× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων είναι αυτές που δε δίνουν λύση στο αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου μας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2020

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων είναι αυτές που δε δίνουν λύση στο αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου μας

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες μέρες στην κοινωνία του νησιού μας, μετά τον ξαφνικό θάνατο του φαρμακοποιού κ. Π. Ψύχα, από έμφραγμα.Έτσι, προστέθηκε ακόμη μία αδικοχαμένη ζωή στην λίστα των ανθρώπων που έφυγαν από κοντά μας, λόγω της έλλειψης αιμοδυναμικού τμήματος στο Νοσοκομείο.

Λίγες μέρες μετά (25-11-2020), οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας, ζητάνε την άμεση στελέχωση και λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Τοπικό ΜΜΕ, αφού δημοσίευσε την ερώτηση, μετέπειτα, σχολίασε πως μόνο όταν κάποιος συνάνθρωπός μας χαθεί, οι βουλευτές του νησιού μας διεκδικούν το αιμοδυναμικό. Να ξεκαθαρίσουμε πως η κριτική για το ΚΚΕ και επιβάλλεται να γίνεται και είναι καλοδεχούμενη από όποιον και αν γίνεται. Μας βοηθά στο να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι στον καθημερινό μας αγώνα, για τις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, εξαιτίας των πολιτικών, τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και της ΕΕ.

Η κριτική όμως που ασκήθηκε, (σ.σ. σχετικά με την ερώτηση) στο ΚΚΕ και στο πρόσωπο της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του Κόμματος, είναι άδικη.
Η κριτική για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού, θα έπρεπε να ασκηθεί πρώτα και κύρια στα πρόσωπα αλλά και στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει αυτόν εδώ τον τόπο. Το ΚΚΕ, είχε και έχει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό, σε υποδομές (και πολλά άλλα) που έχουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και Αγροτικά Ιατρεία όλης της επικράτειας.

Και οι ελλείψεις που υπάρχουν, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προκύπτουν από τις συνέπειες της πολιτικής, της εμπορευματοποίησης και της ελλιπούς χρηματοδότησης της υγείας, που έχει ακολουθηθεί από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω ισχύουν και για το αιμοδυναμικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Κόμματα και κυβερνήσεις πέρασαν, ύστερα άλλαξαν, κάποια ξαναβαφτίστηκαν, άλλα ξανάρθαν στην Κυβέρνηση και πάει λέγοντας. Ένα μόνο δεν άλλαξε. Το αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.Ας πάμε λίγα χρόνια πίσω. Την Πέμπτη 14 Απρίλη του 2016 είχε συζητηθεί στη Βουλή, επίκαιρη ερώτηση του τότε βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου, που αφορούσε τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο και γενικότερα στο δημόσιο τομέα υγείας στη Λέσβο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είχε τονίσει ανάμεσα σε άλλα πως: «είναι απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα Υγείας και στη Λέσβο ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση».
Επίσης είχε σημειώσει ότι: «ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν λίγες μέρες στη Μυτιλήνη θρήνησαν το θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου, λόγω έλλειψης του αιμοδυναμικού εξοπλισμού, για να αντιμετωπισθεί το έμφραγμα που είχε υποστεί και της απώλειας κρίσιμου χρόνου για τη μεταφορά του σε νοσοκομείο των Αθηνών».

«Θα το εξετάσουμε» το ενδεχόμενο να προμηθευτεί με αιμοδυναμικό εξοπλισμό το Νοσοκομείο της Λέσβου, «δεν είμαστε κατ' αρχήν αρνητικοί», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ενώ απέδωσε την έλλειψη αυτή στο γεγονός ότι δεν υπήρχε αίτημα των διοικήσεων του νοσοκομείου!
«Θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση για την προμήθεια του αιμοδυναμικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο της Λέσβου» είχε πει ανάμεσα σε άλλα ο βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία του.


Από τον Απρίλη του 2016 φεύγουμε και πάμε στο 2020. Πιο συγκεκριμένα, στη Δευτέρα 3 Φλεβάρη του 2020 και στην τριήμερη επίσκεψη του Πολάκη και της Ξενογιαννακοπούλου στη Μυτιλήνη. Η εφημερίδα ΑΥΓΗ σε ρεπορτάζ της, έγραφε ανάμεσα σε άλλα πως: «το πρωί του Σαββάτου (σ.σ. 1 του Φλεβάρη) ο Π. Πολάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και το απόγευμα της ίδιας μέρας το κλιμάκιο παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον εξοπλισμό και μάλιστα σε αυτόν του αιμοδυναμικού τμήματος το οποίο επισκέφθηκε. Και το οποίο πρέπει να στελεχωθεί σημείωσε».

Από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιούνη του 2019 (αρχές Ιούλη είχαν γίνει οι εκλογές και άλλαξε η κυβέρνηση) είχαν περάσει 38 μήνες!!! 38 μήνες ήθελε ο Π. Πολάκης -δεν του έφτασαν κιόλας- για να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί με αιμοδυναμικό εξοπλισμό το Νοσοκομείο της Λέσβου. Αυτή ήταν απάντηση που είχε δώσει στον Σταύρο Τάσσο. Και από πού ζητάει τώρα ο Π. Πολάκης να στελεχωθεί το αιμοδυναμικό; Από την ΝΔ που τον Φλεβάρη του 2020 ήταν (και παραμένει να είναι) στην κυβέρνηση.

Να θυμίσω πως, από την 1η Σεπτέμβρη 2014 έως την 31η Αυγούστου 2019, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «ανήκε» στην ΝΔ, η οποία είχε στηρίξει επίσημα την Χρ. Καλογήρου, η οποία και εκλέχτηκε Περιφερειάρχης (όπως όλοι γνωρίζουμε παλιότερα ήταν και βουλευτής του Νομού).

Κατά την διάρκεια της θητείας της, πιο συγκεκριμένα στις 25 Απρίλη του 2017, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Προβέτζας, είχαν στείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, σχετικά με την ανάγκη λειτουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο».
Έχουν περάσει από τον Ιούλη του 2019 έως σήμερα 16 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, με το πρόβλημα να παραμένει άλυτο. Ούτε η ΝΔ, που πριν 3 χρόνια η εκπρόσωπος της στην Περιφέρεια έστειλε επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δώσει λύση σε αυτό που διεκδικούσε!!! Πως ξεχνιούνται κάποια πράγματα μόλις αναλάβει ένα κόμμα την κυβέρνηση!

Με αρκετή ανυπομονησία περιμένουμε πάντως, τόσο την απάντηση όσο και τη συζήτηση στη Βουλή για την εν λόγο ερώτηση του ΚΚΕ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, άδικα χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές, όλα αυτά τα χρόνια λόγω της έλλειψης των υποδομών που υπάρχουν στα Νοσοκομεία. Όπως και στο δικό μας. Και είναι κρίμα οι καθυστερήσεις της πολιτικής ηγεσίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.Και το ΚΚΕ ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε, ποτέ δεν πάτησε πάνω σε χαμένες ανθρώπινες ζωές για να απαιτήσει τα αυτονόητα.

Υπάρχουν κόμματα, που πατώντας πάνω στο «πόσους έχασα εγώ-πόσους έχασες εσύ», προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες.Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε, να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό των δομών της υγείας.
Καθημερινά και όχι επετειακά.

*Ο Γιάννης Ζαφειρίου είναι μέλος της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η σφαγή των Φοινίκων ή όταν το κράτος εθελοτυφλεί!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο Σεβασμός είναι απαίτηση

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανδημία: μια δοκιμασία ηθικής;

Γράφει η μαθήτρια ΜΑΡΙΤΑ ΣΤΕΦΑΝΕΛΛΗ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 17/1/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τελικά μάθαμε τι ήταν;

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το όχι είναι ΌΧΙ

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Βροχόπτωση 12ης Ιανουαρίου 2021, περιοχή Καλλονής Λέσβου

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«...άρον‑άρον 2,5 δισ. για νέα μαχητικά αεροσκάφη»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τα Θρησκευτικά ή τα «θρησκευτικούλια μας;»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/1/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δόγμα του σοκ για τα Πανεπιστήμια

Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ*