× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι στο άνοιγμα της δομής στη Συκαμιά από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Εμμένει στη θέση της για ενοικίαση ξενοδοχείων προκειμένου να παραμείνουν σε καραντίνα οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/4/2020

Όχι στο άνοιγμα της δομής στη Συκαμιά από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεν συμφωνεί η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο άνοιγμα της προσωρινής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούσε στη Σκάλα Συκαμιάς προτείνοντας την ενοικίαση ξενοδοχείων προκειμένου να διαμένουν οι νεοαφιχθέντες, για όσο χρονικό διάστημα πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω των μέτρων πρόληψης διάδοσης του κορονοϊού. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου που θα γίνει δια περιφοράς στις 6 το απόγευμα.

Παραθέτουμε αναλυτικά την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου: «Στις 6/4/2020 με αφορμή μία τηλεφωνική καταγγελία από κάτοικο της Πέτρας εκδώσαμε μία ανακοίνωση με τίτλο «Όχι παιχνίδια με την υγεία των συνδημοτών μας». Στη παραπάνω ανακοίνωση επισημάναμε το ουσιαστικό πρόβλημα που προκύπτει με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες εν όψει της πανδημίας του κορονοϊού.

Aναφέραμε δε την απαράδεκτη αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος από τη κυβέρνηση και το δήμο Δυτικής Λέσβου όταν κάθε μέρα ανακοινώνονται σωρεία μέτρων για τη προστασία της δημοσίας υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν προβήκαμε στη παραπάνω διαδικασία και δεν ζητήσαμε να τεθεί θέμα δημοτικού συμβουλίου αξιοποιώντας ένα τέτοιο ζήτημα υγείας και ανθρωπιάς για επικοινωνιακούς λόγους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθείται η διαδικασία και να ισχύει ότι για όλους τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι απαιτούνται κατάλληλοι χώροι και προσωπικό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Για αυτό ακριβώς προτείναμε την ενοικίαση ξενοδοχείων όπως πραγματοποιείται από τη κυβέρνηση σε ανάλογες περιπτώσεις. Άλλωστε ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες. Ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που άμεσα που εμπλέκονται (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές, λιμενικοί, συνεργεία καθαριότητας) και οι ίδιοι οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων υγιεινής.

Δεν συμφωνούμε με την αξιοποίηση της δομής της Συκαμνιάς για τους παρακάτω λόγους:

Α. Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος που μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, εκτός και αν δεν έχουμε κατανοήσει την επικινδυνότητα αυτής της πανδημίας.

Β. Θα αποτελέσει προηγούμενο για τη δημιουργία νέας δομής καθώς ο δρόμος για τη λύση του προβλήματος του κορονοϊού είναι μακρύς.

Γ. Είναι εύκολοςτρόπος να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη για τη λύση του ζητήματος.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς ουδέποτε υποδείξαμε ποια ξενοδοχεία θα ενοικιασθούν και που θα βρίσκονται αυτά, αφού αυτή η διαδικασία είναι καθαρά ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη της ώρας αυτή τη περίοδο.

Για αυτό πιστεύουμε ότι η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου στις 8/4/2020, έχει γραφτεί εκ του πονηρού, καθώς από τη μια μεριά θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη χρήση του χώρου της δομής της Συκαμνιάς και από την άλλη να φέρει τη παράταξη μας αντιμέτωπη με τους συνδημότες μας παραποιώντας τη θέση μας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δημοτικές αρχές ψηφίστηκαν για να αναλαμβάνουν ευθύνες και να μη φοβούνται να συγκρουστούν με τη κεντρική εξουσία ως το τέλος για τα συμφέροντα των δημοτών τους».
.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ