× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Χωρίς στήριξη το 90% των επιχειρήσεων!»

Κραυγή απόγνωσης από τα καταστήματα εστίασης εκφράζει ο Σύλλογος «Ασπίδα»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/4/2020

«Χωρίς στήριξη το 90% των επιχειρήσεων!»

Χωρίς καμία στήριξη μένει το 90% των επιχειρήσεων από τα μέτρα της κυβέρνησης σε καιρό κορονοϊού εξηγεί ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης «Ασπίδα». Ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Γιαννάκας εξηγεί στο «Ν» ότι «Εννοείται ότι κατανοούμε την δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι μας, και όλοι οι κλάδοι, αλλά βλέποντας ότι ό,τι μέτρα έχουν παρθεί μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνουν το 90% περίπου τις εστίασης, αναγκαζόμαστε να φωνάξουμε, γιατί αλλιώς πιθανότατα μετά από όλο αυτό, ο κλάδος μας θα μετράει πάρα πολλές κλειστές επιχειρήσεις που δεν θα ξανανοιξουν και ακόμα περισσότερους ανέργους...»


Το Σωματείο αναφέρει ότι δεν έχει καμία λογική ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων του κλάδου σε «με λιγότερους από 5 υπαλλήλους» και περισσότερους. «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι μόνο για το 10% εξ αυτών. Το υπόλοιπο 90% τί θα κάνει;
Πώς θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει και να μην χάσουν οι υπάλληλοι τις δουλειές τους;
Ειδικότερα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού από το 2015, οι προοπτικές επιβίωσης του κλάδου είναι ανύπαρκτες. Η ελάχιστη τουριστική κίνηση που είχαν πριν τις μεταναστευτικές ροές εξανεμίστηκε τα τελευταία χρόνια και οι υπάρχουσες επιχειρήσεις εστίασης είναι ,από καιρό ήδη, ως επί το πλείστον προβληματικές. Οι επιχειρήσεις αυτές μετά και από αυτό το τελευταίο χτύπημα του κορωνοϊού με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, αφού σε αυτές απασχολούνται αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι και από τον κλάδο αυτό στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Τα ακριτικά νησιά μας και οι κάτοικοι τους δεν μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον μια καλή τουριστική σεζόν θα μετριάσει τις όποιες απώλειες θα φέρει η φετινή χρονιά. Μόνη ελπίδα να αποφύγουμε την ολική καταστροφή της κοινωνικής συνοχής των νησιών είναι η αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης τώρα!»
Παράλληλα αναφέρουν τις προτάσεις που έχουν ήδη αποσταλεί στους αρμόδιους υπουργούς από την ΠΟΕΣΕ για τις επιπτώσεις στον κλάδο από την πανδημία.
Θέσεις της ΠΟΕΣΕ και επιπτώσεις στον Κλάδο από την πανδημία COVID-19

Ο Κλάδος της εστίασης την τελευταία 10ετία αποδείχθηκε όχι μόνο ισχυρός παίκτης αλλά και εργοδότης ύστατης καταφυγής , μέσα σε μια πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας και ταυτόχρονα ο Κλάδος με τον μεγαλύτερο υπερεπαγγελματισμό , (το 90% των ν έων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση) , δείγμα μιας φιλοσοφίας εύκολου χρήματος ή και πλουτισμού.
Τα χρόνια αυτά ο Κλάδος έγινε αποδέκτης δυσβάστακτων αυξήσεων (φορολογικών συντελεστών φορολόγησης , ΕΝΦΙΑ , τέλος επιτηδεύματος , εισφοράς αλληλεγγύης , αύξηση τεράστια στον ΦΠΑ από 13%-23% ή 24%, ΔΕΚΟ 42 ,5% , αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα 32% στο φυσικό αέριο 70% στο πετρέλαιο κίνησης , δημοτικά τέλη , τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και ουκ εστίν αριθμός .
Και ενώ υπερχρεωμένος ο Κλάδος μετά από 10 έτη κρίση, προσπαθεί να ανακάμψει με μόνο θετικό μέτρο την μείωση του ΦΠΑ από 24% σ ε 13% (Μάιο ς του 2019) στο 48% του Κλάδου και παρά την προεκλογική εξαγγελία τη ς σημερινή ς κυβέρνησης για άμεση μείωση του ΦΠΑ αμέσως μετά τι ς εκλογές τη ς 17/4/2019 σε όλο τον Κλάδο , και ενώ μετρούσε τι ς πληγές του, με την απαγόρευση του καπνίσματος είδαμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 40% και στι ς 14/3/20 έρχεται για τον Κλάδο ο ξαφνικό ς θάνατος . Αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των επιχειρήσεων του Κλάδου λόγω τη ς ασύμμετρης απειλής του COV ID-19.
Μέτρα άμεσα από την κυβέρνηση ανακούφισης για όλους και για τον Κλάδο στο επίπεδο της ασπιρίνης λες και ο Κλάδος ερχόταν από μια εποχή ανάπτυξης, με αποθεματικά , ποιος ξέρει τι ύψους φαντάζεστε;


Α . 800 ευρώ επίδομα για 45 ημέρες , δηλαδή 17 ,70 ευρώ /ημέρα και αυτό όχι για όλο τον Κλάδο , μόνο για επιχειρήσει ς μέχρι 5 εργαζομένους .

• ΠΡΟΤΑΣΗ :
Επίδομα 800 ευρώ για το σύνολο του Κλάδου ή τουλάχιστον υπολογισμό σε Ε.Μ.Ε.


Β . Η αναστολή υποχρεώσεων προ ς το Δημόσιο , ασφαλιστικά ταμεία , ΟΤΑ, δηλαδή μετάθεση υποχρεώσεων σε μεταγενέστερο χρόνο . Βέβαιη δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων .

• ΠΡΟΤΑΣΗ :
α . Διαγραφή των βεβαιωμένων ή μη οφειλών για το διάστημα από 14/3 – έως επαναλειτουργία ς των επιχειρήσεων .

β . Για τις ρυθμισμένες οφειλές επαναφορά τη ς πληρωμής των δόσεων από 30/9/20 (δηλ . Μάρτιο-Αύγουστο πάγωμα των δόσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία .)

γ . Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον Κλάδο για διάστημα 6 μηνών από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.


Γ . Υποχρεώσει ς προς Τράπεζες (δάνεια)

• ΠΡΟΤΑΣΗ :
Πάγωμα των δόσεων από Μάρτιο μέχρι Αύγουστο και πληρωμή από 30/9/20


Δ . Ενοίκια Η μείωση κατά 40% των ενοικίων , για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας και η πληρωμή του 60% του ενοικίου δεν είναι βιώσιμη για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσει ς αφ’ ενός από κλειστές επιχειρήσει ς δεν είναι δυνατή η καταβολή του 60% ιδιαίτερα του Κλάδου που για την λειτουργία του απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών με αντίστοιχα ενοίκια .

• ΠΡΟΤΑΣΗ :
α. Επιδότηση του ενοικίου για το διάστημα της αναστολής λειτουργίας στο σύνολο του και από λήξη συναγερμού COVID-19 επιδότηση του 40% του ενοικίου μέχρι 31/8/2020.

β. Ένταξη και των επαγγελματιών στην μείωση κατά 40% για το ενοίκιο πρώτης κατοικίας .

Επίσης :

• Ε . Οικονομική εφ’ άπαξ ενίσχυση των επιχειρήσεων του Κλάδου με την επανέναρξη λειτουργία ς ίσης με τα τιμολόγια αγορά ς τη ς 12 η ς & 13η ς Μαρτίου για ευάλωτα προϊόντα.


• ΣΤ . Ένταξη του Κλάδου στα χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητα ς για την επανεκκίνησή του .


• Ζ . Ένταξη του Κλάδου στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ και άμεση έγκριση των υποβληθέντων προτάσεων μέχρι σήμερα .


• Η . Μείωση του ΦΠΑ στο 13% και κατάργηση τη ς προκαταβολή ς για το οικονομικό έτος 2020 .


• Θ . Άμεση ψήφιση νόμου για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και καθορισμού του αμοιβολογίου μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση δημιουργών και χρηστών .


• Ι. Ένταξη των εποχιακών καταστημάτων στα μέτρα στήριξης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ευκαιρίες χρηματοδότησης εκατομμυρίων στην καινοτομία!»

Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης εφ’ όλης της ύλης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τρεις παρεμβάσεις για τους αγρότες από τον Μπουρνού

Συνυπέγραψε με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των επιχειρήσεων μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου»

Το θέμα φέρνει με σχετική ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός
ΕΡΓΑΣΙΑ

18 θέσεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Αναλυτικά οι ειδικότητες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω ΦΠΑ

Αισθητή η διαφορά σε όλες τις κατηγορίες ναύλων στα δρομολόγια του νησιού μας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Το Βόρειο Αιγαίο δεν διεκδικεί αυτό που δικαιούται»

Ζήτημα πολιτικών αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απαραίτητων ενεργειών από πλευράς Περιφέρειας Β. Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση για τον καύσωνα και τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή

Πώς θα στηριχθούν οι αγρότες ρωτά ο τομεάρχης αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης τον αρμόδιο υπουργό
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η απαξίωση του ΕΛΓΑ καλά κρατεί»

Κριτική του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στον Οργανισμό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Nέα γκάφα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού

Δύο ημέρες πριν την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα "αγνοούνται"
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κλειστά τα εποχικά καταλύματα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της Κυβέρνησης-Δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα του Αγίου Πνεύματος

Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΑΓΟΡΑ

In Market Εκπτωτικό: Με επίκεντρο τον ευχαριστημένο πελάτη!

Η τοπική επιχείρηση που ανταποκρίνεται εδώ και έναν χρόνο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής παρέχοντας μόνιμες προσφορές και χαμηλές τιμές