× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε αποχή από ηλεκτρονικές εκλογές ΠΥΣΔΕ καλεί η ΕΛΜΕ Λέσβου

«Δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας»- Αποσύρουν τα ψηφοδέλτια οι παρατάξεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2020

Σε αποχή από ηλεκτρονικές εκλογές ΠΥΣΔΕ καλεί η ΕΛΜΕ Λέσβου
Όταν οι εκλογές γίνονταν με κάλπη...

Η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια και καλεί και τη ΔΑΚΕ να αποσύρει υποψηφιότητα, όπως δεσμεύτηκε στην ΟΛΜΕ στις 2 Οκτωβρίου. Δεν θα οριστούν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ στις εφορευτικές, ούτε οι συνδικαλιστικές παρατάξεις θα «κατεβάσουν» ψηφοδέλτια για τις 7 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ με βάση και την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ της 2-10-2020 σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να διεξαχθούν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου με ενδεχομένως ηλεκτρονικά μέσα (ψηφοφορία μέσω υπολογιστή), επισημαίνει τα εξής:

«Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δε διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας καθώς καταργείται η κατά μόνας ψηφοφορία, δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή  και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Η διαδικασία μέσω υπολογιστή καταργεί τη δυνατότητα φυσικής και άμεσης επαφής κάθε ψηφοφόρου με τους υποψήφιους αιρετούς, την ανταλλαγή απόψεων, τη διαμόρφωση γνώμης μέσω συζήτησης. Μετατρέπει την ψηφοφορία μέσω του πατήματος ενός κουμπιού σε επιλογή που προσομοιάζει στην αγορά ενός προϊόντος και υπόκειται σε μεγαλύτερο βαθμό στους κανόνες του μάρκετινγκ.

Η απόφαση του Υπουργείου δεν είναι τυχαία ούτε έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Στρέφεται ενάντια στον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και προοιωνίζεται ευρύτερες παρεμβάσεις στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Είναι συνέχεια μιας σειράς  αντεργατικών ρυθμίσεων που περιορίζουν τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.  Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων. Έχει ως απώτερο στόχο την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών στην συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων και των συνδικάτων  μέσα από γενικές συνελεύσεις, ζωντανή ανταλλαγή των επιχειρημάτων , δια ζώσης ψηφοφορίες , συλλογική διεκδίκηση των κοινωνικών και εργασιακών προβλημάτων. Για αυτό πρέπει να συναντήσει την καθολική άρνηση όλων των εργαζομένων.

  Τα καταστατικά των σωματείων καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να χτυπηθεί η  λειτουργία των σωματείων και οι συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες! 

Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τα απαράδεκτα σχέδιά της

Απαιτούμε:

Ø  Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία του Π.Δ. 1/2003.

Ø  Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών «δια ζώσης» (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κλπ) ή να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Ø  Να διεξαχθούν οι εκλογές  σε εργάσιμη μέρα, όπως ίσχυε άλλωστε έως τώρα, χωρίς άδεια.

        

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση:

 

1ον Την ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ στις 2/10/20202 που αναφέρει: « Δηλώνουμε ότι εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει και προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα αποσύρουμε όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που κατέρχονται στις εκλογές» και σύμφωνα με την οποία οι συνδικαλιστικές παρατάξεις είτε δεν κατέθεσαν ψηφοδέλτια (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) είτε κατέθεσαν ψηφοδέλτια με επιφύλαξη και δέσμευση για άμεση απόσυρση των ψηφοδελτίων σε περίπτωση που επιμείνει η κυβέρνηση (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΝΩΝ-ΠΑΜΕ) είτε κατέθεσαν ψηφοδέλτια(ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΣΥΝΕΚ).

2ον Την  απόφαση της ΟΛΜΕ στις 15/10/20202 που ρυθμίζει και τα σχετικά οργανωτικά μέτρα της απόσυρσης των υποψηφιοτήτων και την οποία επισυνάπτουμε

ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ τις υποψηφιότητές μας από το ΠΥΣΔΕ Λέσβου, το ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ. Έπειτα από ενημέρωση εκπροσώπου της και η ΠΕΚ θα πράξει το ίδιο. Αναμένουμε άμεσα και  τη ΔΑΚΕ , που δεσμεύτηκε στην ΟΛΜΕ στις 2/10,  να  αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Δεν ορίζουμε εκπροσώπους της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ στις εφορευτικές επιτροπές.

Επίσης καλούμε όλους τους υποψηφίους από άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις που δεν εκλέγουν αντιπρόσωπο στην ΟΛΜΕ ή είναι μεμονωμένοι υποψήφιοι να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους από το ΑΠΥΣΔΕ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ /ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ  ΣΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

-ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ e-ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 14.00 . ΣΤΗΝ Δ.Δ.Ε

Και την ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 14.00  στην

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΟΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΩΣΟΠΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ θΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥΣ»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στη Λέσβο Νότης Μηταράκης και Beate Gminder

Επίσκεψη και αυτοψία στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η απεργία έστειλε δυναμικό μήνυμα»

Ανακοίνωση της παράταξης ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την απεργία της 26ης Νοέμβρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Οικονομική ενίσχυση και στους συνταξιούχους!»

Επιστολή της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ στον υπουργό Εργασίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Να μη σκύβουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού»

Για την κατάσταση των διανομέων στην εστίαση και των εργαζομένων που πλήττονται μίλησε στο «Ν» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λέσβου, Μ. Κάλθι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ και γιατροί ΕΣΥ ζητούν δικαιοσύνη απέναντι στα πρόστιμα

Παρέδωσαν τα ψηφίσματά τους στον αστυνομικό διευθυντή για τα όσα έγιναν στις 17 Νοεμβρίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Για την υγεία διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη οι υγειονομικοί

Στο πλευρό τους η ΑΔΕΔΥ και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσπάθεια να «φιμωθεί» η μικροφωνική του Εργατικού Κέντρου

Εξορμήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης και… «μπλόκο» της Αστυνομίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με τις μάσκες!»

«Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, του 8ωρου και των μισθών των εργαζομένων» λέει για τη σημερινή απεργία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και η Ένωση Γιατρών στην 24ωρη απεργία

Κινητοποίηση την Πέμπτη στο προαύλιο του Νοσοκομείου
ΥΓΕΙΑ

«Αποκρύπτουν τα κρούσματα, ζητάμε απολύμανση»

Νέα καταγγελία για το ίδιο σούπερ-μάρκετ από την Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ελλιπή μέτρα προστασίας εν μέσω πανδημίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στους χώρους εστίασης το Σωματείο επισιτισμού