. Ταυτίστηκε μάλιστα με την άποψη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, ότι η επιχορήγηση του Δήμου Μυτιλήνης προς τον Σύνδεσμο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου αφορά λειτουργικά έξοδα, καταλήγοντας πως «θα φανεί στο μέλλον αν δόθηκαν για άλλους σκοπούς». Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Τσακύρης -με ανοιχτό μικρόφωνο- μέμφθηκε τη διαδικασία που ακολούθησε ο διαδημοτικός σύνδεσμος, λέγοντας πως «θα τα ανακαλύψει όλα ο Πάρεδρος και το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Ουσιαστικός ο Π. Κατσαβέλλης

Τον λόγο πήρα και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο οποίος με μια λιτή πλην όμως άκρως ουσιαστική τοποθέτηση ακύρωσε το αφήγημα Τσακύρη περί λειτουργικών εξόδων, επισημαίνοντας ότι «οι επιχορηγήσεις των Δήμων προς τα νομικά πρόσωπα δίνονται για την κάλυψη αναγκών, βάσει των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου». Και υπενθύμισε στο σώμα πως «το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης έχει λάβει σχετική απόφαση, καθορίζοντας το ποσό με το οποίο θα επιχορηγήσει τον Σύνδεσμο. Είμαστε υποχρεώμενοι να δώσουμε αυτά τα χρήματα και όχι να εξειδικεύσουμε τη χρήση τους. Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο σε κάθε νομικό πρόσωπο, που αποφασίζει βάσει του προϋπολογισμού του και σύμφωνα με τις ανάγκες του. Δεν μπορούμε εμείς να καθορίσουμε τις ανάγκες, γιατί δεν τις γνωρίζουμε», κατέληξε.

Η άποψη αυτή φαίνεται ότι δεν άρεσε ούτε στον κ. Τσακύρη, αλλά ούτε και στον κ. Χατζηγιάννη, που διέκοψαν τον κ. Κατσαβέλλη στη διάρκεια της τοποθέτησής του, με εκείνον -όπως είναι φυσικό- να αντιδρά, ζητώντας να τον αφήσουν να μιλήσει ή αν δεν θέλουν, να του το πουν και να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Το θέμα έληξε με την παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, ο οποίος έδωσε δίκιο στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Παναγιώτη Κατσαβέλλη, κάνοντας λόγο ωστόσο περί «νόμιμου, αλλά μη ηθικού».

Η επικαιροποίηση της απόφασης για αποχώρηση του Δήμου Μυτιλήνης από τον διαδημοτικό σύνδεσμο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιλήνης και η παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη», ενώ λευκό ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Ψωμάς από την «Επανεκκίνηση». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζωγράφισαν την παραλία των ονείρων τους

Και περιβαλλοντικό θέμα στον διαγωνισμό ζωγραφικής του Συλλόγου «Δελφίνι»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Για τη ΔΑΚΕ γίνεται το Μουσικό στην Καλλονή;»

«Και για τα παζάρια του προσφυγικού;» αναρωτιέται η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν εκπλήσσομαι με την Τομεακή Λέσβου του ΚΚΕ»

Απάντηση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στα «πυρά» του ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mπουρνούς: Ακούστε τους πολίτες! Η ΕΕ χρειάζεται βαθιές θεσμικές αλλαγές

Στην εναρκτήρια ολομέλεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Ακριβό μου νεράκι»...για τα χωριά της Λέσβου

Προβληματισμός και αγανάκτηση στους κατοίκους της υπαίθρου του νησιού μας οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουν λογαριασμούς φωτιά για τις καταναλώσεις νερού από τη ΔΕΥΑΛ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Απόπειρα απομάκρυνσης των κατασκηνωτών από τη Σκάλα Ερεσού

Δυσαρεστημένοι οι καταστηματάρχες της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι κατασκηνωτές δεν ενοχλούν κανέναν, αντίθετα δίνουν ζωή στην παραλία της Ερεσού
ΧΩΡΙΑ

Μικροπροβλήματα από το καλοκαιρινό μπουρίνι σε χωριά της Λέσβου

Η έντονη βροχόπτωση χτύπησε τοπικά τις Δημοτικές Ενότητες Γέρας, Ευεργέτουλα και Πλωμαρίου, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και βραχυκύκλωμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις ΚΝΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πλατεία Σαπφούς με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη Κέντρο Στήριξης Παιδιού για 300 οικογένειες

Εγκαινιάστηκε από τα Παιδικά Χωριά SOS, θα λειτουργήσει από Σεπτέμβρη- Μιλά στο «Ν» η κοιν. λειτουργός, Ν. Λαρίση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ανάδειξη των απολιθωμάτων στη θέση «Φυλάκιο»

Σύντομα οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τους πάνω από 40 νέους απολιθωμένους κορμούς που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την Πέμπτη το βράδυ τα κάψαλα της Κουλμπάρας και του Κιοσκιού

Από τον Σύλλογο κατοίκων «το κιρκινέτσι»
ΧΩΡΙΑ

Μετρητής στη βρύση του νεκροταφείου Κάτω Τρίτους!

Μία περίεργη ιστορία για γέλια και για κλάματα στο γραφικό χωριό της Δημοτικής ενότητας Ευεργέτουλα