× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ηλεκτρονική περιήγηση στους οικισμούς των μικρασιατών προσφύγων!

Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης στο Leader από την Αντιπεριφέρεια πολιτισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2020

Ηλεκτρονική περιήγηση στους οικισμούς των μικρασιατών προσφύγων!

Προς χρηματοδότηση τρεις προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 251.181,75 ευρώ, στο πλαίσιο της εκδοθείσας από την ΕΤΑΛ ΑΕ Πρόσκλησης LEADER: «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ, «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη αγροτικών και παράκτιων περιοχών της νησιωτικής υπαίθρου» υπέβαλε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού.

Ανάμεσα στις τρεις προτάσεις είναι αυτή για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «1922-2022. H Μικρασιατική Καταστροφή - Θαλασσινή γέφυρα πολιτισμού στη Λέσβο» με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ. Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, θα δημιουργηθεί ψηφιακή διαδικτυακή εφαρμογή (web app),  η οποία θα συνιστά μία «περιήγηση» στο νησί της Λέσβου με δυνατότητα «στάσεων» σε οικισμούς ή τοποθεσίες οι οποίες είναι δυνατόν να συνδεθούν με τα πολιτισμικά αποτυπώματα  των Μικρασιατών προσφύγων. Η εφαρμογή αυτή θα φιλοξενηθεί σε ειδικό χώρο του ιστότοπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πέραν αυτού θα υπάρξει η υλοποίηση δύο διαλέξεων (μια στη Μυτιλήνη και μια στη Καλλονή) και ενός διήμερου επιστημονικού συνεδρίου στη Μυτιλήνη με αντικείμενο τη Μικρασιατική Καταστροφή, την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και τη ανάπτυξη του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε κατόπιν του μπολιάσματος που δέχθηκε με τα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συνέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Άλλη πρόταση φέρει το τίτλο «Χώρος Θερινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και Κινηματογραφικών Προβολών - Προμήθεια Εξοπλισμού» και έχει προϋπολογισμό 151.187,40 ευρώ. Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού (οπτικοακουστικού & ξενοδοχειακού) του πολυχώρου πολιτισμού Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Και τέλος η πρόταση «Θερινό Εικαστικό Εργαστήρι στη Λέσβο: Ήταν ένα Μικρό Καράβι… στη Λέσβο - Σύγχρονα Έργα - Ο Διαχρονικός Ρόλος της Θάλασσας στο Πολιτισμό της Λέσβου» έχει προϋπολογισμό 49.994,35 €. Αφορά την υλοποίηση - σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - ενός θερινού εικαστικού εργαστηρίου στο Μόλυβο στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν πρότυπα σύγχρονα εικαστικά έργα (ζωγραφικής & κεραμικής). Τα έργα αυτά θα εκτεθούν στη συνέχεια σε δύο εκθέσεις. Η πρώτη θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Γεωργιάδη και η δεύτερη θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ στην Αθήνα.

 

«Δουλεύουμε για να γίνονται τα λόγια πράξεις»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Οικονομικών κα Αντωνέλλη δήλωσε: «έχουμε πει ως Περιφερειακή Αρχή ότι θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στον τομέα του Πολιτισμού, προκειμένου να καταφέρει η Περιφέρεια μας να αναδείξει  το συγκριτικό της πλεονέκτημα στον τομέα του πολιτισμού. Δουλεύουμε για να γίνονται τα λόγια πράξεις και μια από τις πράξεις μας είναι η παρούσα υποβολή για χρηματοδότηση των τριών προτάσεων μας από το Leader Αλιείας Λέσβου. Είναι για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, άκρως σημαντικές:

Η προμήθεια  για τον  εξοπλισμό του Αρχοντικού Γεωργιάδη (συνδυαστικά με την δρομολογούμενη επισκευή του)  θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες πολιτισμού προς τους πολίτες αλλά και θα περιορίσει τα κόστη της θερινής λειτουργίας του.

Η συνδιοργάνωση με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών - με την οποία και έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας - Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου είναι μια δράση που αποδεικνύει την συνέχεια της παράδοσης της Λέσβου στον χώρο της ζωγραφικής και της κεραμικής στην σύγχρονη εποχή, ενώ συγχρόνως η διοργάνωση των δυο εκθέσεων των έργων που θα δημιουργηθούν, θα αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας. 

Η τρίτη μας πρόταση, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, πέρα από ιστορικό μας  χρέος, αποτελεί και μια προσπάθεια  ανάδειξης της πολύτιμης συνεισφοράς του προσφυγικού πληθυσμού στην διαμόρφωση του σύγχρονου Λεσβιακού πολιτισμού.

Ευελπιστούμε στην έγκριση τους από την ΕΤΑΛ ΑΕ, προκειμένου σε συνεργασία μαζί με τα άξια στελέχη της, να προσθέσουμε ένα μικρό λιθαράκι στα δρώμενα που αφορούν τον πολιτισμό της Λέσβου. Είμαστε δε σε ετοιμότητα, προκειμένου να δουλέψουμε και για τα υπόλοιπα νησιά μας και να υποβάλλουμε αντίστοιχες προτάσεις πολιτισμού στα Τοπικά Προγράμματα Leader, όταν και εφόσον οι σχετικές Προσκλήσεις για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων μας παράσχουν αυτή τη δυνατότητα.»  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στο φως ‑σχεδόν άθικτο‑ ρωμαϊκό άρμα

Μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα σε έπαυλη έξω από την Πομπηία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τσουχτερά πρόστιμα και συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Μετά από ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Καμία νέα δομή‑Κλείσιμο του Καρά Τεπε»

Παρέμβαση του Συλλόγου Απανταχού Παφλιωτών και του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Κανένα νέο κέντρο‑άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών»

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου συμμετέχει στην μηχανοκίνητη πορεία της Κυριακής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Χρειαζόμαστε ΕΜΑΚ στα νησιά εν μέσω τόσων προκλήσεων»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών, Γ. Ντίνος και ο νέος περιφερειακός Διοικητής, Χ. Μπόκας μιλούν για τις προκλήσεις της πυροσβεστικής με φόντο το θλιβερό συμβάν απόπειρας αυτοπυρπόλησης Αφγανής στον Καρά Τεπέ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Ανακοίνωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, με αφορμή της συμπλήρωση ενός έτους, από τα γεγονότα της Καράβας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ελεύθερη η Αφγανή μητέρα που επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί

Απολογήθηκε σήμερα ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα και οι δικηγόροι της ελπίζουν σε απαλλακτικό βούλευμα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Είστε ικανοποιημένος κ. Κύτελη;»

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατά της νέας δομής με ερωτήματα προς το δήμαρχο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μεγάλες διακρίσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Σημαντικές πρωτιές σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σαξοφώνου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης

Μετά την απολογία του και τη συμφωνία Ανακριτή και Εισαγγελέα για λόγους πρόληψης τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Επιχείρηση αρετή» στον καταυλισμό των Ρομά στην Παγανή

Ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σήμερα με σκοπό «την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή»
ΥΓΕΙΑ

Κλείνει η Α γυμνασίου στην Αγιάσο λόγω κρούσματος

Μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα σε όλες τις τάξεις πλην αγγλικών και γαλλικών