× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώνε «αρνί γιουμοστό»

Το παραδοσιακό πασχαλιάτικο φαγητό της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/4/2020

Πάσχα Κυρίου Πάσχα και στη Λέσβο τρώνε «αρνί γιουμοστό»

«Αρνί γιουμοστό» λένε στη Μυτιλήνη το παραδοσιακό πασχαλιάτικο έδεσμα. Αυτό που τρώγανε στα σπίτι πριν της «εισβολή» του παλιοελλαδίτικου οβελία, ψήνονταν στο φούρνο της αυλής ή στο φούρνο της γειτονιάς και γύρω από το ταψί στο κέντρο του τραπεζιού συγκέντρωνε την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους.

Για περίπου 10 άτομα ή για λιγότερα που  όμως τρώνε παραπάνω, χρειαζόμαστε το μισό πάνω μέρος ενός μεσαίου μεγέθους αρνιού (περίπου οκτώ κιλά ολόκληρο)

Υλικά

Δυο μέτρα ξερά κρεμμύδια

Το συκώτι του αρνιού

¾ μιας κούπας τσαγιού ρύζι καρολίνα

Ένα λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι

Δυο κουταλιές της σούπας κουκουνάρι, και μια κουταλιά σταφίδες μαύρες

Ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Μια κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

Δυομιση κούπες τσαγιού νερό

και τρία κιλά πατάτες.

Θα χρειαστούμε επίσης βαμβακερή κλωστή και μια σακοράφα για το ράψιμο του κρέατος

 

Εκτέλεση συνταγής

Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας σαν τσέπη, με το περισσότερο κρέας από την επάνω πλευρά και λίγο πάνω στα κόκαλα. Να μην το τρυπήσουμε. Μπορεί να ζητήσουμε και από τον χασάπη να το κάνει αυτό.

Τρίβουμε με λεμόνι και αλάτι παντού το κρέας και μέσα στο άνοιγμα. Το αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεματάμε την συκωταριά και την ψιλοκόβουμε.

Καθαρίζουμε και κόβουμε, σε μικρούς κύβους, τα κρεμμύδια. Βάζουμε σε τηγάνι πέντε κουταλιές από το λάδι και τα σοτάρουμε. Όταν μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα συκωτάκια, να τσιγαρισθούν μαζί και κατόπιν το ρύζι. Τα γυρνάμε λίγο μαζί και προσθέτουμε τη μισή κούπα το νερό, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι και τις σταφίδες και το κύμινο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί πέντε λεπτά, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.

Με την γέμιση αυτή γεμίζουμε το άνοιγμα του αρνιού ώστε να κλειστεί η γέμιση. Τοποθετούμε το δημιούργημα μας στο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό, με προσοχή από το πλάι και όχι πάνω στο κρέας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.  Σε μια ώρα, περίπου, όταν έχει πάρει χρώμα το κρέας, βάζουμε γύρω του τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και χαμηλώνουμε την ένταση στους 180 βαθμούς. Θα χρειασθεί άλλη μία ώρα περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό, από το πλάι του ταψιού, όχι πάνω στο φαγητό, για να μην ξεραθούν οι πατάτες και να μείνει λίγη σαλτσούλα.

Τα τελευταία 15 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Το αφήνουμε λίγο έξω από τον φούρνο, όταν ψηθεί, πριν το κόψουμε

 

Αφαιρούμε την κλωστή και βγάζουμε την γέμιση σε κατάλληλο σκεύος, και την σπάλα τεμαχισμένη με τις πατάτες σε άλλη πιατέλα. Περιχύνουμε με το ζουμί που έμεινε στο ταψί.

 

Στο φαγητό μας ταιριάζουν όλες οι σαλάτες, πράσινες ωμές και βραστές ή η κλασσική ελληνική χωριάτικη .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Νέες δωρεές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Από την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού και το Παράρτημα Λέσβου του ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

10 νέα κρούσματα στη Λέσβο

Ξανά διψήφιος αριθμός...
ΥΓΕΙΑ

Πέντε κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικό της Καλλονής

Κλείνουν το 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής, η Γ΄τάξη του Δημοτικού και τμήματα της Α’ Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

7 κρούσματα στη Λέσβο

Σταθερά μονοψήφιος ο αριθμός των νέων ασθενών στο νησί
ΥΓΕΙΑ

2.353 κρούσματα ‑ 23 νεκροί ‑ 422 διασωληνωμένοι

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο εικοσιτετράωρο
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Στειρώσεις κατοικίδιων σκυλιών με 30 ευρώ

Από την «Κιβωτό» στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

«Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί»

Διευκρινίσεις για τα κρούσματα στο «Ζαχάρειο» δίνει ο πρόεδρος του γηροκομείου, Στέφανος Αποστόλου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Σεξουαλική υγεία για νέους: Γιατί είναι δύσκολο να μιλήσουμε;

Διαδικτυακό σεμινάριο από την ΠΝΟΗ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ
ΥΓΕΙΑ

Στο κόκκινο παραμένει η Αγιάσος για δεύτερη εβδομάδα

Ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, μετακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με λεωφορεία και ταξί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Κάτω από 100 τα κρούσματα κορονοϊού για τον Φεβρουάριο στη Λέσβο

5.356 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί- Τι λέει ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, Γ. Καμπούρης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΥΓΕΙΑ

Με κορονοϊό μία ηλικιωμένη και δύο εργαζόμενοι στο «Ζαχάρειο»

«Κάνουμε τα δέοντα» λέει ο Στέφανος Αποστόλου, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν συμμετείχαν στον εμβολιασμό
ΥΓΕΙΑ

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη δόση εμβολιασμού στο «Ζαχάρειο»

Συνέδραμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Καλλονής