× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Λεσβιακό ημερολόγιο: «Πήρα τη σκυτάλη και συνεχίζουμε!»

Ο Π. Σκορδάς μιλά για την έκδοση που μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία της στο «Ν»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2020

Λεσβιακό ημερολόγιο: «Πήρα τη σκυτάλη και συνεχίζουμε!»

Πήρε τη σκυτάλη το 2011 από τον αείμνηστο Αριστείδη Κουτζαμάνη για την έκδοση του Λεσβιακού Ημερολογίου που έως τότε μετρούσε 15 τόμους, αλλά 100 χρόνια ζωής από το 2014.

Ο επιμελητής του Λεσβιακού Ημερολογίου που με αυτό του 2021 μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία ζωής ανελλιπών ετήσιων εκδόσεων, φιλόλογος, Παναγιώτης Σκορδάς μίλησε στο ρ/σ του «Ν» και την εκπομπή «Ανθέων 99» για το εγχείρημα που μετρά εκατοντάδες συνεργάτες- σημαίνοντα πρόσωπα που αναδεικνύουν το πλούσιο και ανεξάντλητο παρελθόν του τόπου μας.

Στο Λεσβιακό Ημερολόγιο που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Λέσβου από τις εκδόσεις μύθος υπάρχει και εκτενές αφιέρωμα για τις ημέρες του κορονοϊού, ενώ 45 συνεργάτες της έκδοσης συμβάλλουν για 15 ενότητες ύλης.

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη:

Παναγιώτης Σκορδάς: Λεσβιακό Ημερολόγιο 2021. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός, Εκδόσεις Μύθος, σελ. 416

Tο «Λεσβιακό Ημερολόγιο . Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός»  του Παναγιώτη  Σκορδά  με τον παρόντα τόμο μπήκε στην δεύτερη δεκαετία της ζωής και της παρουσίας του στα Λεσβιακά γράμματα.

Το εξώφυλλο του  Λ.Η 2021 κοσμεί  μία φωτογραφία της  Τζέλης Χατζηδημητρίου.  Πολυσέλιδο αφιέρωμα στο έργο  της  πολύ γνωστής φωτογράφου και κινηματογραφίστριας  βρίσκουμε στις μέσα σελίδες με τον τίτλο «Η Λέσβος  της Τζέλης Χατζηδημητρίου ». Γράφει για αυτήν  ο Μάνος Ευστρατιάδης  και παρουσιάζεται το σύνολο του έργου της: βιβλία, λευκώματα, ταινίες, εκθέσεις, διακρίσεις, βραβεύσεις, κά

Η ύλη του ημερολογίου μοιράζεται σε 15 ενότητες και γράφουν 45 συνεργάτες.

Στην ενότητα «Πρώτη Γραφή-Πρώτη ανάγνωση» βρίσκουμε  αφηγήματα, διηγήματα, ποιήματα   του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, του Αχιλλέα Θεοφίλου, Τζανή Σταυράκη, της Έλλης Κουτρουλίδου-Αλτιπαρμάκη,  της  Μαρίας Κοτοπούλη και του Γιάννη Κωνσταντέλλη.

Στον τόμο στεγάζονται δύο αφιερώματα: στον Στρατή Αναστασέλλη και στον Θεοφάνη Σουλακέλλη. Η Αναστασία Αβούρη με μια μεστή και κατατοπιστική μελέτη παρουσιάζει το εικαστικό έργο του Στρατή  Αναστασέλλη, ενώ οι Αγγελική Οικονόμου και Στέλλα Ευαγγέλου μετέφρασαν  στα ελληνικά από τα γαλλικά ένα εξαιρετικό  πολυσέλιδο κείμενο από το βιβλίο του Γάλλου ακαδημαϊκού Μισέλ Ντιόν με τίτλο «Ο Μισέλ Ντεόν με τον Στρατή Αναστασέλλη στη Λέσβο». Ανέκδοτο υλικό  δημοσιεύουν ο Νίκος Παπαδέλλης και ο Παναγιώτης Σκορδάς.

 

Για τον  Φάνη Σουλακέλλη και το έργο που άφησε στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και της εκπαίδευσης γράφουν πολλοί φίλοι και συνεργάτες του,  όπως ο Δημήτρης Κοφτερός, ο Νίκος Ανδρίκος , η Ευανθία Αναγνωσταρά , ο Στέφανος Φευγαλάς, κά

Επίσης βρίσκουμε ένα αφιέρωμα  με τίτλο «Μέρες κορωνοϊού – Μέρες καραντίνας. Μάρτιος- Μάιος  2020» με φωτογραφικό υλικό του Πολύδωρα Αναστασέλλη και κείμενα του Λευτέρη Ζούρου, του Θόδωρου Μαραγκού, του Νίκου Βερβενιώτη, του Γιώργου Καρτέρη, του Βαγγέλη Χατζημανώλη, του Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ενότητα :«Λαογραφικά - Μουσικά- Γλωσσικά». Ο Γιώργος Γουγούλας  παρουσιάζει τον Γιώργο Μαλακό και τους περίφημους  χαρταετούς του, ο  Νίκος Τσιριγώτης και ο Στέφανος Φευγαλάς  γράφουν για τον  πολύ γνωστό «Νυφκάτο», το γαμήλιο τραγούδι της Λέσβου, ο Γιάννης  Παπάνης δίνει «Μαθήματα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας για ...ενηλίκους».

Ο Μάκης Αξιώτης με τον γιο του Στρατή  δημοσιεύουν  μια πολύ πρωτότυπη εργασία για τα «Aποτροπαϊκά Σύμβολα στη Λαϊκή Αρχιτεκτονική» με πλουσιότατο φωτογραφικό υλικό και ο Αριστείδης Κυριαζής στην ενότητα «Νεότερη Ιστορία» εξιστορεί «Ένα επεισόδιο το 1880 στον Κόλπο Καλλονής μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ψαράδων».

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης πραγματεύεται το  ποιητικό  και το επιχειρηματικό έργο του Τάκη Συρέλλη με ωραιότατο φωτογραφικό υλικό από το «ΤAKE FIVE» που σφράγισε την καλοκαιρινή ζωή της Λέσβου τη δεκαετία του 1980, η Ανθούλα Δανιήλ  σχολιάζει ένα ανέκδοτο κείμενο του Γιώργου Κοτζιούλ για τον Αντώνη Πρωτοπάτση και ο Παναγιώτης Σκορδάς  μια επιστολή του Φώτη Κόντογλου  με ιδιαίτερο Λεσβιακό ενδιαφέρον.

Στην ενότητα «Αρχαιολογία»  η  Ευαγγελία Λημναίου μάς   μεταφέρει στη Λήμνο, στην  Πολιόχνη και στη  Μύρινα,  δυο ακμάζοντα κέντρα  της 3ης χιλιετίας π.Χ.  και στην ενότητα «Βιβλιογραφικά» ο Θανάσης Καλαμάτας  δημοσιεύει μια πρώτη καταγραφή με τις «Αρχέτυπες εκδόσεις της  Ιστορικής  Βιβλιοθήκης  του Γυμνασίου Μυτιλήνης» .

Ο Στρατής Δελόγκος, ο Μιχάλης Καπιωτάς και ο Γιώργος Βρασίδα Λαγουμίδης μάς δίνουν «ιστορικές μαρτυρίες …αλλιώς»,  η  Έλσα Εγγλεζοπούλου γράφει για τα δέκα χρόνια του «ΟΡΙΑΣ» και ο Παναγιώτης Τσακύρης για τα είκοσι χρόνια της «ΑΓΙΑΣ ΣΙΩΝ».

Πλούσια, όπως κάθε χρόνο,  η ενότητα «Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους…»:  Γιάννης Αγριτέλλης: «Κινητός Κινηματογράφος “ΛΕΣΒΟΣ”»,  Σταύρος Βαλτάς: «Κασάτο παγωτό: Το ξεγάνιασμα του κάμπου», Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα: «Μια ξερολιθιά στο γιαλό της Αγίας Βαρβάρας Πλωμαρίου διηγείται!». Επίσης η Λέσβος μέσα από συλλεκτικά τεκμήρια, μέσα από παλιές φωτογραφίες και μέσα από τον χρωστήρα του Μιλτιάδη Σελίμη.

Ο τόμος κλείνει με το πενάκι του Αντώνη Κυριαζή που αποχαιρετά το 2020 και τα βιογραφικά όλων των συντελεστών.

Το οπισθόφυλλο κοσμεί  κεραμικό πιάτο του Δημ. Ιωαν. Χατζηγιάννη. Τα κοσμήματα  είναι μετόπες από ξυλόγλυπτες κασέλες του Χαράλαμπου Δημ. Καμαρού.

Εισαγωγικά υπάρχει το καθιερωμένο κείμενο του Παναγιώτη Σκορδά και οι χαιρετισμοί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Μυτιλήνης, του Περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου, του Δημάρχου Μυτιλήνης και  του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου.

Όλος ο τόμος είναι έγχρωμος με πλουσιότατο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και διατίθεται μέσα  σε ειδικό τυπωμένο κουτί.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Το μοναδικό ιστάμενο μνημείο της Λέσβου κινδυνεύει με κατάρρευση»

Επιστολή Συλλόγων και κατοίκων της Μόριας για το Αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχοντίδου, Φιλανιώτου και Λούπου κατά πολιτικής Μενδώνη

Επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό 119 ιστορικών στελεχών μεταξύ των οποίων και τρεις διατελέσαντες Προϊστάμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα βίας»

Ανακοίνωση – ψήφισμα από την Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, για τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Αυτοψία τον Μάρτιο: Παρέμβαση Βαλσαμίδη για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

Επιστολή του στο υπουργείο Πολιτισμού μετά την ανάδειξη του προβλήματος από το «Ν», όπου θυμίζει και τις παρεμβάσεις του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Μαρία Γιαννίκου εκθέτει… διαδικτυακά

«Η πλατεία των ονείρων» σε συλλογική έκθεση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Η σκαλωσιά έπεσε, ακολουθεί το μνημείο;

Ετοιμόρροπο τόξο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στη Μόρια μετά την κατάρρευση της μεταλλικής σκαλωσιάς που το υποστύλωνε από το 2005. Κίνδυνος κατάρρευσης μεγάλου μέρους του μνημείου αν υποχωρήσει το τόξο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για τις προσκλήσεις του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»
ΧΩΡΙΑ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Σάρλιτζα

Τρία τα σενάρια αξιοποίησης λέει ο Περιφερειάρχης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έκλεισε ο «Αιολικός Κύκλος»

Τέλος Εποχής με την απώλεια του Τάκη Χατζηαναγνώστου
ΒΙΒΛΙΟ

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Χατζηαναγνώστου

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε σήμερα ο πολυβραβευμένος συγγραφέας της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Να γιατί βιβλιοπροτείνω !

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ