× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα

«Αν εμείς ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμασταν ενοχή -και το λέγαμε- για την κατάσταση στη Μόρια, φανταστείτε σήμερα τι γίνεται με όλα αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/6/2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα

Κριτική στο σύνολο της προσφυγικής και -μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα Πέμοτη στην Αθήνα, το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος για την παρουσίαση των θέσεων για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ξήλωμα» πρωτοβουλιών και προγραμμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενταξιακή πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σήμερα, αλλά και για υπονόμευση πολιτικών του που διατηρήθηκαν.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, είπε πως μαζί με τον επίσης βουλευτή και πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα κατάφεραν να αναγνωριστεί από τους ομολόγους τους στην Ε.Ε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει τρεις διαστάσεις: Η εξωτερική διάσταση, ότι η προσφυγιά δεν πρόκειται να εκλείψει αν δεν εκλείψουν οι αιτίες της (συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, πολιτικές διώξεις, φτώχεια). Η διάσταση των συνόρων, «αυτό που πρέπει να ισχύει είναι η Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Ν. Υόρκης». Η εσωτερική διάσταση, το πώς οργανώνεις και πώς βοηθάς ώστε τα δικαιώματα που έχουν οι πρόσφυγες να μπορούν να τα απολαμβάνουν.

«12.500 παιδιά στα σχολεία»

Ο κ. Βίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτό προσπάθησαν να το λύσουν με τον κ. Μουζάλα όχι με στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά σε σπίτια και ειδικούς χώρους. Σημείωσε ότι 12.500 παιδιά πήγαν σχολείο με τη συμβολή και του υπουργείου Παιδείας («ενώ φέτος λένε ότι πάνε 7.500») και ότι είχαν πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες όλοι. «Το ΑΜΚΑ δεν ήταν ιδεοληψία, αλλά προστασία της δημόσιας υγείας, πέρασαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι από τη χώρα και δεν υπήρξε ούτε ένα πρόβλημα», σημείωσε ο πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας. Ο κ. Βίτσας είπε ότι υπάρχουν ελπίδες στη γερμανική προεδρία, αλλά διατηρεί αμφιβολίες διαβάζοντας δηλώσεις όπως αυτές του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορτς Ζεεχόφερ.

Για την «ασπίδα της Ευρώπης»

«Η πολιτική της ΝΔ καταδικάζει τον ελληνικό λαό στο να είναι η "ασπίδα" της Ευρώπης αντί να είναι μια από τις πύλες εισόδου της Ευρώπης και να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο κ. Μουζάλας. Τόνισε πως «Ελλάδα-ασπίδα της Ευρώπης» σημαίνει «πρόβλημα της Ελλάδας στη μετανάστευση και όχι της Ευρώπης, σημαίνει ελληνοτουρκικό και όχι ευρωτουρκικό πρόβλημα, σημαίνει μετανάστευση και προσφυγιά, σημαίνει καταδίκη του λαού να είναι εκτεθειμένος συνεχώς στην εργαλειοποίηση από τον Ερντογάν, σημαίνει κίνδυνος η χώρα να γίνει αποθήκη ψυχών». Είπε ότι τα push back είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα σε διεθνείς κυρώσεις και υποστήριξε πως το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης είναι «σύγκρουση και κοινωνικός αυτοματισμός». «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το κράτος δικαίου», υπογράμμισε.

Ο κ. Κλάπας τόνισε προς τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου ότι η ένταξη είναι υποχρέωση των χωρών και δικαίωμα των προσφύγων, προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παραχώρηση. Εξέφρασε τη θέση ότι «ο περιορισμός του δικαιώματος αυτού είναι η αρχή του περιορισμού και των δικαιωμάτων της κοινωνίας». Όπως και ο κ. Μουζάλας, έτσι και ο κ. Κλάπας, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άδειασε τις πλατείες αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της «αστεγείας» που σήμερα «το ξαναζούμε». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα «επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την πρόσβαση των αιτούντων και των προσφύγων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες», πολιτικές που «περιελήφθησαν στην εθνική στρατηγική για την ένταξη που αποτελεί σχεδιασμό ολιστικής και συμπεριληπτικής ενταξιακής πολιτικής». Τόνισε ότι ανησυχούν ιδιαίτερα ακούγοντας ότι επίκειται αλλαγή του εθνικού σχεδιασμού για την ένταξη. Ανέφερε ότι όποτε μπήκε μπροστά τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συμβίωση των δύο κοινοτήτων ήταν αρμονική, και πως η προσπάθεια της ΝΔ τότε να κινητοποιήσει την αυτοδιοίκηση ενάντια στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, σήμερα τη βρίσκει απέναντι της. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προτίμησε να υπερχειλίσουν τα νησιά, αντί να φτάσουμε στη γεωγραφική κατανομή». «Αν εμείς ως κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμασταν ενοχή -και το λέγαμε- για την κατάσταση στη Μόρια, φανταστείτε σήμερα τι γίνεται με όλα αυτά τα πράγματα», σχολίασε ο κ. Μουζάλας.

Για το πρόγραμμα «Ήλιος»

Ο κ. Κλάπας εξέφρασε θλίψη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πίστεψε στο «Ήλιος», «ένα ολοκληρωμένο ενταξιακό πρόγραμμα» και είπε ότι απαιτείται επίσπευση του έργου, αύξηση του προϋπολογισμού του και των δικαιούχων, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη» την απόφαση του υπουργείου για άμεση αποχώρηση των αναγνωρισμένων, από τις δομές υποδοχής, «παραβλέποντας όλες τις διαδικασίες που είχαμε θεσπίσει για σταδιακή έξοδο και μεταφορά τους στο πρόγραμμα "'Ηλιος"».

Η βουλευτής Γιώτα Πούλου, πρώην δήμαρχος Λιβαδειάς, ενός εκ των 13 δήμων όπου -επί θητείας της- εφαρμόστηκε το πρόγραμμα "Εστία", χαρακτήρισε «αναποτελεσματική και αντίθετη με τις δημοκρατικές αξίες» την κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι «η μοναδική προοπτική είναι ο διαμοιρασμός των αιτούντων άσυλο στους δήμους της χώρας». Είπε ότι η εφαρμογή του "Εστία" ανέτρεψε όλα τα συντηρητικά στερεότυπα, οι πρόσφυγες ενσωματώθηκαν ομαλά στη ζωή της πόλης, ενισχύθηκε η αγορά και ότι γενικά η φιλοξενία του υπήρξε επωφελής για τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία της για το "Εστία 2", λέγοντας ότι με τις προϋποθέσεις και τους όρους που θέτει του δεν διευκολύνει αλλά δυσκολεύει τους δήμους. Υποστήριξε ότι η πολιτική της ΝΔ «ωθεί τα πράγματα στα κλειστά κέντρα κράτησης, στο να απαξιώσει το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα Εστία που στηριζόταν στην ισορροπία ανάμεσα στους ωφελούμενους και τις τοπικές κοινωνίες».

Στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και στον τομέα της εργασίας αναφέρθηκε ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας. Είπε ότι η πολιτική είχε στόχο την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας με «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», ενώ η σημερινή ηγεσία του υπουργείο Εργασίας «δεν κάνει απολύτως τίποτα σε σχέση με τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά αντίθετα ακύρωσε προγράμματα που είχαμε αφήσει παρακαταθήκη». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν κινήθηκε στην επιλογή των μυστικών κονδυλίων όπως η σημερινή» και πως μέσα από κόπο και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατάφερε να αυξήσει κονδύλια, όπως για τον ΟΑΕΔ. Επιπλέον, στη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο Αντιλιάν Κοτζάι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταύρος Καραβασίλης ξανά Συντονιστής στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νέα όργανα στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος στη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ο Καρά Τεπές είναι πληγή στην ανάπτυξη του νησιού μας»

Επόμενος στόχος της Επιτροπής Αγώνα, η αποσυμφόρηση του νησιού και η κατάργηση της προσωρινής δομής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Στο κόκκινο παραμένει η Αγιάσος για δεύτερη εβδομάδα

Ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, μετακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με λεωφορεία και ταξί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η εθελοντική εργασία στην καθαριότητα εγκυμονεί κινδύνους»

Συνάντηση του Δ.Σ. ΟΤΑ Λέσβου με το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Αντίθετο με την εθελοντική εργασία στην καθαριότητα το Σωματείο των Εργαζομένων.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η άγνωστη βυζαντινή Μυτιλήνη στο φως

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης μας ξεναγεί στα μοναδικά ευρήματα του κάτω κάστρου που «ανασταίνουν» τη βυζαντινή Μυτιλήνη του 6ου - 7ου αιώνα μ.Χ.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε κτήριο – ντροπή στεγάζεται ο 2ος Παιδικός Σταθμός

Σοβάδες και σάπια κουφώματα κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των μικρών παιδιών. Παρέμβαση της παράταξης «Δημοκρατική Μυτιλήνη»
ΧΩΡΙΑ

«Ζητάμε συμβούλια με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγιάσου με θέμα τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της περιοχής για τη μίσθωση του Δημοτικού Πάρκου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ηχηρές παρουσίες στη Λάρσο

Δηλώσεις Περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κατά της νέας δομής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ηχηρό «μηχανοκίνητο»... μήνυμα από τη Λέσβο

Μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων στη μηχανοκίνητη πορεία κατά της νέας δομής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα γεγονότα της Καράβας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μεγάλη συμμετοχή στις προσυγκεντρώσεις

Ξεκίνησε η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία για την επέτειο της Καράβας και ενάντια στη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανάρτηση πανό για τη σημερινή διαμαρτυρία

«Όχι σε καμπ, ΚΥΤ και φυλακές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Που δουλεύουν αυτοί που προσλήφθηκαν στην καθαριότητα;»

Ερωτήματα και καταγγελίες του πρώην Αντιδημάρχου Λέσβου Γιώργου Κατζανού στον Δήμαρχο Μυτιλήνης για προσλήψεις εθελοντών και ημετέρων, με πρόσχημα την καθαριότητα οι οποίοι απασχολούνται σε άλλα πόστα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ