× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ερντογάν καλεί τους παραστρατιωτικούς να περιφρουρήσουν τις εκλογές

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 17/2/2019

Ο Ερντογάν καλεί τους παραστρατιωτικούς να περιφρουρήσουν τις εκλογές

Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στις 31 Μαρτίου για να εκλέξουν τους δημάρχους τους, τους δημοτικούς συμβούλους και από ένα μουχτάρη σε κάθε διαμέρισμα και χωριό. Αλλά πόσο «ελεύθερες» θα είναι αυτές οι εκλογές, όταν ο Ερντογάν καλεί τους παραστρατιωτικούς να τις διαφυλάξουν;

Ο συνασπισμός του κυβερνώντος κόμματος του Τούρκου προέδρου (AKP) με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Μπαχτσελί, έχει αναγάγει αυτές τις εκλογές σε θέμα επιβίωσης, προσδίδοντας σε αυτές έντονα τα χαρακτηριστικά ενός πολέμου.

Στις 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έστειλε ένα υπόμνημα στους κυβερνήτες και τους διοικητές των δυνάμεων ασφαλείας σε 81 πόλεις με τίτλο «Εκλογικά Μέτρα».

Σε αυτό προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει «σχόλια και επισημάνσεις [από οποιονδήποτε] επιχειρεί να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα των εκλογών». Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευχθεί αυτό που απαγορεύει δεν προσδιορίζεται, αν και το υπόμνημα υπόσχεται – ή απειλεί – με στενή παρακολούθηση.

Οι λίγες κριτικές φωνές που απέμειναν στα τουρκικά ΜΜΕ ρώτησαν ξανά και ξανά με ποιο τρόπο προετοιμάζεται η κυβέρνηση για τις εκλογές με βάση αυτό το υπόμνημα, όπου μαζί με το επίσημο προσωπικό ασφαλείας – το οποίο περιλαμβάνει την αστυνομία, τη χωροφυλακή και την τουρκική ακτοφυλακή – καλούνται στα όπλα και οι παραστρατιωτικές ομάδες.

Τον Οκτώβριο του 2016, ορισμένοι άνδρες αυτών των ομάδων άλλαξαν το όνομά τους σε «φρουρούς του χωριού» όπως καλείται η παραστρατιωτική μονάδα που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 υπό τη Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Αρχικά, αυτές οι παραστρατιωτικές μονάδες δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να πολεμήσουν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Επί δεκαετίες, οι φρουροί υπηρετούσαν στην ανατολική και νοτιοανατολική Ανατολία, οι οποίες είναι κυρίως κουρδικές περιοχές.

Από το 2018, όμως, οι φρουροί του χωριού δραστηριοποιούνται, επίσης, στην περιοχή της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας.

Μιλώντας υπό την προϋπόθεση αυστηρής ανωνυμίας, ένας συνταξιούχος στρατηγός δύο αστέρων, με μια δεκαετία υπηρεσίας στους φρουρούς του χωριού, είπε στο «Al-Monitor» ότι «αν διαβάσει κάποιος το σημείωμα που στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στους κυβερνήτες, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί. Αυτές οι παραστρατιωτικές μονάδες έχουν μόλις δύο εβδομάδες κατάρτισης. Όλοι τους είναι οπλισμένοι. Δεν υπάρχει καμία προδιαγραφή στο υπόμνημα, οπότε πρέπει να ρωτήσουμε: Το σύστημα αυτό επεκτείνεται τώρα σε όλη την Τουρκία; Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος εξισώνει ένα πολιτικό κόμμα [το δημοκρατικό κόμμα υπέρ των Λαών (HDP)] που έχει 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους με μια τρομοκρατική οργάνωση το PKK, δεν βλέπω πώς μπορεί να διατηρηθεί η δημόσια ασφάλεια».

Η Meral Danis Bestas, δικηγόρος και βουλευτής του HDP, δήλωσε στο «Al-Monitor» ότι «το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 7.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν σε περιοχές που είναι δυνητικά επικίνδυνες. Αυτό το υπόμνημα είναι ενάντια στους εκλογικούς νόμους της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας, των οποίων οι μόνιμες κατοικίες δεν βρίσκονται σε αυτές τις πόλεις, θα ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές … για να εκλέξουν τους ανθρώπους που θα κυβερνούν αυτές τις περιοχές, τις οποίες περιπολούν».

Αν και η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι η μαζική παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια, φαίνεται ότι μάλλον σχεδιάζει, στην πραγματικότητα, να ελέγξει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι η μόνη ανησυχία. Οι ένοπλοι πολιτοφύλακες, οι Bekcis, που συνεργάζονται με την αστυνομία, είναι ντυμένοι σαν αστυνομικοί και περιπολούν τις πόλεις, ζητώντας από τους πολίτες δελτία ταυτότητας – κυρίως στις γειτονιές της αντιπολίτευσης. Αυτοί δρουν τώρα ως τα μάτια της τουρκικής κυβέρνησης.

Ένας μουχτάρης από τη Σμύρνη είπε στο «Al-Monitor»: «Η ηλικιωμένη συνήθως νυχτερινή φρουρά των χωριών έχει αλλάξει από την απόπειρα πραξικοπήματος, από τον Ιούλιο του 2016 και μετά. Παραδοσιακά, ο Βekcis θα χρησιμοποιούσε μια σφυρίχτρα και ίσως μια βέργα για την παρακολούθηση των δρόμων τη νύχτα. Τώρα οι νυχτερινοί φρουροί περνούν σε ομάδες από μη-AKP γειτονιές ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν την ταυτότητα τους και θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα. Πολλές φορές, η αστυνομία έχει κληθεί να περιορίσει ένα βίαιο Βekci.Δεν βρίσκονται σε κάθε δρόμο – μόνο σε μέρη όπου το AKP θέλει να να αυξήσει την παρουσία του».

Στη συνέχεια υπάρχουν άλλα δύο αδίστακτα στοιχεία: τα μέλη της Waqf (φιλανθρωπικής οργάνωσης σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο), που συνδέονται με την ελίτ του AKP και τα αφεντικά της μαφίας.

Βίντεο νέων γυναικών που διακηρύσσουν την υπακοή τους σε διάφορες waqfs που συνδέονται με το AKP κοινοποιούνται ευρέως στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον, οι ομάδες πολιτοφυλακών που συστάθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως είναι οι Ιδιωτικές Δυνάμεις του Λαού (HOH), έχουν εξελιχθεί στο Εθνικό Κίνημα Κινητοποίησης (MSM) και αγωνίζονται για να δείξουν την αφοσίωσή τους στον Ερντογάν και την πατρίδα τους.

Η διχαστική γλώσσα των αξιωματούχων του ΑΚΡ και του Ερντογάν υιοθετήθηκε αμέσως από τον Σεντάτ Πεκέρ, ένα καταδικασμένο πολλάκις αφεντικό της μαφίας που εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Φεβρουαρίου και ενημέρωσε τους οπαδούς του ότι «θα οπλίσει την προεκλογική εκστρατεία».

«Οι αντίπαλοι του Ερντογάν σχεδιάζουν να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να βγουν στους δρόμους μετά τις εκλογές. Στόχος τους είναι να αναμείξουν τους υποστηρικτές τους με μέλη τρομοκρατικών ομάδων και να προκαλέσουν καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε ο ίδιος, χθες.

«Η αστυνομία και ο στρατός μας είναι ισχυροί, αλλά τα παιδιά αυτής της χώρας θα έρθουν επίσης να υπερασπιστούν τους δρόμους μας» διαμήνυσε ο Πεκέρ που ζήτησε από το πλήθος που τον επευφημούσε με συνθήματα ισλαμιστών να αποκτήσει άδεια για όπλα, τουφέκια ή περίστροφα.

Ο Πεκέρ έχει δώσει και στο παρελθόν αρκετά προκλητικά και βίαια μηνύματα στο κοινό του, που είναι κυρίως φανατικοί ισλαμιστές. Σε μια ιδιαίτερα φρικτή δήλωση το 2016 στην ιστοσελίδα του, σχολίαζε για τους ακαδημαϊκούς που είχαν κατηγορηθεί από τις τουρκικές αρχές για τη διάδοση «τρομοκρατικής προπαγάνδας» ότι «θα πρέπει να χυθεί το αίμα τους και να κάνουμε ντους με αυτό».

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης τον κατηγόρησε για απειλή κατά ακαδημαϊκών και υποκίνηση βίας. Αν και ο Πεκέρ έχει καταδικασθεί για άλλα αδικήματα, αθωώθηκε το 2018, στην περίπτωση αυτή.

Για τους πανεπιστημιακούς της Κωνσταντινούπολης στόχος του Πεκέρ δεν είναι απαραιτήτως οι φιλελεύθεροι ή οι αριστερές ομάδες. Στόχος του, όπως και των άλλων αφεντικών της τουρκικής μαφίας είναι να ενσταλάξουν τον φόβο για να στρέψουν τους ψηφοφόρους στην ασφάλεια του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Με τις τιμές των βασικών ειδών να ανεβαίνουν και την ανεργία να αυξάνεται με ανάλογα ραγδαίους ρυθμούς ο Ερντογάν δεν έχει πλέον αξιόπιστες υποσχέσεις για το ευρύ κοινό. Δεν μπορεί να αντλήσει πλέον νέους ψηφοφόρους. Ο μόνος αγώνας του τώρα είναι να κρατήσει τη βάση του άθικτη.

Ως εκ τούτου οι ένοπλοι άντρες με την πενιχρή κατάρτιση και χωρίς στολές του εξασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα παραμένουν φοβισμένοι από το κράτος.

Εξάλλου, ο συνασπισμός του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς εθνικιστές προσθέτει καθημερινά νέες ομάδες στον κατάλογο των εχθρών του κράτους. Οι παραστρατιωτικές ομάδες χρησιμοποιούνται τώρα ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Ερντογάν κατέστησε, επίσης, σαφές ότι κάθε είδους κριτική που του ασκείται αποτελεί προδοσία και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τον υποστηρίζουν, δεν είναι πατριωτικά.

Με αυτήν την έννοια, πολλοί ανησυχούν ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος βίας στην Τουρκία με κυνήγι προδοτών, όπως συνέβη με τους Γκιουλενιστές μετά το πραξικόπημα. Ένα κυνήγι, στην ουσία, μαγισσών, μόνο που τώρα οι κυνηγοί δεν θα φυλακίζουν, θα οπλοφορούν και θα τρομοκρατούν με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου

Σε ηλικία 60 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ντιέγκο Μαραντόνα
ΕΛΛΑΔΑ

2.152 νέα κρούσματα και 87 νεκροί

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρνητική στον κορονοϊό η Χριστιάνα Καλογήρου

Παραμένει στο σπίτι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ
ΕΛΛΑΔΑ

«Η αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωση μου»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τον σάλο που προκλήθηκε
ΕΛΛΑΔΑ

«Αορίστου όλοι οι γιατροί που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ»

Εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διάθεση του συστήματος Υγείας

Με επιστολή τους στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσοχή! Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Αναβολή του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το 2021»

Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ζητά με επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αποφάσεις και σχεδιασμός δράσεων για την αντιμετώπιση των έντονων φαινομένων εν’ όψει του χειμώνα
ΕΛΛΑΔΑ

«Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε πολύ περισσότερους νεκρούς»

Απίστευτος ισχυρισμός του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη
ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση τα Χριστούγεννα

Προς παράταση του λοκντάουν...
ΕΛΛΑΔΑ

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής