× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεσμεύσεις Μηταράκη και στο βάθος η νέα δομή

Ο Νότης Μηταράκης ενημερώνει έγγραφα το Δήμο Μυτιλήνης για τα επόμενα βήματα στο μεταναστευτικό ζήτημα και τη δημιουργία Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής συνολικού πληθυσμού 3.000 ατόμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2021

Δεσμεύσεις Μηταράκη και στο βάθος η νέα δομή

Σειρά στοιχείων που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο έκανε γνωστά με επιστολή του στο Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία που γίνονται γνωστά μέσω της επιστολής είναι ότι «για το σύνολο του πληθυσμού που σήμερα φιλοξενείται στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου, έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη και έχει εκδοθεί απόφαση ασύλου». Ενώ όπως ο κ. Μηταράκης γνωρίζει στο Δήμαρχο Μυτιλήνης «οι επιδόσεις των τελικών αποφάσεων γίνεται με γοργούς ρυθμούς».

Ο κ. Μητράκης γνωστοποιεί επίσης ότι ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη δημοτική έκταση «θα παραδοθεί στους δημότες εντός των επομένων εβδομάδων» όπως και «η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA), θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Νοέμβριο του 2021».

Σχετικά με το αίτημα της αποσυμφόρησης ο κ. Μηταράκης ανέφερε στην επιστολή του ότι τους τελευταίους έξη μήνες μετακινήθηκαν 6.000 πρόσφυγες από τη Λέσβο ενώ ο πληθυσμός των προσφύγων μειώθηκε κατά 58% από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. (Ιανουάριος 2020: 20.868, Ιανουάριος 2021: 8.764).

Όσον αφορά τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ που ο κ. Μητάράκη δεσμεύεται ότι θα είναι ΣΥΝΟΛΙΚΑ για 3000 φιλοξενουμένους, ο Υπουργός αναφέρεται ότι «προγραμματίζεται η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου σε νέο κατάλληλο χώρο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού εγκατάστασης περί τα 240 στρέμματα, πλέον εκτάσεων που θα απαιτηθούν για δρόμους, ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας».

 

Η επιστολή Μηταράκη

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μηταράκη αναφέρει τα παρακάτω:

«Όπως γνωρίζετε, κληθήκαμε μαζί να αντιμετωπίσουμε μία ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση στο σύστημα υποδοχής ως απόρροια του υψηλού αριθμού αφίξεων πολιτών τρίτων χωρών των προηγούμενων ετών, των υφιστάμενων ανεπαρκών υποδομών φιλοξενίας, των συνθηκών υπερπληθυσμού που επικρατούσαν μέχρι πρότινος αλλά και της πανδημίας.

 Αποσυμφόρηση

Εν μέσω των δύσκολων αυτών συνθηκών, οι υπηρεσίες μας κατόρθωσαν να εξισορροπήσουν την κατάσταση, μέσω της αποσυμφόρησης των χώρων φιλοξενίας, εντατικοποιώντας τις μετακινήσεις ευάλωτων στην ενδοχώρα, την έξοδο των δικαιούχων διεθνούς προστασίας – όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, αλλά και την επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών ασύλου και έκδοσης νομιμοποιητικών και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που τηρούνται στις υπηρεσίες μας, ο αριθμός των μετακινήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τα νησιά για το χρονικό διάστημα από 1/9/2020 έως 31/1/2021 ανήλθε στις 8.809, εκ των οποίων οι 3.900 πραγματοποιήθηκαν από τη νήσο Λέσβο. Συγκρίνοντας δε, τον αριθμό των διαμενόντων στη Λέσβο ένα χρόνο πριν, παρουσιάζει 58% μείωση (Ιανουάριος 2020: 20.868, Ιανουάριος 2021: 8.764). Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις εντατικές προσπάθειές μας για την αποσυμφόρηση των νήσων που έχουν δεχτεί υψηλή πίεση λόγω συνθηκών υπερπληθυσμού κατά το παρελθόν.

Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ήδη μετακινηθεί στη Γερμανία 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, ενώ αναμένεται η μετεγκατάσταση επιπλέον 1.104.

Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα επιστροφών προς την Τουρκία, στα πλαίσια εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι για το σύνολο του πληθυσμού που σήμερα φιλοξενείται στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου, έχει πραγματοποιηθεί συνέντευξη και έχει εκδοθεί απόφαση ασύλου, ενώ οι επιδόσεις των τελικών αποφάσεων γίνεται με γοργούς ρυθμούς.

Η αποσυμφόρηση συνεχίζεται σταθερά με στόχο την μετακίνηση όλων των σήμερα διαμενόντων τους επόμενους μήνες, με τους ρυθμούς που ήδη εφαρμόζουμε.

 Κλείσιμο όλων των υφισταμένων δομών

Όπως γνωρίζετε, και σύμφωνα με τα όσα έχουμε συμφωνήσει, ο προς μετεγκατάσταση στη Γερμανία πληθυσμός, διαμένει προσωρινά στο κέντρο φιλοξενίας του (δημοτικού) Καρά Τεπέ, μέχρι την αναχώρησή του και φυσικά με την ολοκλήρωση της ανωτέρω μετεγκατάστασης θα παραδοθεί στους Δημότες. Εντός των επομένων εβδομάδων.

 Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας πτχ στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA), θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Κατά συνέπεια τον νέο ΚΕΔΝ θα αποτελεί, ήδη από το 2021, τον μοναδικό χώρο παραμονής αιτούντων άσυλο εντός των ορίων του Δήμου Μυτιλήνης.

 Λειτουργία νέου ΚΕΔΝ

Σαφώς, η πανδημία αλλά και η πρόσφατη καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, εντείνει την ανάγκη άμεσης δημιουργίας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, η οποία θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω αλλά και να ικανοποιήσει το αίτημά σας για τη δημιουργία συνθηκών κανονικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η άμεση μετεγκατάσταση του προσωρινού Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μαυροβουνίου σε νέο κατάλληλο χώρο στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού εγκατάστασης περί τα 240 στρέμματα, πλέον εκτάσεων που θα απαιτηθούν για δρόμους, ζώνες ασφαλείας και ζώνες πυροπροστασίας.

Η ομαλή πραγματοποίηση και συνεπώς η επίσπευση των απαραίτητων διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης, στοχεύει στην αποφυγή συνθηκών συνωστισμού εντός των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων, - συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μυτιλήνης και την ασφαλή διαμονή των πτχ και προϋποθέτει την πραγματοποίηση αυτών εντός οργανωμένου χώρου.

Ως εκ τούτου, οι χώροι διαμονής του γενικού πληθυσμού, χωρητικότητας 3.000 θέσεων, θα είναι σαφώς διακριτοί αναλόγως των διαδικασιών στις οποίες υπόκεινται και φυσικά θα επιτρέπουν την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών εντός αυτού (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, χώροι φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, χώροι ευαλώτων ομάδων, χώροι καραντίνας, χώροι Διοίκησης, χώροι παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, λοιποί κοινόχρηστοι χώροι δημιουργικής απασχόλησης).

Επιπλέον τα ΚΕΔΝ θα είναι εξοπλισμένα με διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ αλλά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα αφενός αυξημένου ελέγχου εισόδου και εξόδου, αφετέρου παρακολούθησης και εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών και πρόληψης τυχόν καταστροφών (πυρκαγιά κλπ.). Φυσικά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων - όπου αυτή απαιτείται, δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου οι όποιες ήπιες παρεμβάσεις για τις εγκαταστάσεις να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Πολύ σημαντικός παράγων στην ΚΕΔΝ είναι η ύπαρξη του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τρεις κατηγορίες: (α) παραβατικοί, (β) έχοντες β΄ απορριπτική απόφαση, προς απέλαση / επιστροφή και (γ) νέες αφίξεις για τις πρώτες 24 ημέρες. Να σημειωθεί ότι με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και με τις νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται από την υπηρεσία μας, ο μέσος χρόνος εξέτασης του αιτήματος ασύλου (των νέων αφίξεων) στον α΄ βαθμό ανέρχεται περίπου στις 8 ημέρες.

 Μετακινήσεις προς Λέσβο

Τέλος σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στις υπηρεσίες μας δεν έχει πραγματοποιηθεί μετακίνηση πληθυσμού από άλλα νησιά ή την ενδοχώρα προς τη Λέσβο για την υποβολή αίτησης ασύλου και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον.».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ναρκοφυτεία στον Καρά Τεπέ

Κατασχέθηκαν 46 δενδρύλλια και 78 φυτά κάνναβης και συνελήφθη ο αλλοδαπός καλλιεργητής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news σχετικά με τα self test

Σύμφωνα με διαδικτυακές φήμες σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί δεύτερη φορά θετικός σε self test «κλείνεται» σε «δομή covid»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, μέσα από τα μάτια των μαθητών

Σχολεία από όλη την Ελλάδα μιλούν για την εμπειρία τους στη Λέσβο σε διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο στις 6 το απόγευμα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Stop υπουργείου σε οικονομικό βοήθημα αιτούντων άσυλο

Αφορά όσους δεν στεγάζονται σε δομές ευθύνης του υπουργείου και συνεργαζόμενους φορείς
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Προσφυγόπουλα με αναπηρίες στη Φάρμα Καριοφύλλη!

Έπαιξαν με τα ζώα και αγάπησαν τον χώρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αντιπολεμική κινητοποίηση το Σάββατο

Πανελλαδικά και στη Μυτιλήνη στην πλατεία Σαπφούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η σωτηρία ενός φιδαετού!

Τέταρτο σε λίγες μέρες περιστατικό διάσωσης πουλιού, από τους Προσκόπους της Λέσβου μέλη της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

104 οικογένειες περιμένουν από την ομάδα «Κανένας Μόνος»

Λαχειοφόρος αγορά εν όψει Πάσχα και έκκληση για τρόφιμα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δικηγόροι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η πανδημία του κορονοϊού, πολλαπλασίασε τα υφιστάμενα προβλήματα στον κλάδο, δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μορφωτικό έγκλημα το Ανοιξε‑κλείσε των σχολείων»!

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στο πλαίσιο πανελλαδικής ημέρας δράσης του ΠΑΜΕ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τι είπαν τα κόμματα στον Μηταράκη

Σε διαβούλευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Ιθάκη δεν θα βυθιστεί

Ανοιχτή επιστολή επίτιμων προέδρων, αντιπροέδρων και συμβούλων του ΚΕΘΕΑ