× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να σχεδιάσει έργα για την επόμενη δεκαετία»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Θεόδωρου Βαλσαμίδη. Μιλά για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και την περίπτωση Τσικνιά ενώ αφήνει αιχμές για τον πρώτο 1,5 χρόνο της περιφερειακής αρχής Μουτζούρη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/1/2021

«Η Περιφερειακή αρχή οφείλει να σχεδιάσει έργα για την επόμενη δεκαετία»

Τη δική του άποψη και πρόταση σχετικά με τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στη Δυτική Λέσβο και στις Δημοτικές Ενότητες Ερεσού – Αντίσσης και Καλλονής που αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα, κατέθεσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε μια σειρά έργων που είχε προγραμματίσει και υλοποιήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή σε ποτάμια και χείμαρρους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Λέσβου, μετά τις πλημμύρες που είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2018. Και την περίοδο εκείνη το νησί είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έτσι αρκετές μελέτες και αδειοδοτήσεις προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς.

Έργα στη Δυτική Λέσβο 

«Τα αντιπλημμυρικά έργα, σημείωσε, δεν είναι απλώς έργα που βοηθούν στην ανάπτυξη μιας περιοχής, είναι έργα ουσιαστικής σημασίας και προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Λέσβου στις αρχές του Ιανουαρίου του 2018, είχαμε εξασφαλίσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την χρηματοδότηση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου 2018 στη Λέσβο» συνολικού προϋπολογισμού  12.500.000 ευρώ είχαμε εκπονήσει τις σχετικές μελέτες, εξασφαλίσαμε  τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και δημοπρατήσαμε 3 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους χείμαρρους του Μεσοτόπου, της Ερεσού και στον χείμαρρο Βούλγαρη, καθώς επίσης και ένα έργο συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στο τμήμα Άγρα – Μεσότοπος, τα οποία υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Περιθώριο για άμεσες παρεμβάσεις 

Από τα έργα αυτά ωστόσο σημειώνει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, παραμένει διαθέσιμο ποσό  3.727.000 ευρώ το οποίο προέκυψε από τις εκπτώσεις που δόθηκαν. Δεδομένου ότι υπάρχουν ανάγκες για συμπληρωματικά έργα στους χειμάρρους του Χρούσου και  του Ποδαρά στην περιοχή του Μεσοτόπου, στους χειμάρρους της Ερεσού, στον χείμαρρο του Βούλγαρη, προκειμένου να προστατευτεί η περιουσία των κατοίκων, καθώς επίσης και για τις ανάγκες συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου στα τμήματα Παράκοιλα – Άγρα και Μεσότοπος – Ερεσός, προτείνουμε στην Περιφερειακή Αρχή  σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να  ιεραρχηθούν τα προβλήματα και να προγραμματιστούν τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πιστώσεις».

Η περίπτωση Τσικνιά 

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή της Καλλονής  με την οριστική επίλυση του προβλήματος στον Τσικνιά και στον Αχέρωνα που διασχίζει την πόλη της Καλλονής.

«Η αρχική σκέψη να στείλουμε τα νερά του Αχέρωνα στον Τσικνιά προκειμένου να αποσυμφορήσουμε την περιοχή της Καλλονής, ακυρώθηκε μετά την παρουσίαση της μελέτης του καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέκκα  η οποία εξηγούσε αναλυτικά τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Στην ουσία είχε πει ο καθηγητής και η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Περιφέρειας, ότι ρίχνοντας τα νερά του Αχέρωνα στον Τσικνιά θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Σκάλας Καλλονής. Σε πρώτη φάση πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνονται τακτικά καθαρισμοί του εξωτερικού χειμάρρου που υπάρχει μετά την έξοδο της Καλλονής.

Ίσως η δημιουργία ενός φράγματος, του λεγόμενου φράγματος Τσικνιά εν μέρει θα έλυνε το πρόβλημα. Ωστόσο κι εδώ επειδή οι απόψεις διίστανται, μιλάμε για ένα φράγμα που θα καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης της περιοχής, χωρίς όμως να επιβαρύνει το οικοσύστημα.

Όταν προσπαθήσαμε το 2018 μέσω της διαδικασίας εκτάκτου ανάγκης που ήμασταν και τότε να ετοιμάσουμε μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή δεν μπορέσαμε να περάσουμε τις αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες οι οποίες μας παρέπεμψαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα έχω την πληροφόρηση  ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινούν κανονικές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Τσικνιά. Μπορεί οι διαδικασίες να είναι χρονοβόρες ωστόσο το αποτέλεσμα των αντιπλημμυρικών έργων και αυτό το βλέπουμε στην πράξη με αυτά που ολοκληρώθηκαν στη Δυτική Λέσβο, είναι σημαντικό για τη ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας».

Καθυστέρηση στον σχεδιασμό 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στο έργο της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο σχεδιασμό έργων και δράσεων οι οποίες θα υπηρετήσουν τη ανάπτυξη των νησιών μας και των συμπολιτών μας για την επόμενη δεκαετία.

«Η Περιφέρεια μετά από 1,5 χρόνο όφειλε και έπρεπε να έχει τεχνικό πρόγραμμα επιχειρησιακό σχεδιασμό και να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Χριστόφας μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται για το 2021 – 2025 και ότι θα ψηφισθεί έως το Μάρτιο. Περιμένουμε να δούμε.

Ο ρόλος ο δικός μας, της αντιπολίτευσης δηλαδή, είναι να καταθέτουμε προτάσεις, να κάνουμε την κριτική μας εκεί που χρειάζεται και να δούμε τελικά πως όλα αυτά κανείς τα αντιλαμβάνεται», σημείωσε με νόημα ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Ζητάμε συμβούλια με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγιάσου με θέμα τις συνεδριάσεις του συμβουλίου της περιοχής για τη μίσθωση του Δημοτικού Πάρκου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ηχηρές παρουσίες στη Λάρσο

Δηλώσεις Περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κατά της νέας δομής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ηχηρό «μηχανοκίνητο»...μήνυμα από τη Λέσβο

Μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων στη μηχανοκίνητη πορεία κατά της νέας δομής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα γεγονότα της Καράβας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μεγάλη συμμετοχή στις προσυγκεντρώσεις

Ξεκίνησε η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία για την επέτειο της Καράβας και ενάντια στη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανάρτηση πανό για τη σημερινή διαμαρτυρία

«Όχι σε καμπ, ΚΥΤ και φυλακές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Που δουλεύουν αυτοί που προσλήφθηκαν στην καθαριότητα;»

Ερωτήματα και καταγγελίες του πρώην Αντιδημάρχου Λέσβου Γιώργου Κατζανού στον Δήμαρχο Μυτιλήνης για προσλήψεις εθελοντών και ημετέρων, με πρόσχημα την καθαριότητα οι οποίοι απασχολούνται σε άλλα πόστα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Ερώτηση Μπουρνού για το Ρωμαϊκό υδραγωγείο

Κι άλλη παρέμβαση προς την κ. Μενδώνη, μετά το ρεπορτάζ του «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχονται πρόστιμα για τους «βιολογικούς» και δεν απαντά κανείς!

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» με φόντο τις κυρώσεις που ακολουθούν από τη μη ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Είστε ικανοποιημένος κ. Κύτελη;»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας δομής με ερωτήματα προς το δήμαρχο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Καράβα έγραψε χρυσή σελίδα στην ιστορία της Λέσβου»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Οι κοινότητες είναι ο πυρήνας της Δημοκρατίας»

Την αγωνία τους για το μέλλον των χωριών μεταφέρουν πρόεδροι μικρών και μεγάλων κοινοτήτων του νησιού μας
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Η λύση δεν είναι η Βάστρια και τα ξερονήσια»

Ανακοίνωση της παράταξης Με πυξίδα τον Πολίτη για την κινητοποίηση της Κυριακής