× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το Βόρειο Αιγαίο δεν διεκδικεί αυτό που δικαιούται»

Ζήτημα πολιτικών αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απαραίτητων ενεργειών από πλευράς Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/6/2020

«Το Βόρειο Αιγαίο δεν διεκδικεί αυτό που δικαιούται»

Τα βέλη του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και την περιφερειακή αρχή, στρέφει με ανακοίνωσή του ο Τομέας Αγροτικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως ανατρέπεται η πολιτική και μάλιστα σε βάρος των νησιών του βορείου Αιγαίου, που δεν διεκδικούν αυτό που δικαιούνται.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «ψαλίδισμα» από πλευράς υπουργείου τόσο του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, όσο και του Προγράμματος των ιδιωτικών επενδύσεων του Προγράμματος CLLD/LEADER, ζητώντας «να λάβει η Περιφέρειά Βορείου Αιγαίου -μέσα από μια δίκαιη κατανομή σε εθνικό επίπεδο- τους πόρους που θα δικαιώσουν την ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της αγροτικής και κατά βάση οικονομίας της υπαίθρου των νησιών μας».

Όπως επισημαίνεται, «είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου και ενεργειών της Περιφερειακής μας Αρχής και αναμένουμε τον εξορθολογισμό των πόρων και την δικαίωση των νησιών μας».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: 

«Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανατρέπει την πολιτική με την οποία είχε σχεδιάσει το ΠΑΑ η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, σε βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανάπτυξης της Λέσβου και των νησιών της Περιφέρειά μας.

Θυμίζουμε ότι το 37% του προϋπολογισμού του ΠΑΑ η προηγούμενη κυβέρνηση το εκχώρησε για υλοποίηση απ΄ευθείας στις Περιφέρειες.

Στην Περιφέρειά μας το ύψος του αντίστοιχο ποσού ήταν κατά δύο μονάδες αυξημένο (39%), αναγνωρίζοντας έμπρακτα με τον τρόπο αυτό τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες των νησιών, και την ανάγκη να στηριχτούν αναπτυξιακά.

Δυστυχώς την παραπάνω πολιτική μέσω της οποίας αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα της ανάπτυξης και της νησιωτικότητας στην Περιφέρειά μας, την ανατρέπει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου μειώνοντας τους πόρους των Αγροτικών Προγραμμάτων που κατευθύνονται προς την Περιφέρειά μας.

Αυτή η πολιτική έγινε φανερή με το ψαλίδισμα του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης που, παρά τις υποσχέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Κ. Σκρέκα για ολοκλήρωσή τους τον Φλεβάρη, ήρθε τo καλοκαίρι και ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθούν οι τελικές εντάξεις. Αυτή τη φορά  θύμα της "προκρούστιας" λογικής του Υπουργείου είναι, όπως φαίνεται, το ψαλίδισμα του Προγράμματος των ιδιωτικών επενδύσεων του Προγράμματος CLLD/LEADER.

Από την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου διαπιστώνουμε ότι από τα 175 εκατ. της Υπερδέσμευσης του Προγράμματος CLLD/LEADER, αν αφαιρέσουμε τα 62 εκατ. που πήγαν στις δημόσιες επενδύσεις και τα 63 εκατ. στο Πρόγραμμα των ιδιωτικών επενδύσεων, μας λείπουν 50 ολόκληρα εκατομμύρια μειώνοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμό του Προγράμματος.

Η μεταφορά των 44 εκατ. του Προγράμματος Μεταποίησης (Μέτρο 4.2.1) σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνει το ποσοστό που θα έπαιρνε η Περιφέρειά μας από τη δίκαιη κατανομή των 50 εκατ. εφ όσον αυτά έμπαιναν στο CLLD/LEADER, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και ειδικά του κ. Κασίμη.

Την απώλεια αυτή θα μπορούσε να ισοσταθμίσει, μερικώς, το ποσό των 5.450.000 ευρώ που προοριζόταν από το Μέτρο 4.3.1 για τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Περιφέρειάς μας το οποίο έμεινε αναξιοποίητο και θα μπορούσε με αίτημα Περιφέρειας και έγκριση του Υπουργείου, να μεταφερθεί τόσο στο CLLD/LEADER όσο και στα Σχέδια Βελτίωσης όπως έχει ζητήσει το Αγροτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Ο τομέας αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Κ. Σκρέκα στη Μυτιλήνη, όσο και με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις εννιά του περασμένου Φλεβάρη είχε αναδείξει το ζήτημα της κατανομής των Υπερδεσμεύσεων τόσο στα Σχέδια Βελτίωσης όσο και στο Πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων του CLLD/LEADER και είχε ζητήσει από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες (Αθανασίου, Περιφέρεια και ΓΕΩΤΕ) να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην αδικηθούν τα νησιά μας.

Στόχος του Προγράμματος CLLD/LEADER είναι να αναγνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τις αναπτυξιακές ανάγκες και να αμβλύνει τις ανισότητες κάθε περιοχής παρέμβασης με αποτέλεσμα να βελτιώνει με τοπική διαχείριση την τοπική οικονομία παρεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά.

Η πολιτική όμως με την οποία εκτελεί το ΠΑΑ η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου όχι μόνο δημιουργεί αδικίες και ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών -και ιδιαίτερα αδικεί το νησί μας- αλλά θέτει σε κίνδυνο και την αναπτυξιακή διαδικασία και το μέλλον του αγροτικού μας τομέα.

Τέλος το γεγονός που μας παρουσιάζει ο κ. Βορίδης πως αύξησε το Πρόγραμμα CLLD/LEADER στα 253 εκατ. ευρώ ψαλιδίζοντας την σχετική υπερδέσμευση που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου κατά πενήντα εκατομμύρια, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για να μας απασχολεί.

Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα, είναι να λάβει η Περιφέρειά μας μέσα από μια δίκαιη κατανομή σε εθνικό επίπεδο τους πόρους που θα δικαιώσουν την ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της αγροτικής και κατά βάση οικονομίας της υπαίθρου των νησιών μας.

Τονίζουμε την ιδιαίτερη αξία της πολύ αυξημένης συμμετοχής επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, της μεταποίησης-τυποποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων με πάνω από 60 προτάσεις στην Περιφέρεια μας και ζήτηση για περίπου 12 εκ ευρώ ενώ οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε περίπου 4 εκ ευρώ.

Είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου και ενεργειών της Περιφερειακής μας Αρχής και αναμένουμε τον εξορθολογισμό των πόρων και την δικαίωση των νησιών μας.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πτώμα σε προχωρημένη σήψη στην παραλία Σιγρίου

Διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Νότα αισιοδοξίας η πρώτη άφιξη στο Σίγρι»

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την επανέναρξη, σήμερα, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Πειραιά με την πύλη της Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Λάθη στην ελεύθερη αγορά δεν συγχωρούνται»

Ο Μυτιληνιός καθηγητής των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, Νίκος Μαντζουράνης, δίνει συμβουλές για όσα ακολουθούν μετά τις σπουδές, αναλύει τη σπουδαιότητα της εργοφυσιολογίας και εξηγεί πώς η επιστήμη βοήθησε τον Ολυμπιακό στη διάρκεια της καραντίνας
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Από την «αποστασία των Μυτιληναίων», τη βυζαντινή Μυτιλήνη έως και τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού!

Συνεχής και ατέρμονη η προσφορά, η ανασκαφή και η δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου με τρία έργα, ευρήματα και πολλά άλλα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Όχι στο τσιμέντο, ναι στο πράσινο»

Αντίδραση της παράταξης «Ανυπόταχτη Μυτιλήνη» για την επιχειρούμενη μετατροπή του πάρκου της Επάνω Σκάλας σε πάρκινγκ
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια

Το τριήμερο από 21 έως 23 Αυγούστου
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εσπερινός για την επέτειο εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ

Στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στον Λόφο των Καρυών
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η ποδηλασία στο νησί έχει τεράστια δυναμική»

Ο Μάριος Λουτραγώτης μίλησε Στο Νησί 99FM για τον 3ο Ποδηλατικό Μαραθώνιο Γέρας, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο, στη μνήμη του Παναγιώτη Κυμούρη και του Γιώργου Καμάτσου
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Γενναίο λίφτινγκ στο «Χριστοφίδειο» της Αγιάσου!

Εξασφαλίστηκε, μέσω «Φιλόδημου ΙΙ», χρηματοδότηση ύψους 588.283,23 ευρώ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψήφισμα για τον θάνατο του Στρατή Αρώνη

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Πριν την Πανσέληνο», αυστηρά με 200 θεατές!

Με ειδικό (δωρεάν) κουπόνι θα γίνεται η είσοδος στο Κάστρο Μυτιλήνης για τη μουσική βραδιά με τη Χορωδία Cantaλαλούν, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχαριστίες για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Από την Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ