× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χρειάζεται ένα παγκόσμιο συμβόλαιο σε θέματα επικοινωνίας και social media»

Συνέντευξη του συντοπίτη μας Γιώργο Πλειού, καθηγητή, πρόεδρου του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστημίου Αθηνών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2021

«Χρειάζεται ένα παγκόσμιο συμβόλαιο σε θέματα επικοινωνίας και social media»

Η απόφαση των εταιρειών social media, του Twitter, του Facebook κ.ά., να «κατεβάσουν» τους λογαριασμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε συζητήσεις, κυρίως έναν προβληματισμό σε σχέση με την ελευθερία του λόγου, τα όριά της και ποιος τα ελέγχει.

Και εάν «έριξαν» τον λογαριασμό του Τραμπ, ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον πλανήτη, τότε φαντάσου σε τι αποκλεισμό μπορούν να οδηγήσουν απλούς ανθρώπους σαν εμάς ή, ακόμα χειρότερα, αριστερούς ανθρώπους που παλεύουν για τις ιδέες τους. Πού σταματάει αυτή η δικαιοδοσία; Ποιος τους την έδωσε; Πώς προστατεύεται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου;

Από την άλλη πλευρά, άλλοι ρωτούν, με τη σειρά τους, πόση ανοχή μπορεί να δείχνει μια κοινωνία στον φασιστοειδή, τοξικό λόγο μίσους που εκπορεύεται από τα πιο επίσημα χείλη; Για πόσο διάστημα μπορεί ανενόχλητος να δηλητηριάζει με λόγο μίσους; Με ρατσιστικές αναφορές και με σεξιστικές δηλώσεις; Στην Ελλάδα ο φασιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής μπήκε στη φυλακή και τουλάχιστον δεν είμαστε εκτεθειμένοι στην τοξικότητά του. Η Αμερική τώρα κάνει τα βήματά της σε αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα των ατομικών ελευθεριών και ειδικότερα η ελευθερία της έκφρασης μέσω των social media αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται σύντομα η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, που ρυθμίζει ακόμη και θέματα περιεχομένου του Διαδικτύου. Μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο λογοκριτικό;

Η ΑΥΓΗ ζήτησε τη γνώμη ειδικών σε θέματα επικοινωνίας και μέσων ενημέρωσης, ανοίγοντας τη συζήτηση. Με τον συντοπίτη μας, καθηγητή Γιώργο Πλειό μιλήσε με βάση τη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στην Ευγενία Λουπάκη στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5

Πώς βλέπετε το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Τραμπ; Είναι περιορισμός της ελευθερίας του λόγου;

Η ελευθερία του λόγου είναι μια από τις βασικές ελευθερίες και προϋπόθεση πολλών άλλων. Όμως πάντα υπόκειται σε περιορισμούς - π.χ. δεν επιτρέπεται η παιδική πορνογραφία, ο λόγος μίσους, η συκοφαντία κ.ά. Οι περιορισμοί προβλέπονται από κάποιο νομικό πλαίσιο, το σύνταγμα ή ειδικούς νόμους.

Ας έρθουμε τώρα στην περίπτωση Τραμπ. Γνωρίζουμε ότι κάλεσε τους οπαδούς του να πολιορκήσουν το Καπιτώλιο αμφισβητώντας ταυτόχρονα το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να εξετάσουμε αν αυτό είναι παράνομο και με βάση ποια νομοθεσία. Ακόμη σημαντικότερο είναι αν οι εταιρείες των social media έχουν τη νομιμοποίηση να επιβάλλουν κυρώσεις. Η επιβολή περιορισμού του λόγου πρέπει να είναι νόμιμη. Είναι όμως; Σχετικό δίκαιο που να διέπει τη λειτουργία των social media διεθνώς δεν υπάρχει, πέρα από γενικές προβλέψεις διεθνών οργανισμών και συμβάσεων.

Συνεπώς, βρισκόμαστε διεθνώς στον αέρα; Ποιος αποφασίζει;

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο: από τη μια πλευρά έχουμε ένα παγκόσμια κοινωνικοποιημένο μέσο επικοινωνίας όπως το Twitter και από την άλλη την αμερικανική ιδιωτική του διαχείριση. Η υπόθεση Τραμπ - Twitter φέρνει στο προσκήνιο αυτή την αντίθεση. Διότι εδώ μια ιδιωτική εταιρεία επιβάλλει περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου με τους δικούς της κανόνες, όχι κανόνες δικαίου.

Ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε τώρα. Είναι ένας ακροδεξιός, ρατσιστής, μισαλλόδοξος πολιτικός, που έχει την ίδια συμπεριφορά αδιαλείπτως τουλάχιστον από το 2016. Γιατί δεν έκαναν κάτι τόσο καιρό το Twitter και το Facebook; Μήπως η απάντηση είναι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται;».

Κανείς δεν λέει ότι οι εταιρείες social media είναι αθώες.

Από μία άποψη, αυτό που έκαναν οι εταιρείες είναι και μια πολιτική αυτοδικία. Τον Δεκέμβριο 2016, σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ αρνήθηκε να δώσει τον λόγο σε εκπρόσωπο του CNN να του απευθύνει ερώτηση λέγοντας πως το CNN είναι fake news media - και από εκεί ξεκίνησε η χρήση του όρου fake news. Δικαίως ξέσπασαν τότε διαμαρτυρίες για το φίμωμα του CNN. Όμως, σε όλο το διάστημα από τότε, ήθελαν τη στήριξη της προεδρίας των ΗΠΑ, δηλαδή του Τραμπ, τουλάχιστον νομικο-διοικητικά. Γι’ αυτό ήθελαν να τα πηγαίνουν καλά με τον Τραμπ. Το Facebook, που έκλεισε τον λογαριασμό του Τραμπ, δεν ήταν που τον βοήθησε δίνοντας προσωπικά στοιχεία χρηστών του Facebook στην Cambridge Analytica προκειμένου να κατασκευαστούν εξατομικευμένα fake news προς τους Αμερικανούς πολίτες, γεγονός που συνέβαλε ώστε να κερδίσει ο Τραμπ στις εκλογές το 2016; Πώς εμφανίζεται τώρα ως διαπρύσιος εχθρός του; Το Facebook δεν βοήθησε τον φασίστα Τραμπ να εκλεγεί; Συνεπώς δεν μπορούμε να αφήσουμε την τήρηση της ελευθερίας του Λόγου ούτε στο Twitter ούτε στο Facebook ούτε σε καμία ιδιωτική εταιρεία, ιδιαίτερα παγκόσμια.

Συνεπώς, κάθε χώρα να ρυθμίζει τα του οίκου της. Τι μπορεί να γίνει όμως με τις πολυεθνικές - κολοσσούς του Διαδικτύου;

Τα όρια της ελευθερίας του λόγου σε κάθε χώρα τα ορίζει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τις πολύ γενικές προβλέψεις δεν υπάρχουν εξειδικευμένες ρυθμίσεις για την ελευθερία του λόγου στα social media. Στην ουσία λοιπόν, οι εταιρείες παίζουν ένα παιχνίδι κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία η Netflix έκανε συμβιβασμούς σε θέματα ελευθεριών για να έχει την αγορά της χώρας. Στην Τουρκία το Twitter -που έκλεισε τον λογαριασμό του φασίστα Τραμπ- έχει συμβιβαστεί με τη απαίτηση του δικτάτορα Ερντογάν να ορίσει τοπικό εκπρόσωπο, ώστε να λογοδοτεί σε περιπτώσεις που παραβιάζει τη νομοθεσία στην Τουρκία. Είναι όλα αυτά υποκριτικά ή δεν είναι;

Δεν πρόκειται για κανόνες δημοκρατίας, αλλά για κανόνες αγοράς. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι έρχεται μια ιδιωτική εταιρεία να ρυθμίσει τα όρια της ελευθερίας του λόγου σε μια χώρα και διεθνώς χωρίς νομικό πλαίσιο. Βγάλτε από τη μέση τον φασίστα Τραμπ. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε πολίτης.

Εμπιστεύεστε τις κυβερνήσεις ή ακόμη και ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για τα social media; Δεν θα εξυπηρετούν τις κυρίαρχες τάξεις;

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ιδιωτικές εταιρείες, είτε παρακινούμενες από εμπορικά συμφέροντα είτε έχοντας πολιτικά κίνητρα, ορίζουν τα όρια της ελευθερίας του λόγου όπως τις συμφέρει. Καθώς έχει παγκοσμιοποιηθεί η επικοινωνία, χρειάζεται ένα «παγκόσμιο συμβόλαιο» στα θέματα της επικοινωνίας και ειδικά των social media. Δεν φοβάμαι τη ρύθμιση, φοβάμαι τους ρυθμιστές. Στη ρύθμιση πρέπει να ελαχιστοποιηθεί ο ρόλος των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων. Εάν δεν το κάνουμε με δημοκρατικό τρόπο, θα το κάνουμε με αυταρχικό τρόπο. Αυτή τη στιγμή ακολουθούμε τον αυταρχικό τρόπο, στον οποίο πρωταγωνιστούν ηγέτες του είδους Τραμπ ή εταιρείες - ή από κοινού ώς τώρα. Δεν μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να ορίζει τα όρια της ελευθερίας του λόγου κανενός και καμιάς ελευθερίας. Αυτό είναι νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτισμός.

Σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα σε εξέλιξη η ψήφιση του λεγόμενου “νομοσχεδίου Πέτσα”, που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία του 2018 για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων. Στο άρθρο 8, παράγραφος 1, εδάφιο α, προβλέπονται συνέπειες για όσους εκφράζουν λόγο μίσους προς ομάδες πολιτικών φρονημάτων. Η έκφραση «Θάνατος στον φασισμό» ή το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά» ή το αντίστοιχο του Λοΐζου μπορεί να εκληφθούν ως λόγος μίσους και να φιμωθούν όσοι τα πουν.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

37 ημερών βρέφος νεκρό από κορονοϊό

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης
ΕΛΛΑΔΑ

39 θάνατοι, 477 διασωληνωμένοι, 1.165 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Ξύλο και προσαγωγές στη Νέα Σμύρνη

Σάλος με βίντεο ωμής βίας από αστυνομικούς - Πορεία διαμαρτυρίας από κατοίκους
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικός χτύπησε φωτορεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας

Κατέγραφε το περιστατικό της προσαγωγής του γιου του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτορα
ΕΛΛΑΔΑ

Μια Πολιχνιάτισσα για αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Η πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη για Αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο διαλυτήριο το πλοίο «Θεόφιλος»

Τέλος εποχής για το πλοίο της ΝΕΛ με το οποίο γινόταν τα.... crash tests στα λιμάνια! Έπεται η διάλυση και του πλοίου «Μυτιλήνη»
ΕΛΛΑΔΑ

41 θάνατοι, 452 διασωληνωμένοι, 2.301 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεύτερο επικίνδυνο ξέσπασμα στο στρατόπεδο Μαρινέλλη»

Δήλωση της επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐας Κυρίτση
ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτική θητεία 12 μηνών

Αυξάνεται η θητεία για όσους θα καταταγούν τον ερχόμενο Μάιο και μετά. Εννιά μήνες θητείας μόνο για όσους θα μείνουν στα σύνορα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«155.000 ευρώ με αδιαφανή κριτήρια πολιτικών σκοπιμοτήτων»

Σφυροκόπημα από την Αγλαϊά Κυρίτση σε Μουτζούρη και Χριστόφα για την χρηματοδότηση ΜΜΕ του βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην «κόκκινη» Λέσβο

Τι λέει το ΦΕΚ και τι αλλάζει στα SMS προς το 13033
ΕΛΛΑΔΑ

35 θάνατοι,449 διασωληνωμένοι, 2.219 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο