× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υπολειτουργούν τα σχολεία»

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, λένε οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Λέσβου του ΠΑΜΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/10/2020

«Υπολειτουργούν τα σχολεία»

Μπήκε Οκτώβρης με πολυπληθή τμήματα, σε μεγάλα σχολεία που δεν έχουν ακόμα όχι μόνο ειδικότητες αλλά και δάσκαλο, καταγγέλλουν οι αιρετοί σο ΠΥΣΠΕ Λέσβου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, Κωνσταντίνος Μαδυτινός και Βασίλης Γιαννέλης και συγκεκριμένα αναφέρουν:

Υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν δάσκαλο ή νηπιαγωγό, υπολειτουργούν (1ο , 3ο , Χάλικας, μέχρι πρόσφατα Παναγιούδα, Πλωμάρι, 3ο και 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, ίσως και αλλού ...), επίσης λείπουν ειδικότητες, κυρίως εικαστικά και Θεατρική Αγωγή, δεύτερη ξένη γλώσσα, πληροφορική, Παράλληλη Στήριξη, αλλά και Τμήματα Ένταξης.

Αναλυτικά προσθέτουν:

«Η κάλυψη των κενών διδακτικών ωρών "επιτυγχάνεται" με τη γνωστή μέθοδο του "πασαλείμματος", της εκ περιτροπής "απασχόλησης" με ότι συνεπάγεται αυτό και μάλιστα και με παιδιά Ά δημοτικού, και με την "επιστράτευση" και εκπ/κών Παράλληλης κτλ.

Παράλληλη στήριξη σημαίνει το κάθε παιδί να έχει το δικό του δάσκαλο παράλληλης στήριξης. Η παράλληλη στήριξη, το τμήμα ένταξης, η τάξεις υποδοχής κλπ, δεν είναι μπαλαντέρ!

Είναι απαραίτητο ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας όχι μόνο μόνο να καλυφθούν οριακά οι ελλείψεις και τα κενά, αλλά και να γίνουν "πλεονάζουσες" προσλήψεις.

 Χρειάζονται σε όλα τα σχολεία, τουλάχιστον από τα 6θέσια και πάνω όλες οι ειδικότητες!  Τα εικαστικά, η Θεατρική Αγωγή να γίνονται μόνο από ειδικότητες. Εδώ και τώρα να απελευθερωθούν ώρες και να δοθούν ως ενισχυτική διδασκαλία, ξεκινώντας από τα πολυπληθή - βεβαρυμμένα τμήματα. Οι ώρες αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν και ως εναλλακτική λύση όταν απουσιάζει κάποιος εκπ/κός.

  Δεν δεχόμαστε να καταπατιούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.  Δεν πρόκειται να «κατεβάσουμε τον πήχη» στις διεκδικήσεις μας! Επαναλαμβάνουμε:

 1. Να λειτουργήσουν μικρά τμήματα μέχρι 15 μαθητές (με πρόβλεψη ανάπτυξης των σχολικών υποδομών). Τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ Λέσβου τόσο με την προηγούμενη σύνθεση, όσο και με τη σημερινή σύνθεση, που είναι πρώην και νυν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΡΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες απέναντι στους συναδέλφους και τους μαθητές, γιατί εφάρμοσαν από κοινού και εφαρμόζουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
 2.  Προκαλούμε αυτούς που ψήφισαν το χωρισμό τμημάτων δημοτικών και νηπιαγωγείων με τα κριτήρια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, να μας πουν ποια μέτρα υγιεινής εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού θα τηρηθούν σε τμήματα 20-25 μαθητών ή νηπίων, σε αίθουσες προκάτ και σε υπόγεια πολυκατοικιών.
 3. Να δοθούν όλα τα κενά για την παράλληλη στήριξη με βάση τα σύνολο των αιτημάτων που έχει αιτηθεί το κάθε σχολείο. Θεωρούμε κοροϊδία να τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για 2 και 3 μαθητές ή νήπια, όπως έγινε για σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου.
 4. Καταψηφίσαμε και τις περικομμένες άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων συναδελφισσών ειδικής αγωγής που ψήφισε η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ, εφαρμόζοντας την απαράδεκτη υπουργική εγκύκλιο. Απαιτούμε πλήρη άδεια ανατροφής και για τους νεοδιόριστους χωρίς μαθηματικούς τύπους και αλχημείες.
 5. Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ, αλλά και των αναπληρωτών της Γ΄φάσης, έγιναν με ευθύνη της Διευθύντριας ΠΕ Λέσβου και όχι του ΠΥΣΠΕ.
 6. Να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία τοποθέτησης, ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι όπως για παράδειγμα σοβαρά προβλήματα υγείας.
 7. Να σταματήσουν να γίνονται λάστιχο οι ειδικότητες, ιδιαίτερα των εικαστικών, της μουσικής, της θεατρικής και όχι μόνο. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να ζητείται η «παράκαμψη» όλου σχεδόν του νησιού της Λέσβου για να μην τους «ξεφύγει» ούτε μια ώρα και συνάμα να καμαρώνουν με περηφάνια στο facebook για το κατόρθωμά τους αυτό … και άλλα παρόμοια!
 8. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.  Καταψηφίσαμε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ να μην αναγνωρίσει μόρια συνυπηρέτησης σε νεοδιόριστο συνάδελφο που η σύζυγος τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, επικαλούμενη τη σχετική νομοθεσία. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι, σύμφωνα με το υπουργείο και τις κυβερνήσεις δεν δικαιούνται ούτε τη συνυπηρέτηση!
 9. Μέριμνα για την υγιεινή και καθαριότητα των σχολείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας  και να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για χρηματοδότηση,  δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας.

10. Να  σταματήσει η κοροϊδία για  τη Δίχρονη Προσχολική  Αγωγή. Να δοθούν έκτακτα χρηματικά κονδύλια για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα Νηπιαγωγείων με όλα τα νήπια και προνήπια. Να σταματήσουν οι δημοτικές αρχές με τα υπουργεία να συνεχίζουν να ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και να καταλήγουν στα προκάτ ή στην αναστολή της εφαρμογής της ΔΠΑ.

 1. 11.  Υπενθυμίζουμε ότι καταψηφίσαμε στο ΠΥΣΠΕ το χωρισμό τμημάτων των σχολείων της Λέσβου και της Λήμνου με όριο τους 25 μαθητές, καθώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές και τα κενά που δημιουργήθηκαν με βάση αυτό τον απαράδεκτο χωρισμό και που είναι πολύ κατώτερα - λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
 2. 12.   Επίσης έχουμε επισημάνει και καταγγείλει τη μεθόδευση να μην ανακοινώνονται όλες οι κενές ώρες των ειδικοτήτων με τη λογική αυτές να καλυφθούν από συμπλήρωση ωραρίου δασκάλων. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει στην ειδικότητά του. Είναι απαράδεκτο το γεγονός, με την ανοχή και με τις ευλογίες μάλιστα της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ να μπαίνουν σε αντιπαράθεση οι δάσκαλοι με τις ειδικότητες.

   Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ας σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα εκπαιδευτικά κενά και μέσα στον Οκτώβρη, στην αδιοριστία χιλιάδων εκπαιδευτικών, στην υποχρηματοδότηση της παιδείας.

Να πάρουν τώρα μέτρα για την ουσιαστική και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στη Λέσβο Νότης Μηταράκης και Beate Gminder

Επίσκεψη και αυτοψία στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η απεργία έστειλε δυναμικό μήνυμα»

Ανακοίνωση της παράταξης ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την απεργία της 26ης Νοέμβρη
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Οικονομική ενίσχυση και στους συνταξιούχους!»

Επιστολή της Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ στον υπουργό Εργασίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Να μη σκύβουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού»

Για την κατάσταση των διανομέων στην εστίαση και των εργαζομένων που πλήττονται μίλησε στο «Ν» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Λέσβου, Μ. Κάλθι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ και γιατροί ΕΣΥ ζητούν δικαιοσύνη απέναντι στα πρόστιμα

Παρέδωσαν τα ψηφίσματά τους στον αστυνομικό διευθυντή για τα όσα έγιναν στις 17 Νοεμβρίου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Για την υγεία διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη οι υγειονομικοί

Στο πλευρό τους η ΑΔΕΔΥ και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσπάθεια να «φιμωθεί» η μικροφωνική του Εργατικού Κέντρου

Εξορμήσεις στο πλαίσιο της 24ωρης και… «μπλόκο» της Αστυνομίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με τις μάσκες!»

«Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας, του 8ωρου και των μισθών των εργαζομένων» λέει για τη σημερινή απεργία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Και η Ένωση Γιατρών στην 24ωρη απεργία

Κινητοποίηση την Πέμπτη στο προαύλιο του Νοσοκομείου
ΥΓΕΙΑ

«Αποκρύπτουν τα κρούσματα, ζητάμε απολύμανση»

Νέα καταγγελία για το ίδιο σούπερ-μάρκετ από την Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ελλιπή μέτρα προστασίας εν μέσω πανδημίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Στους χώρους εστίασης το Σωματείο επισιτισμού