× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Νέα σελίδα στον περιβαλλοντικό σύλλογο ΔΡΥ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Απολογισμός δράσης και νέοι στόχοι

Δημοσίευση 13/10/2020

Νέα σελίδα στον περιβαλλοντικό σύλλογο ΔΡΥ

Αλλαγή φρουράς στο δραστήριο Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου  «Δρυς», όπου  συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Χρήστος Χατζηλίας, τη θέση του Γενικού Γραμματέα ο Χρήστος Κουφέλλης, ταμίας ο Γιώργος Καλλοντζής, Αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Σαμαράς, Οργανωτική Γραμματέας η Δέσποινα Μαϊάκη, και μέλη οι Δημήτρης Πασσάς και Δημήτρης Κουγιούς.

Σε προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος

Στον απολογισμό δράσης της προηγούμενης διοίκησης του Συλλόγου όπου πρόεδρος ήταν ο Δημήτρης Κόνσουλας  μεταξύ άλλων γίνεται εκτενής αναφορά στους αγώνες του ΔΡΥ από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του, για το  ζήτημα της μόλυνσης των πηγών της Κάτω Πέτρας, του ποταμού Βούλγαρη και της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Άντισσας από τα τυροκομεία και την οικολογική καταστροφή που αυτή προξενούσε.

«Η δυναμική μας, αναφέρεται στην ανακοίνωση,  όλη αυτή την περίοδο στράφηκε σε ενέργειες που θα εντόπιζαν το πρόβλημα, θα πίεζαν τους αρμόδιους και θα υποστήριζαν λύσεις. Έτσι αναδείξαμε το πρόβλημα με αυτοψίες, τεκμηριώνοντάς το με φωτογραφικό υλικό και βιντεολήψεις, πιέσαμε τις δημόσιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα και διοικητικά μέτρα, συγκαλέσαμε λαϊκές συνελεύσεις στο χωριό, διενεργήσαμε πορείες και διαδηλώσεις, συμμετείχαμε σε συσκέψεις με θέσεις και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος και σταθήκαμε απέναντι σε προσωρινές λύσεις που θα συνέχιζαν τη διαιώνιση του προβλήματος εις βάρος της υγείας των συγχωριανών μας και ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος του χωριού μας και του νησιού. Όλα αυτά με αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων και Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας μέσα από πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες, πάντα με γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες των συγχωριανών μας. Συνεχίσαμε τα επόμενα χρόνια με ανάληψη πολυέξοδων δικαστικών αγώνων για υποστήριξη των απόψεών μας – στην αρχή μαζί με άλλους τοπικούς Συλλόγους και στη συνέχεια μόνοι μας – με συνεχή δημοσιοποίηση του θέματος και την ανάδειξή του σε παλλεσβιακό, πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αγώνας αυτός απορρόφησε μεγάλο μέρος των φυσικών αντοχών και των οικονομικών μας δυνατοτήτων αλλά στέφθηκε από επιτυχία το 2017 με τελεσίδικες δικαστικές νίκες, που οδήγησαν στο σταμάτημα της μόλυνσης της περιοχής από τα τυροκομεία και την υποχρέωση όσων μόλυναν την περιοχή να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις».

Παράλληλα με όλα αυτά ο Σύλλογός μας υποστήριξε στο χωριό προβολές ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, συντόνισε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού ακτών και θέσεων στο χωριό με τη συμμετοχή δεκάδων μικρών και μεγάλων, έκανε δενδροφυτεύσεις και κλαδέματα, ενίσχυσε οικονομικά και με εργατικά χέρια άλλους τοπικούς συλλόγους και φορείς για δράσεις τους, καθώς και συγχωριανούς μας που βρέθηκαν σε ανάγκη τα χρόνια της κρίσης, διαχειρίστηκε το κτήριο του Σταθμού Χωροφυλακής του χωριού, με τη συστέγαση και άλλων τοπικών Συλλόγων και τη διενέργεια επιμορφωτικών συναντήσεων, υποστήριξε μουσικές εκδηλώσεις και πάρτυ νεολαίας, οργάνωσε εκθέσεις φωτογραφίας και πολιτιστικές δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και των οικισμών του και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων του χωριού (π.χ. παλιό Ελαιοτριβείο, πρώην καφενείο Συκά, παλιό σφαγείο, Πολιτιστικό Κέντρο, Σταθμό Χωροφυλακής, άλλες επιτυχείς και άλλες όχι.

Νέες προτεραιότητες

Σήμερα περνάμε από την φάση του απολογισμού των δώδεκα χρόνων στην επομένη φάση του επαναπροσδιορισμού στόχων και δραστηριοτήτων. Τα τοπικά προβλήματα του περιβάλλοντος, ούτε τέλειωσαν, ούτε θα αντιμετωπιστούν χωρίς αγώνα και εγρήγορση. Ο πολιτισμός, το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, προσφέρουν μεγάλο πεδίο δράσης και ανάδειξης». 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αμεση στελέχωση και λειτουργία του αιμοδυναμικού τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης»

Ερώτηση της βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αμφίδρομη Ενημέρωση

Συνάντηση Παναγιώτη Χριστόφα και Παύλου Τριανταφυλλίδη στην Αρχαία Άντισσα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Με τις ευλογίες των δια περιφοράς συνεδριάσεων, περνούν αθόρυβα σημαντικά θέματα του Δήμου»

Κάθετα αντίθετη με τη συνέχιση των δια περιφοράς συνεδριάσεων δηλώνει στο «Ν» η Νίκη Τσιριγώτη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έργα 40 εκατομμυρίων ευρώ για τον «Αντώνη Τρίτση»

Προτάσεις για την ένταξη σημαντικών έργων του Δήμου Μυτιλήνης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης κατέθεσε η παράταξη «Με πυξίδα τον Πολίτη» σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η βία δεν γεννήθηκε στην πανδημία»

Η Αθηνά Πασχαλίδη από τον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης μιλά για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πέθανε ο πατέρας του Δημάρχου Στρατή Κύτελη

Από τους μακροβιότερους προέδρους Κοινοτήτων της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Έλλειψη συνεργασίας και διαλόγου»

Σκληρή ανακοίνωση του Δικτύου Κοινοτήτων για τη συζήτηση, δια περιφοράς του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ενάμιση τόνος ελαιόλαδο από τη Λέσβο στην Καρδίτσα

Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου. Συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσοχή! Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς

Ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοριοδότηση, των στελεχών, Ενόπλων Δυνάμεων της Λέσβου

Ερώτηση στη βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήμος Μυτιλήνης – Δήμος Δυτικής Λέσβου: Κανένα σημείο επαφής

Στο κενό έπεσε η δημόσια πρόσκληση διαλόγου του Ταξιάρχη Βέρρου προς το Στρατή Κύτελη. Δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση διαλόγου, δηλώνει ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης απαντώντας έμμεσα στην πρόταση Βέρρου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Κοινότητα Μυτιλήνης με 11 θέματα

Με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη