× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λιγότερα οινάμπελα στο βόρειο Αιγαίο

Μειώθηκαν κατά 42 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την περίοδο 2019/2020

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/10/2021

Λιγότερα οινάμπελα στο βόρειο Αιγαίο

Μειώθηκαν την περίοδο 2019/2020 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των δηλώσεων απογραφής σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η ΚΕΟΣΟΕ. Το βόρειο Αιγαίο είναι μία από τις τέσσερις περιφέρειες της χώρας που καταγράφεται μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Συγκεκριμένα την περίοδο 2019/2020 μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά 42,1 στρέμματα και διαμορφώθηκαν στα 27.924,4 στρέμματα όταν ένα χρόνο πριν (περίοδος 2018/2019) καλλιεργούνταν 27.966,5 στρέμματα. Μείωση καταγράφηκε και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Κρήτη κατά 226,7 στρέμματα, στα Ιόνια νησιά κατά 38,8 στρέμματα και την Κεντρική Ελλάδα κατά 27 στρέμματα.

Στις υπόλοιπες εννέα περιφέρειες της χώρας καταγράφεται αύξηση, την μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η περιφέρειας Θεσσαλίας όπου την περίοδο 2019/2020 φυτεύτηκαν 961,1 στρέμματα νέων αμπελώνων. Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Πελοπόννησος με 887,4 στρέμματα νέων αμπελώνων, η δυτική Μακεδονία με 583,2 στρέμματα, η δυτική Ελλάδα με 420,2 στρέμματα, η κεντρική Μακεδονία με 383,2 στρέμματα, η Αττική με 209,3 στρέμματα, η Ήπειρος με 140,6 στρέμματα, η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 67,8 στρέμματα και το νότιο Αιγαίο με 18,2 στρέμματα.

Φαίνεται ότι στον συγκεκριμένο κλάδο δημιουργούνται δύο διαφορετικές ταχύτητες. Στην μία είναι οι περιοχές όπου φθίνει η αμπελοκαλλιέργεια και στις άλλες όπου παρατηρείται μικρή ή μεγαλύτερη ανάπτυξη της. Το χαμηλό κόστος παραγωγής, οι καλές προοπτικές στην εμπορία του τελικού προϊόντος, αλλά και υψηλή παραγωγικότητα είναι τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στην ανάπτυξη της αμπελουργίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Δυστυχώς οι αμπελουργοί του βορείου Αιγαίου, είναι αντιμέτωποι με προβλήματα όπως είναι οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής, κι «ανωνυμία» του τελικού προϊόντος. Τα αμπελοτόπια του βορείου Αιγαίου, δυστυχώς, είναι έξω από τον οινικό χάρτη της χώρας. Χρειάζεται να γίνει μακρόχρονος σχεδιασμός προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό. Επίσης είναι ανάγκη να γίνει συστηματική δουλειά στο στάδιο της οινοποίησης προκειμένου να αναδειχθούν τα ευγενή χαρακτηριστικά που έχουν οι τοπικές ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών για να γίνουν πιο προσιτές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.  Ο τρόπος που αναπτύχθηκε ο κλάδος σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η ΚΕΟΣΟΕ στην ανάλυση που κάνει διευκρινίζει πως «οι απογραφές εκτάσεων βασίζονται στις μεταβολές του Αμπελουργικού Μητρώου, οι οποίες με τη σειρά τους αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις των αμπελουργών είτε αφορούν νέες φυτεύσεις, είτε δηλώσεις αποχαρακτηρισμού (κυρίως λόγω εγκατάλειψης) των εκτάσεων.

Ερώτημα παραμένει πόσες εκτάσεις ενώ είναι εγκαταλελειμμένες, δεν εμφανίζονται ως τέτοιες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Μια προσέγγιση της τάξης μεγέθους των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων μπορεί να προκύπτει από τη σύγκριση των υποβαλλόμενων Δηλώσεων Συγκομιδής (περίπου για 350.000 στρέμματα) σε σχέση με τις συνολικές εκτάσεις (627.000 στρέμματα). Εκτιμήσεις υπολογίζουν τις εγκαταλελειμμένες εκτάσεις μεταξύ 130.000 στρεμμάτων και 180.000 στρεμμάτων, γεγονός που αποτελεί πρόκληση, όσον αφορά τη δυνατή αξιοποίησή τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες εκτός πληρωμής των επιδοτήσεων

Άλλα υποσχέθηκαν κι άλλα έκαναν κυβέρνηση και ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιβανός: Είμαστε ανυποχώρητοι στην προστασία του ελληνικού μελιού

Χρήσιμο εργαλείο το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πληρωμή 114,5 εκατ. ευρώ σε 30.000 δικαιούχους αγρότες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε τους δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την καρπόπτωση στους ελαιώνες

Αναμένονται οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για την καταγραφή
ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση και για τις μισθωμένες κατοικίες

Ως 65% το ποσοστό επιδότησης που δίνει το πρόγραμμα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αλλη μια ανάκληση πιστοποίησης ΠΟΠ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα

Μετά τα τυροκομεία έλεγχοι και στα τυποποιήτηρια ελαιολάδου
ΕΡΓΑΣΙΑ

11 θέσεις στη ΔΕΔΔΗΕ Νομού Λέσβου

Το νέο προσωπικό θα υπογράψει 8μηνη σύμβαση εργασίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετά την ακαρπία ...ήρθαν και οι νοτιάδες

Έκκληση στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση από τους ελαιοπαραγωγούς της Άντισσας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Από 30 έως 50% ακριβότερα τα Χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Βαγγέλης Μολυβιάτης μιλά για την αγορά των εποχικών ειδών και την κίνηση στα καταστήματα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέες συνεργασίες αναζητά η ΕΑΣ Λέσβου

Προτεραιότητες η αξιοποίηση του τυποποιητηρίου ελαιολάδου και του πυρηνελαιουργείου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησαν τα σεμινάρια μελισσοκομίας στην Λήμνο

«Στόχος η παραγωγή προϊόντων που ταυτίζονται με τον τόπο μας» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Καλλονής

Ξεκινά στις 18 Δεκεμβρίου σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής