× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα

To Δίκτυο των Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO δημιουργεί εκπαιδευτικές δράσεις στα Ελληνικά Γεωπάρκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2021

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα

Επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 με θέμα. «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO». Στο σεμινάριο συμμετείχαν περισσότεροι από 110 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα με στόχο την διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων και προγραμμάτων στα Ελληνικά Γεωπάρκα

Το σεμινάριο οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Λέσβου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστήμιου Κρήτης, Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Το σεμινάριο αποτελεί συνέχεια του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020 με θέμα τη συνεργασία του Δικτύου των Σχολείων που συνδέονται με την UNESCO και του Δικτύου των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO. Το δεύτερο σενινάριο επικεντρώθηκε στην προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί του Ελληνικού Δικτύου να γνωρίσουν τις δυνατότητες υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε περιοχές Γεωπάρκων.

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυνε η κα. Βασιλική Μακρή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της εκπαίδευσης ως  παράγοντας υλοποίησης των 17 Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ακολούθως, η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO αναφέρθηκε στις δράσεις που θα πρέπει να αναπτυχθούν από τα σχολεία στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο δικτύων της UNESCO με στόχο τη σύνδεση δύο Δικτύων στην πράξη.

Ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO με τις σχολικές μονάδες με στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και ειδικότερα τα Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, της Λέσβου, του Ψηλορείτη κα της Σητείας στην Κρήτη, του Χελμού-Βουραϊκού στην Πελοπόννησο και του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο.

Η κα. Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στον Ψηλορείτη Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, στο εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από τα σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Η κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσίασε στη συνέχεια ένα πολυήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί στο πεδίο στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλο νησί αξιοποιώντας της πλούσια κληρονομιά του.

Ακολούθως ο Κώστας Γαβριλάκης, Επικ. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε για τον Βίκο-Αώο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί τόσο από σχολεία που επισκέπτονται το Γεωπάρκο αλλά και μέσα στη σχολική τους τάξη.

Ο Παναγιώτης Χατζηλάμπρου, Διευθυντής 4ου Γυμνασίου Μυτιλήνης παρουσίασε στη συνέχεια τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Ζω και δημιουργώ στο Γεωπάρκο Λέσβου», το οποίο υλοποίησαν μαθητές του σχολείου με κύριο στόχο να έρθουν σε επαφή με τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Λέσβου.

 

Ακολούθησε η παρουσίαση της κα. Ευαγγελίας Γεωργάκη, Διευθύντριας 2ου ΓΕΛ Γέρακα, η οποία μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές του σχολείου στα πλαίσια εκπαιδευτικών επισκέψεων που πραγματοποίησαν σε τρία Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, του Ψηλορείτη, του Βίκου-Αώου και του Χελμού Βουραϊκού.

 

Το δεύτερο επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO ολοκληρώθηκε με πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν εκπαιδευτικές δράσεις που σχετίζονται με τα  Ελληνικά Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO μέσω εκπαιδευτικών επισκέψεων στα Γεωπάρκα με τους μαθητές τους.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Η Χριστιάνα Καλογήρου στηρίζει τα αιτήματα των Κοινοτήτων

Ψήφισμα παρέδωσαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, εκπρόσωποι της Διοικούσας Επιτροπής, του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα δίπλα στους ναυτεργάτες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρέθηκε χθες η βουλευτής προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους απεργούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να απαντήσει Δημόσια ο Δήμαρχος για τις προσλήψεις»

Ανακοίνωση της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκης Τσιριγώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η τακτική περιοδεία Γκμίντερ στη Μυτιλήνη

Επισκέψεις στον Καρά Τεπέ και το Δήμο δυτικής Λέσβου από την Ευρωπαία αρμόδια για τη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απαξίωση και κατάργηση των κοινοτήτων, πλήγμα για τη Δημοκρατία

Δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του «Εσπερινού» διαμαρτύρονται για την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Αναφορά της Μ. Κομνηνάκα και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ στο υπουργείο Παιδείας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«O Περιφερειάρχης έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ»

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Δυτικής Λέσβου και πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης για το σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να διερευνηθεί η καταγγελία για το στρατόπεδο»

Σχόλιο της Αγλαϊας Κυρίτση
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ενισχύεται ο ΟΚΑΝΑ σε Λέσβο και Λήμνο

Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ νέων προσλήψεων στην «Πνοή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καταδικαστέο το ρατσιστικό παραλήρημα στο στρατόπεδο»

Σχόλιο της βουλεύτριας Ν. Λέσβου Μαρίας Κομνηνάκα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να σταματήσουν να εμπαίζουν τον κόσμο»

Νέα καταγγελία του Γιώργου Κατζανού κατά της Δημοτικής Αρχής Κύτελη, για μαγείρεμα προσλήψεων, πριν λήξει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Να καταργηθεί το χαράτσι των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες»

Ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ερεσού για την ανάρτηση των δασικών χαρτών