× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λογοτεχνία και πραγματικότητα

Γράφει ο ΞΕΝΟΦΩΝ Ε.ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/11/2020

Λογοτεχνία και πραγματικότητα

Η «επιστροφή στις ρίζες» είναι ένα διήγημά μου (Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΒΡΟΧΙΑ εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ Θεσσαλονίκης) που αναφέρεται σε σ’ ένα νέο κορίτσι, απ’ αυτά που στην Ελλάδα τα αποκαλούμε «Ρωσοπόντια» και όπου να πάνε είναι ξένα, που προσπαθεί να σπουδάσει ιατρική στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας τρόπους βιοπορισμού, οπουδήποτε είναι εφικτό. Ζητούσε δουλειά. «Και βρήκε.

Σε μια κλινική που δεν φημιζόταν για την, υψηλής στάθμης, προσφορά υπηρεσιών υγείας, αλλά για την σχετικά εύκολη και πάντως ευκολότερη από τα άλλα παρόμοια ιδρύματα, χορήγηση πιστοποιητικών ασθενείας, σε ανθρώπους που ήθελαν δικαστήρια ή άλλες δύσκολες καταστάσεις με τις αρχές.
Η συνταγή ήταν απλή, αλλ’ αποτελεσματική.

Ο πελάτης, γιατί αυτό ακριβώς ήταν, έκανε εισαγωγή στην κλινική , δυο τρεις μέρες πριν απ’ την επώδυνη συνάντησή του με το δικαστήριο ή ό, τι άλλο, ο δικηγόρος του ή εν πάση περιπτώσει ο άνθρωπός του, έπαιρνε το σχετικό πιστοποιητικό, που βεβαίωνε πως η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να μετακινηθεί και η δίκη αναβαλλόταν.

Με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά το πιστοποιητικό. Βεβαιωμένο από τον Ιατρικό Σύλλογο για το γνήσιο των υπογραφών των θεραπόντων ιατρών, με περιγραφή της ασθένειας, που συνήθως ήταν κολικός του νεφρού, προκάρδιο άλγος, αναπνευστικά προβλήματα, όπως συχνές άπνοιες, ισχιαλγία και άλλες τέτοιες περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν εύκολα, ανεξάρτητα από το αν οι δικαστές διέταζαν πραγματογνωμοσύνη για την πιστοποίηση της αλήθειας».

Φορώντας την μπλούζα της νοσηλεύτριας, άκουγε το κορίτσι τις οδηγίες της προϊσταμένης για την δουλειά που αναλάμβανε. «Βασικά για τίποτα συγκεκριμένο, αφού η κλινική στέγαζε ή φιλοξενούσε υγιείς και όχι ασθενείς. Που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους, κάπνιζαν στο μικρό σαλονάκι, έτρωγαν φαγητό που τους έφερναν διάφορα delivery ή το σπίτι τους ή συζητούσαν με τους δικηγόρους τους, που ήταν άλλωστε και οι μοναδικοί επισκέπτες στο τριήμερο ή τετραήμερο το πολύ, που διαρκούσε η «νοσηλεία» τους».

Αυτό το διήγημα θυμήθηκε ο φίλος δημοσιογράφος –συγγραφέας Απόστολος Λυκεσάς , (Συχνά η λογοτεχνία προβλέπει ή περιγράφει καταστάσεις εκτός προβλεπτών ορίων) όταν σχολίαζε την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, από τον Ρ/Σ «στο κόκκινο» της και αφού διάβασε αυτό το απόσπασμα, έδωσε τον λόγο στον γιατρό Νίκο Δημόφιλο, πρώην συνεργάτη της κλινικής Σαραφιανού, μια από τις επιταχθείσες, που αποκάλυψε πως εκτός από μηνύσεις και αγωγές για οικονομικές απαιτήσεις του που εκκρεμούν, υπάρχουν και διοικητικές αποφάσεις με επιβολή προστίμων για απαράδεκτες ελλείψεις επιστημονικών προδιαγραφών, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και τις οποίες δεν μπορεί να μη γνώριζε το Υπουργείο υγείας.

Μίλησε ακόμα γα συνθήκες εργασίας πρωτόγονες, για έλλειψη καθαριότητας και των επιβεβλημένων συνθηκών υγιεινής και βεβαίως για παράβαση όλων των διατάξεων του εργατικού δικαίου.

Και οι δύο κλινικές, χωρίς βεβαίως να γίνεται σύγκριση μεταξύ τους, όσον αφορά τον εξοπλισμό, τις υποδομές και το δεν έχουν την δυνατότητα νοσηλείας και μάλιστα εξειδικευμένης, είναι υπερχρεωμένες και ως προς το Δημόσιο και ως προς τους ιδιώτες, την ίδια στιγμή που στην κατακαϋμένη την «συμπρωτεύουσα» υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές, πλήρως επιστημονικώς και τεχνολογικώς εξοπλισμένες, που θα μπορούσαν να παράσχουν υπηρεσίες εφάμιλλες των νοσοκομειακών . Που δεν επιτάχθηκαν.

Γι αυτό και μέχρι σήμερα, οι επιταχθείσες σχεδόν δεν χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον η κλινική Σαραφιανού, που σημειώσατε, είναι και εκλεγμένος πρόεδρος των κλινικαρχών Ελλάδος !!!

Παραμένει λοιπόν το ερώτημα για ποιον λόγο το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε να επιτάξει , ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ μάλιστα, αυτές τις κλινικές, που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν απαντούν στις υπάρχουσες επιτακτικές ανάγκες. Για λόγους, που δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να υποπτευθεί ο απλός πολίτης, εξακολουθώντας να ενημερώνεται από τα μπουκωμένα ΜΜΕ, που δεν αναλύουν τα γεγονότα και κυρίως δεν λένε τις ειδήσεις όπως είναι, στηρίζοντας την «ενημέρωση» που παρέχουν στα συνεχώς και αφειδώς παρεχόμενα από την κυβέρνηση στοιχεία.

Γι αυτό και οι πολύ καλά μαγειρεμένες δημοσκοπήσεις, καταλήγουν να δίνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, θηριώδη ποσοστά, για εκλογές που δεν πρόκειται, τουλάχιστον άμεσα να διεξαχθούν.

Υ.Γ. Ρεπορτάζ με το ίδιο ακριβώς θέμα, είχε ο ίδιος δημοσιογράφος στην Εφ.Συν, την Πέμπτη 16.11. 2020, προσθέτοντας δίνοντας στην δημοσιότητα και όλα τα στοιχεία που καθιστούν την κλινική Σαραφιανού ακατάλληλη, για τον σκοπό που επιτάχθηκε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«...άρον‑άρον 2,5 δισ. για νέα μαχητικά αεροσκάφη»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τα Θρησκευτικά ή τα «θρησκευτικούλια μας;»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/1/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δόγμα του σοκ για τα Πανεπιστήμια

Γράφει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ακραία άνοδος της στάθμης σε λίγα λεπτά στην Καλλονή και στον Τσικνιά

Πληροφορίες από το σύστημα προειδοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η όμορφη Μελέκ Ιπέκ

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Να συνετιστούν ορισμένοι σούπερ Χριστιανοί»

Τα σκληρά μέτρα αποτέλεσμα «της ανθρώπινης βλακείας και της αχαρακτήριστης ανυπακοής των υποτιθέμενων υπάκουων πιστών (κληρικών και λαϊκών)»- του π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΟΥΣΜΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Καλή χρονιά

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Νεοφιλελεύθεροι μύθοι και αδιέξοδα στην εποχή του κορονοϊού

Γράφει ο ΡΑΦΑΗΛ ΑΣΠΡΟΛΟΥΠΟΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι αφύσικο να φυλακίζεις τα παιδιά!

Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΤΑΤΖΗ