× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κραυγαλέες αστοχίες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή από το Οικονομικό Επιμελητήριο στο νέο Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2021

«Κραυγαλέες αστοχίες στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παναγιώτης Βαρούτης για το ζήτημα του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων:           

  «Το Π.Τ. Αν. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρεί υποχρέωσή του να  καταθέσει τις απόψεις του στο πλαίσιο των έντονων  αντιδράσεων  που  έχουν  προκαλέσει  οι κραυγαλέες αστοχίες του  δημοφιλούς  Προγράμματος  «Εξοικονομώ –Αυτονομώ ».

    Παρά την τεχνική φύση του Προγράμματος  θεωρούμε ότι  η μεγάλη οικονομική του σημασία τόσο  για τα νοικοκυριά  όσο και για τη χώρα  συνολικά  αλλά και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών-μελών  του Επιμελητηρίου μας στη διαχείριση των  αιτήσεων  υπαγωγής  δικαιολογεί την διατύπωση  των προβληματισμών και των προτάσεων μας .

    Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει  την μεγάλη χρησιμότητα του Προγράμματος αφού η σωστή εφαρμογή του μπορεί με ασφαλή  τρόπο να οδηγήσει τόσο  σε εξοικονόμηση εθνικών πόρων όσο και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.  Δυστυχώς με το υπάρχον εδώ και μια δεκαετία σύστημα  υποδοχής των  αιτήσεων  υπαγωγής αντί να  προκρίνονται οι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά  αποτελεσματικότερες προτάσεις  επιβραβεύονται όσοι επικρατήσουν σε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας  πληκτρολόγησης με νικητή αυτόν που θα κάνει τα περισσότερα κλικ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παρενθετικά μπορεί να διερωτηθεί κανείς  αν μια δημόσια κλήρωση των δικαιούχων δεν θα ήταν απείρως δικαιότερη.

    Προφανώς το ζητούμενο δεν θα έπρεπε  να είναι η ταχύτητα  υποβολής των αιτήσεων  αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών και η άμεση ενεργειακή  αναβάθμιση των  κατοικιών.

    Εκτιμώντας τη σημαντικότητα του Προγράμματος  και ύστερα από τη γενική διαπίστωση  των ανεπαρκειών  στην εφαρμογή του είναι  φανερό ότι απαιτείται  μια συνολική επαναξιολόγηση  του  και η εφαρμογή  αντικειμενικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων  στην επιλογή των δικαιούχων. Τα κριτήρια αυτά να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πράγμα που θα  συντελέσει  τόσο  στην ανάδειξη   χρήσιμων υποδείξεων όσο  και στην γενικότερη αποδοχή τους,

     Προφανώς  τα κριτήρια θα πρέπει να ενισχύουν τις πιθανότητες  επιλογής  των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και να δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλότερης ποιότητας  κτίρια πράγμα εξάλλου που είναι και το κύριο ζητούμενο του Προγράμματος.

     Εξυπακούεται ότι η αντικειμενοποίηση του συστήματος θα πρέπει να ακολουθηθεί από την υποδοχή,  βαθμολόγηση  και κατάταξη όλων  των αιτήσεων  που πληρούν τις  προδιαγραφές η δε υπαγωγή θα γίνεται αυτομάτως από το σύστημα  μα βάση  τη σειρά  κατάταξης  τους. Η  εισαγωγή των αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα εννοείται ότι θα γίνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

     Ακόμη προτείνουμε;

-          Δειγματοληπτικό έλεγχο , με τυχαία επιλογή, σε ποσοστό αιτήσεων , για την ορθή ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.

-          Διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των αιτήσεων υπαγωγής  

-          Τη διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ώστε να συμπεριληφθούν  εργασίες αντισεισμικής θωράκισης  και κτιριακές ενισχύσεις   όπως προτείνει και το ΤΕΕ στην πρόσφατη ηχηρή παρέμβασή του για το ίδιο θέμα.

 

Καταλήγοντας θα θέλαμε  ως Περιφερειακό Τμήμα  Αν. Αιγαίου να ζητήσουμε  τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα  κατανοητό  με πιο κριτήριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτείται με  13.910.000 ευρώ  και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το σχεδόν διπλάσιο ποσό των 24.460.000 ευρώ», καταλήγει στην επιστολή  του το Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Μπαρούτης.

  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Καμία δομή, άμεση αποσυμφόρηση»

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου παρέθεσε τα αιτήματά της εν όψει της μηχανοκίνητης πορείας της Κυριακής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Η Χριστιάνα Καλογήρου στηρίζει τα αιτήματα των Κοινοτήτων

Ψήφισμα παρέδωσαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα δίπλα στους ναυτεργάτες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε χθες η βουλευτής προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους απεργούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να απαντήσει Δημόσια ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις»

Ανακοίνωση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκης Τσιριγώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η τακτική περιοδεία Γκμίντερ στη Μυτιλήνη

Επισκέψεις στον Καρά Τεπέ και το Δήμο δυτικής Λέσβου από την Ευρωπαία αρμόδια για τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απαξίωση και κατάργηση των κοινοτήτων, πλήγμα για τη Δημοκρατία

Δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του «Εσπερινού» διαμαρτύρονται για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Αναφορά της Μ. Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ στο υπουργείο Παιδείας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«O Περιφερειάρχης έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ»

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να διερευνηθεί η καταγγελία για το στρατόπεδο»

Σχόλιο της Αγλαϊας Κυρίτση
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ενισχύεται ο ΟΚΑΝΑ σε Λέσβο και Λήμνο

Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ νέων προσλήψεων στην «Πνοή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καταδικαστέο το ρατσιστικό παραλήρημα στο στρατόπεδο»

Σχόλιο της βουλεύτριας Ν. Λέσβου Μαρίας Κομνηνάκα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να σταματήσουν να εμπαίζουν τον κόσμο»

Νέα καταγγελία του Γιώργου Κατζανού κατά της Δημοτικής Αρχής Κύτελη, για μαγείρεμα προσλήψεων, πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων